Zdvojené tunery patří mezi hlavní aktiva tohoto tentokráte necertifikovaného přístroje samozřejmě kompatibilního s nastupujícím DVCB-T2/HEVC. Pojďme se podívat, co s nimi dokáže.

Pokud se podíváte do našeho přehledu nejlevnějších set-top boxů pro české DVB-T2 do 1000 Kč uvidíte, že se zdvojenými tunery je v něm jen jeden jediný (Sencor SDB 5104TD, 990 Kč), což naznačuje výjimku. Není divu – tyto výrobky totiž v drtivé většině případů začínají nad hranicí tisíce korun a sem také míří Strong SRT 8222 prodávaný za 1299 Kč a určený klasicky pro příjem nekódovaných kanálů. Ty dokáže uložit na maximálně 400 míst (běžně jich bývá 700, či 1000), pro nahrávání jsou pak k dispozici tři desítky časovačů, což je naopak nadstandardní. Využít v tomto případě můžete tři obvyklé režimy: jednorázový, denní a týdenní. K dispozici je rovněž sledování živého televizního vysílání se zpožděním, tedy TimeShift, a stejně jako v případě nahrávání, vyžaduje nějakou rychlou flash paměť či USB disk ideálně externě napájený.

Pro zdvojené tunery se oficiálně udává následující: „Díky použití technologie dvojitého tuneru můžete sledovat jeden program, zatímco druhý nahráváte na externí paměťové zařízení.“ Jak uvidíme dále, tohle bohužel sedí až moc!

Krom toho je přijímač vybaven sedmidenním EPG, možností připojit aktivní anténu přes výstup napětí 5 V a tradičně nechybí ani teletext, vícejazyčné DVB titulky a přepínání mezi zvukovými stopami. Co naopak chybí, a co byste možná očekávali, je tzv. společné ovládání HDMI (CEC), tedy schopnost zapnout přijímač i televizor na jedno zmáčknutí tlačítka.

Po připojení k internetu jsou v současnosti k dispozici dvě aplikace: čtečka kanálů RSS a předpověď počasí, takže se Strong ani nevyplatí připojovat. Možná kdyby tu bylo Youtube či internetová rádia…

ČTĚTE TAKÉ:

Třídění naladěných kanálů je snadné a musí se dělat po jednom.

Kvalitní provedení, jednoduché třídění

Po vybalení set-top box překvapí nečekaně kvalitními nožičkami a lesklou čelní stranou ve které svítí hlavně rozhraní USB 2.0 a kdyby bylo v černé, bylo by to nejspíše lepší. Zpracování je však kvalitní stejně, jako použitý plast. Zdroj je interní s pevně přidělanou šňůrou nicméně bez síťového vypínače. I přes plastové provedení se Strong nijak nehřeje ani po čtyřech, pěti hodinách provozu.

Instalační obrazovka je jediná a obsahuje vše potřebné, včetně případného napájení antény. Nicméně sami musíte přiřadit jazyk i zemi a na začátku vidíte angličtinu a Německo. Kouzelné je nastavení naší země na „Čeština“, což je stejná chyba jako u SRT 82, což naznačuje použití stejného firmwaru ‚zde byl označen jako „1.2“) nebo minimálně stejné lokalizace.

Naladěné kanály se ukládají vždy od čísla jedna do dvou seznamů – zvlášť pro rozhlasové a zvlášť pro televizní, přičemž přepínání obstarává tlačítko dálkového ovladače TV/R. Následné třídění je jednoduché a dělá se prostým přesunem stanice šipkovými tlačítky na novou pozici.

Set-top box si po připojení na plazmový televizor Panasonic VT (Full HD) nastavil režim 1080i, snadno ho však změníte na 1080p, což je maximum možného. A protože je ovládání, dálkový ovladač i menu nastavení shodné se Strong SRT 82, pojďme rovnou k programové nabídce a hlavně k nahrávání.

Informace vyvolatelné z tuneru na druhé stlačení Info.

Velmi rychlé EPG, výtečné Info

Programová nabídka se vypíše pro jeden kanál společně s podrobnějším popiskem a je stejná, jako u před nedávnem recenzovaného „mini tuneru“ Strong SRT 82.

Informaci o stávajícím pořadu a kanálu, společně s dalšími údaji, vyvoláte v tuneru přes tlačítko Info, což vidíte na fotografii výše (snímek EPG najdete u recenze Strong SRT 82).

Při vstupu ani při odchodu z EPG se zvuk nepřeruší, a to je víc, než zvládá většina televizorů. Navíc je náběh EPG vysloveně bleskurychlý a i když je samotné provedení jednoduché, pro set-top box v této ceně určitě dostačuje.

Jakmile v EPG změníte stanici, proběhne změna i v tuneru. Příjemné je i to, že pokud se šipkou vlevo či vpravo dostanete na nový multiplex pořady, stáhnou se automaticky a opět rychle. Práce s EPG je tak vysloveně pohodlná a protože informace máte na jedné obrazovce je vše i přehledné.

Z EPG můžete i nahrávat, resp. programovat pořady k nahrání (úprava času je možná), využít ale můžete i záznam přímo přes tlačítko. A protože někteří z vás chtěli přesně vědět, kam se nahrávka ukládá a jak je například nazván i samotný soubor, níže najdete vše potřebné.

Informace o nahrávání, které zobrazuje blikající tečka v levém horním rohu.

