Dosud bylo možné v DVB-T2 přijímat pouze pražskou verzi Událostí v regionech. Změnu umožnilo nasazení nového headendu pro finální DVB-T2 veřejnoprávní síť 21.

Všechny tři mutace Událostí v regionech mohou ode dneška sledovat po celé republice ti diváci pozemní digitální televize, kteří již přešli na příjem vysílání v novém standardu DVB-T2. Česká televize totiž nasadila do ostrého provozu nový headend, který jí umožňuje v Přechodové síti 11 a následné finální síti 21 rozšířit počet programových pozic pro televizní stanice ze stávajících pěti na sedm a více. Upozornil na to server Český rozhlas Digitální rádio, podle něhož se ve středu v Přechodové síti 11 objevily nové programové pozice ČT 1 SM HD T2 a ČT 1 JM HD T2.

K TÉMATU: Jak bude Česká televize řešit regionální vysílání v DVB-T2? Plánuje hned pět mutací zpráv

V praxi tak ČT bude v multiplexu DVB-T2 v době vysílání regionálních zpráv šířit celoplošně tři mutace programu ČT 1 s Událostmi v regionech vysílaných z Prahy, Brna a Ostravy. Diváci v celé republice si mohou vybrat, které z mutací dají přednost.

Kavčí hory se už nyní připravují na rozšíření počtu mutací regionálních zpráv ze tří na pět. Čechy bude pokrývat vysílání nejen z Prahy (určené pro metropoli a střední Čechy), ale také z Hradce Králové (ČT Severovýchod) a z Českých Budějovic (ČT Jihozápad). K tomuto rozšíření by však mělo dojít až po roce 2020, po rekonstrukci odbavovacích pracovišť v regionálních studiích v Hradci Králové a Českých Budějovicích. Původní plán, že bude vysílat až sedm mutací regionálních zpráv (i z Plzně a Ústí nad Labem), zatím ČT pozastavila. Podrobněji o regionálním vysílání ČT v éře DVB-T2 hovořil Karel Trpák na nedávné konferenci Radiokomunikace 2019 v Pardubicích.

Štítky