UVNITŘ PREZENTACE – Již letos v listopadu bude rozhlasový multiplex ČRo DAB+ pokrývat 80 % obyvatel Česka a spustí devět nových vysílačů a dokrývačů.

Zákonného pokrytí 95 procent populace dosáhne v příštím roce digitální síť Českého rozhlasu, multiplex ČRo DAB+. Na konferenci Radiokomunikace 2019 v Pardubicích to uvedl Karel Zýka, technický ředitel Českého rozhlasu. Nyní multiplex pokrývá DAB+ vysíláním ČRo zhruba 61 procent populace České republiky a již příští měsíc se rozšíří až na 80 procent obyvatel. Dojde totiž ke spuštění devíti nových vysílačů a dokrývačů, konkrétně v lokalitách České Budějovice – Kleť, Jáchymov – Klínovec, Brno – Kojál, Zlín – Tlustá hora, Klatovy – Doubrava, Olomouc – Radíkov, Plzeň – Sylván, Nový Jičín – Veselý kopec a Tasov.

„V Plzni spustíme druhý vysílač, protože ten dosavadní v lokalitě Radeč se ukázal být nedostatečný. Nachází se 25 km od centra Plzně,“ uvedl Zýka. Vysílače plánované ke spuštění v příštím roce nechtěl technický ředitel ČRo specifikovat. „Pokrytí 95 procent populace je ale zajímavé, protože tak je definovaná celoplošná síť podle zákona o Českém rozhlasu. Tato definice se ale vztahuje na analogové celoplošné programy, nikoli a digitální vysílání,“ upozornil Zýka. Český rozhlas šíří ve své digitální síti ČRo DAB+ celkem 15 programů, ale je připraven jejich počet zvýšit až na 26. Jsou mezi nimi celoplošné, regionální i čistě digitální programy.

Karel Zýka: Výstavba DAB+ s… by Jan.Potucek on Scribd

Štítky