UVNITŘ VIDEO – České Radiokomunikace informovaly o další fázi svojí informační kampaně k druhé televizní digitalizaci. Dnes startuje plnohodnotné vysílání jejich infokanálu „Nalaďte se na DVB-T2“.

Známý televizní redaktor Jan Tuna z internetové televize Stream.cz se stal tváří informačních spotů Českých Radiokomunikací (CRA), které jsou součástí nového televizního kanálu „Nalaďte se na DVB-T2“. CRA tento program šíří ve svojí pozemní Regionální síti 8 s pokrytím 55 procent obyvatel a všech krajských měst. Prostřednictvím hybridní aplikace HbbTV se tyto spoty dostanou ke všem divákům, kteří přjímají Regionální DVB-T síť 8 a vlastní chytré televizory nebo set-top boxy připojené k internetu. Diváci se díky aplikaci dozví také důvody, proč se přechází na DVB-T2, co to je DVB-T2, jak se nastavuje set-top box pro příjem nového vysílání a prohlédnout si harmonogram vypínání celoplošných sítí DVB-T a spouštění finálních sítí DVB-T2. Informační kanál bude také dostupný jako internetová televize.

Dalším známým redaktorem, který komunikuje přechod na DVB-T2, je Daniel Stach. Zatímco spoty se Stachem jsou na kanálu CRA „vypůjčené“ od České televize a jde tedy o již známé a na obrazovce ČT odvysílané informace, spoty s Janem Tunou vznikly výhradně pro potřeby CRA. Diváky zavedou na žižkovskou televizní věž a redaktor postupně vysvětluje, proč se přechází na DVB-T2 a jak bude tento proces probíhat. „Jana Tunu jsme oslovili, protože jde o známou televizní tvář, která může přechod na DVB-T2 dobře zpropagovat,“ vysvětlila Anna Tůmová, marketingová ředitelka CRA. Společnost zároveň mezi videa v HbbTV aplikaci zařadila už dřívější spot, který vysvětluje důvody přechodu na DVB-T2 na ilustrované dálnici s pomalými a rychlými pruhy a jedoucími kamiony a osobními auty. Všechna videa jsou k dispozici také na nově založeném YouTube kanálu „Nalaďte se na DVB-T2“.

První vysílače DVB-T skončí už za 85 dní

V HbbTV aplikaci „Nalaďte se na DVB-T2“ jsou také technické informace o certifikovaných přijímačích a set-top boxech DVB-T2/HEVC a seznam proškolených servisních firem, které se zabývají úpravami společných televizních antén (STA). Samotné televizní vysílání kanálu „Nalaďte se na DVB-T2“ bude dostupné jako živý stream na webu CRA, takže se k němu bude moci dostat opravdu každý. „Zároveň jsme doplnili na stránky www.dvbt2overeno.cz chatbota, jehož prostřednictvím se mohou diváci ptát na přechod k DVB-T2 a řešit problémy spojené s druhou televizní digitalizací,“ upozornil na úterní tiskové konferenci CRA v Praze generální ředitel společnosti Vít Vážan. Funguje také informační telefonická linka 800 929 929, na kterou lze volat denně od 8:00 do 20:00 dotazy k přechodu na DVB-T2.

„Spolupracujeme také s obchodní sítí Datart, jejíž informační linka funguje na čísle 225 991 000, a s internetovým obchodem Alza.cz, který zřídil speciální sekci o přechodu na DVB-T2 na adrese www.alza.cz/dvbt2,“ dodal Vážan. Všechny tyto aktivity směřují k datu prvního vypínání vysílačů DVB-T, jež nastane 27. listopadu v Praze, kdy se odmlčí vysílání multiplexu 1 veřejnoprávní České televize z hlavních pražských vysílačů Žižkov a Cukrák, ale také z několika dokrývačů ve Středočeském a Plzeňském kraji. „Signál multiplexu 1 vypneme 27. listopadu minutu před půlnocí. Diváci, kteří již nyní v Praze a středních Čechách přijímají signál České televize v DVB-T2, nebudou muset nic měnit. Finální síť DVB-T2 České televize zůstane na kanálu 26, na kterém nyní vysílá Přechodová síť 11,“ ujistil Marcel Procházka, ředitel regulace CRA.

