Novinka má vedle této funkce dovolující základní ovládání televizoru nabídnout i možnost přenosu nastavení a také případné zablokování menu proti změnám.

Pohled na zadní stranu odhalí anténní vstup a výstup a zabudovaný konektor SCART pro napojení starších televizorů. Set-top box má také, podle společnosti Sapro, využívat výkonnější čipovou sadu a má mít i propracovanější grafiku, což se ale při bližším pohledu třeba jen na úvodní instalační obrazovku příliš nevypadá.

Dálkový ovladač Di-Way Pro-2020 DVB-T2 HEVC (699 Kč) umí převzít kódy od ovladače vašeho televizoru a využít tak můžete jeho zapnutí či vypnutí, řízení hlasitosti a rovněž lze přepnout i vstup. Poslední funkce je ale závislá na tom, zda váš televizor umí opakovaným zmáčknutím tlačítka vstupu/výstupu přejít na další rozhraní v pořadí.

Potřebná tlačítka k řízení televizoru najdete u Di-Way Pro-2020 v horní části ovladače hned vedle zapnutí samotného set-top boxu. Ten pochopitelně není, vzhledem ke své nízké ceně, vybaven tzv. společným ovládáním přes HDMI (CEC) a i kdyby byl, nemuselo by správně pracovat. Systém, který nabízí tento Di-Way je naopak výrazně spolehlivější. Ostatně většina televizorů si po vypnutí, resp. opětovném zapnutí vstup/výstup pamatuje, takže příslušné tlačítko u Di-Way Pro-2020 stejně nejspíše potřebovat nebudete.

ČTĚTE TAKÉ: DI-Way HbbTV Combo nabízí nejen DVB-T2, ale hlavně „červené tlačítko“


Úvodní instalační obrazovka společně s dosti nekvalitně vyvedeným nápisem Di-Way. K přednastavenému obrazovému režimu, který tu vidíte, se také set-top box občas samovolně vracel.

Výborné provedení, ale…

Rozbalení odhalí kvalitně zpracovaný kovový přístroj pokrytý folií, která se však velmi špatně odtrhávala a jejíž části tak ulpěly ve větracích otvorech. Naštěstí to ale díky tomu, že je napájecí zdroj externí až tak nevadí.

Zprovoznění přístroje po připojení napájení a kabelu HDMI, obstarává jediná obrazovka (viz foto výše). Ta je bez volby pro případné napájení antény, takže pokud to vyžadujete, musíte se k instalaci vrátit po jejím spuštění v menu nastavení.

Naladěné kanály se ukládají do dvou seznamů. Zvlášť jsou rozhlasové a zvlášť televizní a startují vždy od čísla jedna. Zajímavé bylo, že když ladění skončilo, set-top box vstoupil do televizního tuneru na poslední naladěné stanici a nikoli na první jak bývá zvykem.

Třídění kanálů najdete v menu nastavení v části „Úprava programu“ v bodě „Seznam TV programů“. Je určeno jen pro televizní stanice a práci s těmi rozhlasovými najdete pod bodem „Rádio“, který se ale zjevně měl jmenovat obdobně. Zde můžete stanice mazat, zařadit mezi oblíbené (FAV) a také je fyzicky přesouvat, a to vždy po jedné. Jestliže následně chcete vstup do menu, resp. jeho úpravy zablokovat, stačí jít do „Rodičovské kontroly.

Di-Way Pro-2020 DVB-T2 HEVC se po skončení instalace nastavil – využil jsem nejprve Full HD plazmu Panasonic – na režimu 1080i/25 Hz. Přestavil jsem ho tedy manuálně na 1080p/50 Hz a chvíli takto i vydržel. V průběhu testování se najednou zhoršil obraz a všiml jsem si samovolného přepnutí zpět do 1080i. Vyzkoušel jsem set-top box i se 4K televizorem Sony a bohužel se stejným výsledkem. Občas se prostě Di-Way prostě přepnul do výchozího režimu a dělal to i po další kompletní reinstalaci.

Detail horní části dálkového ovladače s ovládáním televizoru. Pod OK pak ještě najdete FAV (oblíbené), TV/Radio, EPG či Mute (ztlumení).

Výborný dálkový ovladač, většinou pohodlné ovládání

Dálkový ovladač potěší výtečným záběrem infrapaprsku, který se u set-top boxů málo vidí. Rozložení tlačítek je slušné a poblíž OK tak vidíte i přepnutí na rozhlasové stanice či vstup do EPG, který je nezvykle umístěn na jakémsi kolébkovém dvoutlačítku. Ta jsou tu dvě a původně zřejmě obstarávala regulaci hlasitosti a postupné přepínání kanálů. Tyto funkce mají u Di-Way Pro na starosti pouze šipkové klávesy.

Menu nastavení, jehož fotografii vidíte u konce článku, je dobře čitelné i z několika metrů a pohodlně ovladatelné i díky možnosti v nabídkách kolovat. Ovládání tradičně zajišťují šipková tlačítka, OK a Exit fungující v tomto případě spíše jako Zpět.

K práci s multimédii pak využijete specializovaná tlačítka v horní části ovladače. OK, které v tuneru vyvolá seznam stanic, v multimédiích pouze ukáže časovou lištu na níž ale žádné ovládání není. Jediné čeho v tomto okamžiku můžete využít, jsou šipky vlevo a vpravo, které vám zajistí skok o nějaký časový interval. Jaký se nedá říct, protože to závisí na délce videa. Někdy to tak bylo 10 s, jindy minuta a jindy zase minuty čtyři.

Programová nabídka má jediný náhled, tlačítko Čas pak například zajistí skok na další den.

