Přijímač Esperanza, který bylo možné zakoupit v akci do 13. října 2019 za 599 korun, nepodporuje kodek HEVC a tudíž si neumí poradit s obrazem českého vysílání DVB-T2.

Pokud jste začátkem října narazili na nabídku překvapivě levného set-top boxu DVB-T2 s pevným diskem a PVR funkcí za 599 korun od Penny Marketu a nechali jste se zlákat k „výhodné“ koupi, splakali jste nad výdělkem. Jde totiž o polský výrobek Esperanza, který sice obsahuje tunery DVB-T a DVB-T2, nedisponuje ale kodekem HEVC pro dekompresi videa šířeného v českých sítích DVB-T2. Nové vysílání tedy nenaladí, poradí si pouze se zvukem. Penny Market nyní na upozornění serveru Televizníweb.cz box stahuje z prodeje a nabízí všem zákazníkům, kteří si tento přijímač DVB-T2 u něj zakoupili, že jej vykoupí zpět za plnou cenu. A to buď na prodejně, kde si jej pořídili, nebo v jakémkoli obchodu Penny Market, kde doloží účtenku z nákupu.

Na nekompatibilní přijímač DVB-T2 upozornil minulý týden ve faceboookové skupině „Česko přechází na DVB-T2“ čtenář serveru Televizníweb.cz. Redakce následně kontaktovala jak Penny Market, tak Český telekomunikační úřad, Českou obchodní inspekci, Ministerstvo průmyslu a obchodu a operátory přechodových sítí DVB-T2. Penny Market reagoval hned následující den. „Děkujeme za upozornění, neprodleně přikročíme ke stažení tohoto produktu. Zákazníci, kteří si produkt zakoupili, jej mohou vrátit a dostanou zpět peníze. Za toto nedopatření se omlouváme,“ napsal manažer komunikace a tiskový mluvčí Penny Marketu Tomáš Kubík. Mezitím se do problému vložil Český telekomunikační úřad, který na svojí stránce na Facebooku varoval před koupí set-top boxu Esperanza.

Leták Penny Marketu, v němž se objevila nabídka set-top boxu Esperanza (Repro: Televizníweb.cz)

Detail nabídky set-top boxu Esperanza (Repro: Televizníweb.cz)

ČTÚ: Zkontrolujte si, zda kupujete přijímač s HEVC

„POZOR ‼️ Uvažujete-li o výměně televize nebo koupi set-top-boxu, zkontrolujte si, aby podporoval kodek H.265/HEVC. Na českém trhu se objevily z Polska dovezené přístroje se starším kodekem H.264/MPEG-4. S nimi ale v síti DVB-T2 naladíte pouze zvuk, ne obraz,“ uvedl ČTÚ u fotografie letáku s akčními slevami Penny Marketu platného do 13. října 2019, v němž se nacházel i zmiňovaný set-top box. Kodek HEVC je vedle tuneru DVB-T2 druhou nejdůležitější podmínkou vybavení přijímače vhodného pro příjem televizního vysílání DVB-T2 v České republice. Ne každá země, která přechází na DVB-T2, však používá právě kodek HEVC. Proto jej telekomunikační úřad zařadil na seznam základní technické výbavy přijímačů DVB-T2 určených pro český trh, tzv. D-Book.

Potíž je v tom, že D-Book je pouze doporučením pro prodejce elektroniky a stát nezakazuje prodávat přijímače DVB-T2, které nejsou vybaveny kodekem HEVC. Na trhu se tak mohou vyskytovat nejen set-top boxy, ale i televizory s tunerem DVB-T2, které jsou vybaveny starším kodekem MPEG-4 a prodejci se jich buď zkouší zbavit ve slevě, nebo vůbec netuší, že přijímač bez kodeku HEVC české vysílání DVB-T2 nenaladí. To byl zřejmě i případ Penny Marketu, který zřejmě nakoupil levné set-top boxy v Polsku. Důvodem může být velmi výhodná nákupní cena pro Penny, protože i Polsko spojí uvolňování kmitočtového pásma 700 MHz s přechodem na nový standard pozemního digitálního televizního vysílání DVB-T2 a použije přitom kodek HEVC jako Česká republika nebo Německo. Podle návrhu aktualizace polského „D-Booku“ nebude možné od 30. června 2020 prodávat televizní přijímače bez tuneru DVB-T2 a kodeku HEVC. Polský trh se tak nyní bude snažit zbavit „nekompatibilních“ DVB-T2 přijímačů a přijímač Esperanza proto nemusí být jediným problematickým set-top boxem DVB-T2 na českém trhu.

Snímek set-top boxu Esperanza od zákazníka Penny Marketu, na jehož základě Televizníweb.cz kontaktoval prodejce a regulační orgány

Jistotu máte s pečetí „DVB-T2 ověřeno“

Pokud chcete mít jistotu, že si pořizujete správný přijímač pro sledování nového pozemního digitálního televizního vysílání DVB-T2, spoléhejte se na televizory a set-top boxy označené zlatou pečetí „DVB-T2 ověřeno“. Jde o přístroje certifikované Českými Radiokomunikacemi, které byly otestované na bezproblémový příjem českého vysílání DVB-T2. Jejich pravidelně aktualizovaný seznam naleznete na webu www.dvbt2overeno.cz. Certifikace však není pro výrobce a dovozce přijímačů DVB-T2 povinná, takže se na českém trhu vyskytují i další vhodné přijímače DVB-T2, které nejsou touto pečetí označeny. U těch je třeba ověřit, zda mají v technických specifikacích (zkratkách uvedených na krabici či přebalu) uvedenu zkratku HEVC nebo H.265. Pokud ne, mohlo by jít o přijímače vybavené starším kodekem MPEG-4, který může být také označen jako H.264.

Polský set-top box Esperanza sice může divákům naladit české televizní programy, ale pouze ty, které vysílají v končícím standardu DVB-T. Majitelé těchto set-top boxů tak často ani nemusí tušit, že si pořídili nekompatibilní přijímač a přijdou na to až ve chvíli, kdy dojde k vypnutí sítí DVB-T. To je naplánováno na období od listopadu letošního roku do konce června 2020. Poté již nebude možné na set-top box Esperanza naladit žádné celoplošné televizní vysílání v České republice.

Víte o nějakém dalším přijímači DVB-T2 bez kodeku HEVC na českém trhu? Informujte nás o něm v diskusi pod tímto článkem nebo e-mailem na adrese jan.potucek@taktiq.com. Děkujeme!