Program, který dosud vysílal prostřednictvím Regionální sítě 2 z Klimkovic na Ostravsku na kanálu 59, je nově dostupný v celém kraji na kanálu 31 v novém standardu DVB-T2.

Počet regionálních televizí vysílajících v novém standardu pro pozemní digitální televizi DVB-T2 v Česku stoupl na devět. Na Ostravsku vstoupila do nového televizního vysílání klimkovická televize LTV Plus, jež nabízí prostor různým městským info kanálům. Souběžně ji lze naladit i v končícím standardu DVB-T v Regionální síti 2 na kanálu 59 z vysílačů v Klimkovicích, Hrabyni a Malé Morávce. V novém standardu pak vysílá prostřednictvím Přechodové sítě 13 společnosti Digital Broadcasting na kanálu 31 z hlavních vysílačů Ostrava – Lanová a Hlubočec – Hůrka. Na svém webu o tom informoval městský úřad severomoravského Bohumína a informaci serveru Televizníweb.cz potvrdil i Martin Roztočil ze společnosti Digital Broadcasting.

Pokrytí programu LTV Plus v regionální DVB-T síti 2 z Klimkovic a Hrabyně (Zdroj: ČTÚ)

Vysílání v DVB-T ukončí již 30. listopadu

Pro Ostravsko jde o druhou regionální televizi šířenou v DVB-T2 po tamní TV Polar. Podle Roztočila zatím není jisté, zda bude LTV Plus pokračovat ve vysílání i ve finálním multiplexu 24, který postupně během příštího roku nahradí vypínaný multiplex 4 i Přechodovou síť 13. Partnerská města si ale vstup LTV Plus do DVB-T2 pochvalují. „Lepší signál, kvalitnější pokrytí,“ konstatuje radnice v Bohumíně. Zároveň upozornila, že 30. listopadu LTV Plus ukončí vysílání ve standardu DVB-T na kanálu 59, takže od prosince bude pozemní cestou dostupná výhradně v novém standardu DVB-T2. I kdyby se televize rozhodla pokračovat dále ve starém typu vysílání, všechny regionální sítě DVB-T v Česku mají skončit k 5. lednu 2020, takže by si prodloužila „životnost“ v DVB-T pouze o pět týdnů.

Po dokončení přechodu na DVB-T2 se patrně na Ostravsko rozšíří i další regionální televize Info TV, která zatím vysílá pouze v Brně a části Jihomoravského kraje. Stanici provozuje operátor multiplexu 4 a Přechodové sítě 13, který stojí i za sesterským Rádiem Dálnice. Obě média se zaměřují především na dopravní zpravodajství a Info TV by měla postupně pokrýt svými regionálními mutacemi největší města napojená na hlavní komunikace dálniční sítě, tedy vedle Brna i Prahu a Ostravu. Kapacity pro regionální vysílání by mělo být ve finální síti 24, nástupkyni dnešního multiplexu 4, dostatek. Půjde o jedinou celoplošnou síť DVB-T2, která bude plně regionalizovatelná a nabídne regionální odpojování po krajích (oproti multiplexu 4 možní rozdělit i vysílání pro Pardubický a Královéhradecký kraj).

Pokrytí programu LTV Plus v přechodové DVB-T2 síti 13 z Ostravy a Hlubočce (Zdroj: ČTÚ)

Další regionální vysílání v DVB-T2 nabídne ČT

Regionální vysílání bude v DVB-T2 nabízet i Česká televize, ale na zcela jiném technologickém principu. Nebude již jako v DVB-T odpojovat jednotlivá regionální studia, ale nabídne všechny regionální mutace zpráv a dalších pořadů celostátně. Divák si tak bude moci ve stejnou chvíli zvolit, zda se bude dívat na Události v regionech z Prahy, Brna nebo Ostravy. Později by měly přibýt i samostatné regionální relace z Hradce Králové, Plzně, Českých Budějovic a patrně i Ústí nad Labem. Toto řešení umožní nový headend, na který Česká televize v rámci vysílání DVB-T2 přejde ještě letos na podzim. Fakticky tak v době vysílání regionálních zpráv zvýší počet programových pozic a rozdělí mezi ně datový tok. Ubere přitom část datového toku celoplošně vysílajícím programům.

Regionální odpojování před první televizní digitalizací řešila i televize Prima na svém hlavním kanálu. U ní šlo o znouzecnost kvůli nedostatku analogových kmitočtů. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání proto tehdy přišla z řešením sdílených kmitočtů, kdy Prima mohla po většinu dne využívat vysílací kanály partnerských regionálních televizí a za to je v přesně stanovené časy nechala odpojovat jejich regionální vysílání a prodávat reklamní časy. Po příchodu pozemní digitální televize toto řešení postrádalo smysl, ale protože vysílací licence Primy vyžadovala pokračování symbiózy Primy s regionálními televizemi, provozovatel Primy požádal o novou vysílací licenci, svůj hlavní program přejmenoval na Prima family a u původní Primy licenci vrátil, takže ukončil její vysílání. Prima family se později přejmenovala na Primu, která už vysílala na základě nové licence bez podmínky sdílení programových pozic s regionálními televizemi.

Štítky