Jednoduché EPG, nahrávání se zadáním hesla

Programová nabídka je s obrazem a zvukem, ten se ale při vstupu i odchodu na asi tři sekundy přeruší nemluvě o tom, že zabírá pouze malou část obrazovky, což vidíte na fotografii. Výsledkem jsou pořady pro pouhých pět stanic.

Po EPG se nemůžete volně pohybovat, přejetí na novou stanici zároveň způsobí i změnu v tuneru. Pro pořad standardně vidíte čas začátku a konce, podrobnější popisek vyvoláte OK.

Z EPG můžete naprogramovat nahrávání, kterému lze upravit čas začátku a konce a k dispozici máte osm časovačů. Nahrávat lze také přímo, ale před jakýmkoli nahráváním, je nejprve třeba kontaktovat prodejce. Nahrávání je totiž po instalaci set-top boxu zablokované a spuštění vyžaduje heslo. Tohle se bohužel na e-shopu Sapro vůbec nedozvíte a protože jsem na tuto politiku opět zapomněl, nahrávání jsem ani nevyzkoušel. Naopak prodejce Sapra, společnost AtosElektro na to už upozorňuje a dodává, že – cituji – „Je možné současně jeden program nahrávat a druhý program sledovat ze stejného multiplexu. Záznamy se ukládají v TS (transport stream, kompletní stream včetně teletextu a titulků). Nahrávky z vysílání lze přehrát v PC třeba v programu VLC Media Player.“

Na dálkovém ovladači sice najdete tlačítko USB, ale to pro vstup do multimédií, resp. na USB médium, nefungovalo. Bylo tak třeba jít přes menu nastavení, kde vidíte takovouto nabídku.

Multimédia s vynikající kompatibilitou ve videu

Správce souborů má jednu zásadní vadu kvůli které je obtížně použitelný zejména pro seriálové díly. Pokud je totiž název souboru delší než nějakých 13, 14 znaků nezjistíte, co je za nimi, protože se celý název nikde nevypisuje a bohužel také nerotuje. Pokud tedy chcete přes Di-Way sledovat nějaký seriál, bude třeba jeho díly s největší pravděpodobností přejmenovat, což je pochopitelně otravné a přimlouval bych se za urychlené odstranění této chyby. Alespoň formou rotování jména souboru.

Jinak je třeba dopředu zvolit, co chcete přehrát. V případě zmiňovaných videí sice nedokáže Di-Way při přerušení navázat, ale externí titulky spouští automaticky, pokud jsou interní bylo třeba je spustit manuálně. Titulkům bohužel nelze nastavit vůbec nic, čeština však u pěti, šesti zkoušených videí pracovala bezchybně, což ovšem nemusí platit vždy-

Kompatibilita je v případě videa vynikající, či spíše excelentní a přehrálo se prakticky vše, co jsem set-top boxu předložil. Včetně XviD a zejména DivX 5, které dnes skoro nikdo nepodporuje, nejrůznějších nahrávek z kamer a fotoaparátů, profesionálně natočeného Full HD souboru s datovým tokem přes 20 Mb/s či opět Full HD nahrávky z britské BBC (TS, kolem 8 Mb/s).

V případě fotografií a hudby se už přehrává v podstatě jen to základní – JPG a BMP a MP3. FLAC, ani FLAC HD set-top box nepodporuje stejně, jako například PNG.

V menu nastavení se dá kolovat a práce je, díky ovladači se značným záběrem infrapaprsku, velice pohodlná.

Obrazově v průměru, ale neobvyklý programovatelným DO

Obrazově set-top box nijak nevybočuje z průměru třídy, nepříjemně však překvapil zubatý nápis Di-Way hned na úvodní instalační obrazovce, kde je také vidět nekvalitní fotografie, což výrobci právě dobré jméno nedělá. Překvapila mě někdy poměrně nízká kvalita obrazu i na kanálech ČT HD, ale příčina tkvěla ve zmiňovaném občasném a samovolném přepínání obrazového výstupu, takže pokud se v tomto smyslu upraví firmware, bude vše v pořádku.

I když set-top box nepředstavuje za danou cenu nějakou hvězdnou nabídku, nenabízí extra rychlé funkce či obraz lepší než jiné přístroje to, co Sapro inzeruje, totiž částečně se učící dálkový ovladač zvládá výborně i přes drobnou chybu v příručce. Naprogramovat ho – v okamžiku kdy na chybu přijdete – je už snadné. V návodu se totiž píše, že po úvodním kroku má LED dioda blikat, což nedělala a jen se více rozzářila. Některá tlačítka jsem také musel programovat opakovaně, ale to jsou jen drobnosti, protože po troše úsilí, nakonec vše s oběma jmenovanými televizory klaplo. Tím, že se ovladač STB dokáže učit od ovladače TV byste měli být schopni zprovoznit ho se skoro jakýmkoli televizorem, a to je rozhodně v této cenové relaci výjimečné. Pokud toužíte právě po tomto, pak je tento Di-Way určen právě pro vás. Tuto funkci navíc příliš často u set-top boxů nenajdete a pokud ano, musíte za to zaplatit podstatně více peněz.

Hodnocení

  • PRO: vynikající kompatibilita ve videu přes USB, solidní učící se dálkový ovladač navíc s výtečným záběrem infrapaprsku, výborné ovládání s kolováním, pro někoho i SCART
  • PROTI: občasná samovolná změna nastavení obrazového výstupu přes HDMI, potíže s delšími názvy videí v multimédiích, pro někoho i to, že spuštění nahrávání vyžaduje heslo od prodejce

Štítky