Pražský „switch off“ se dotkne čtvrtiny českých domácností

V obrazu programů multiplexu 1 se mají před vypnutím objevit informační lišty a po vypnutí textová informace, jak mají diváci postupovat, aby si znovu zajistili bezplatný pozemní příjem programů veřejnoprávní televize, ale i rozhlasu. V dosahu vypínaných vysílačů je podle Marcela Procházky 25 procent českých domácností, takže se dotkne opravdu velkého počtu diváků. Navíc k vypínání dojde necelý měsíc před Vánoci v nejhustěji obydleném regionu, kde je třeba vůli přechodu na nový vysílací standard upravit na 20 tisíc společných televizních antén. Na to chce ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) začátkem října upozornit starosty a primátory Prahy, městských částí, měst a obcí Středočeského kraje na setkání, jež by mělo proběhnout přímo v budově ministerstva.

Rovněž MPO připravuje vlastní informační kampaň k druhé televizní digitalizaci, jež by měla nabídnout státní informační web a krajská setkání s novináři a starosty. Začátkem týdne pak MPO vypsalo výzvu na žádosti o finanční podporu na nákup přijímačů DVB-T2 a úprav STA v sociálních ústavech a podobných zařízeních. O podporu je možné žádat prostřednictvím krajských úřadů či magistrátu hlavního města Prahy od 1. září letošního roku do 15. září 2020. Příspěvek nesmí přesáhnout částku 1 000 Kč u set-top boxu, 3 000 Kč u televizoru a 7 000 Kč u úprav STA. Největší ústavy sociální péče s více než 400 lůžky mohou žádat souhrnnou částku v maximální výši půl milionu korun. Peníze budou vypláceny zpětně podle předložených dokladů o koupi přijímačů nebo úhradě servisních služeb.

Tisková konference CRA proběhla ve věcném a neformálním duchu. Hlavními protagonisty byli pánové Vít Važan, generální ředitel společnosti a Marcel Procházka, ředitel regulace (Foto: Václav Udatný, Televizníweb.cz)


Přijímáte televizi bezplatně?

Touto otázkou začíná smyčka vysílání stanice „Nalaďte se na DVB-T2“. Dále následující informace, co dělat, když vypínání současného standardu značně už v listopadu tohoto roku: pořídit si set-top box, televizi s HEVC/H.265, uvádí odkaz na seznam certifikovaných přijímačů na www.dvbt2overeno.cz , jak televizi naladit , jak postupovat v případě příjmu přes STA a jaké programy lze naladit. Tyto základní informace končí tím, co novým standardem získáme: nejvyšší kvalitu programů ČT v nejvyšší kvalitě HD, všechny televizní programy bezplatně pro 99,6% obyvatelstva a interaktivní služby a nový obsah pomocí HbbTV – tedy propojení televize s internetem.

Vlastní aplikace HbbTV po stisknutí červeného tlačítka uvádí 6 dalších podrobnějších informací: o datech přechodu a vypínání v podání pana Daniela Stacha a Jana Tuny. Internetový stream HbbTV jde s informaci do podrobností o naladění, harmonogramu i ověření zařízení. Zde je nutno upozornit, že v databázi jsou pouze přijímače, které mají zlatou pečeť „DVB-T2 OVĚŘENO“. Kromě grafu o stoupajících nákladech v průběhu let placené platformy, tam jsou uvedeny všechny vysílače Multiplexu ČT, a komerčních sítí 2 a 3 s údaji o vypínání a zahájení provozu pro všechny kraje, tj. do konce celého procesu v červnu 2020.

Václav Udatný

 

Štítky