Nahrávání může zároveň přinést i zklamání

Veškeré nahrávky se ukládají do jediného adresáře HBPVR v němž jsou vedle doplňkových souborů i samotné záznamy v podobě například „CT__D_art_HD_T2-20190922093215-.mts“. Jak vidíte, pojmenování je bez názvu pořadu a pouze označené jménem stanice, datumem a časem. Záznam je následně běžně přehratelný jednak v set-top boxu a jednak třeba v počítači přes VLC Player.

A chování během nahrávání?

Pro vyzkoušení jsem nejprve využil flash paměť s FAT32 a zajímavé bylo, že set-top box měl potíže s rozjetím druhého záznamu a neustále psal zvláštní hlášení „Bylo dosaženo max. trasy záznamu, zastavte A pro spuštění nahrávání“.

Spuštěno tedy bylo vždy pouze jedno nahrávání a set-top box odmítal druhý záznam, a to i v případě, že byl zadán přes EPG a třeba i pro stanici na témže multiplexu. Samotné sledování jakéhokoli jiného kanálu mu však problém nečinilo.

Sáhl jsem tedy po flash paměti Kingston 32 GB s NTFS, což je druhý souborový formát, který Strong SRT 8222 podporuje a dopadl úplně stejně. Třetí pokus jsem učinil s tou samou pamětí Kingston, ale tentokráte jsem ji naformátoval přímo v set-top boxu. A opět dopadl stejně. Jakmile jsem zkrátka nahrával a do toho přišel časovač s dalším záznamem, první nahrávání se přerušilo, stanice se přepnula na kanál z EPG a opět pracoval pouze jeden záznam. Nejprve jsem si myslel, že může jít o chybu ve firmwaru, ale nakonec jsem usoudil, že nepůjde a vzal za bernou minci to, co jsem nalezl na produktových stránkách Strongu, totiž výše citovanou větu o sledování jednoho kanálu a nahrávání druhého. Tím pádem je vše vlastně v pořádku a jde o vlastnost. Vlastnost pro řadu potenciálních zájemců sice nepříjemnou, ale stále vlastnost.

Během záznamu se nedostanete do EPG, kvůli například naprogramování další nahrávky, a nedostanete se ani do menu nastavení. Strong také bohužel neumožňuje zjistit, zda je daná flash paměť pro nahrávání dostatečně rychlá. Dvoutunerový stroj se tak příliš dvoutunerově nechová. I když vlastně… Podívejte se na obdobně vybavené televizory Sony z letošní kolekce.

Do multimédií vstoupíte pouze přes menu nastavení, chování bylo dosti podobné jako u mini tuneru SRT 82.

Multimédia nepatrně jiná, ale opět nepříliš spolehlivá

Správce souborů a celý základ je shodný se Strong SRT 82, takže vás odkáži na něj. Nicméně překvapivé jsou, i když má mít údajně stejný firmware, trochu odlišné vlastnosti, resp. formátová kompatibilita. Ovšem to, že na multimédia není právě spolehnutí platí i zde. Ze sedmi zobrazených souborů ve videu přehrál tentokráte čtyři (SRT 82 tři), ale potěšilo přehrání HEVC v kontejneru MKV i když to v jiných případech nedopadlo. Na podobný problém jsme narazil i u muziky, kde se vedle MP3 kupodivu občas přehrál i FLAC, který i SRT 82 vůbec nefungoval. Základní FLAC – co mohu posoudit – se přehrával vždy, FLAC HD ale jen občas a potíže dělal zejména u vyšších vzorkovacích frekvencí. Fotografie na tom byly zcela stejně jako SRT 82, tedy JPG a BMP. Další informace na zmiňovaném odkazu.

Titulky ve vysílání (DVB) jsou přes tlačítko dálkového ovladače snadno zapnutelné a vypnutelné. Stejně jako jazyk doprovodného audia.

Obraz je kvalitní, nahrávání je ale na zdvojené tunery jen základní

Strong SRT 8222 nabízí kvalitní obraz i na hůře šířených kanálech a týká se to jak DVB-T, tak DVB-T2. Celkově vzato vypadá velmi nadějně, jeho chod je spolehlivý a na drtivou většinu povelů reaguje prakticky okamžitě. Zvyknout si však musíte na prodlevu při zmáčknutí tlačítka pro zapnutí a vypnutí, která dělá nějaké čtyři sekundy (celková délka startu je cca 11, 12 s). Ze začátku se mi tak stávalo, že jsem tlačítko mačkal opakovaně. Tohle je však drobnost. Největší potíž tak u stroje se zdvojenými tunery podle mého představuje to, co by mělo být vypipláno nejpečlivěji, totiž nahrávání. Tady je buď firmware na počátku anebo – a k tomu se kloním já – jde o záměr a pak je to ovšem značná škoda (příručka se k tomu příliš nevyjadřuje). Pokud tomu tak je, hodně to kazí původní velmi dobrý dojem a řadu zájemců to odradí. Nenapraví to ani povedené zobrazování hodin v pohotovostním režimu, které jsou dobře čitelné i na nějaké 3, 4 m (znaky mají asi 7 mm) nebo velice dobré a bleskurychlé EPG.

Škoda.

Hodnocení

  • PRO: dobrý obraz, bleskurychlé EPG, 30 upravitelných časovačů pro záznam
  • PROTI: neumožňuje nahrávání dvou pořadů současně, ovládání někdy trochu nedotažené, nízká formátová kompatibilita v multimédiích přes USB