AKTUALIZOVÁNO – UVNITŘ CENY A PARAMETRY KE STAŽENÍ – Na tiskovém setkání v Praze společnost TP Vision uvedla na český trh několik televizorů OLED oznámených v průběhu letošního roku. Většina už je ke koupi.

AKTUALIZOVÁNO, 12:00 hod.: U LCD modelů řady 6xx4 a Philips OLED754 se systémem Saphi, není Bluetooth Audio k dispozici. Ke všem letošním Android TV, tedy k modelům OLED i LCD (zde řady 7xx4, 8xx4 a 9xx4) je však už možné Bluetooth sluchátka, reproduktory, apod. připojit. Zastoupení TP Vision však také upozorňuje, že při tomto napojení nelze použít současně sluchátka a reproduktory televizoru. To je možné pouze při drátovém připojení sluchátek.

Na letošním berlínském veletrhu IFA 2019 byly představeny zejména dva televizory s obrazovkami OLED, které nevyžadují podsvícení – Philips OLED934 a Philips OLED984. TP Vision, jako výrobce TV značky Philips, u nich opět využil spolupráce se špičkovým producentem reproduktorů Bowers & Wilkins a i když zatím k dispozici na vyzkoušení nebyly, dá se předpokládat, že zvuk za Philips 55OLED+ 903 B&W, který jsme měli možnost vyzkoušet, zaostávat nebude. Oběma veletržním novinkám z nichž první je ke koupi za 59.990 Kč (140 cm), resp. 86.990 Kč (165 cm), a druhá bude k mání od konce října (pouze Datart) jsme se věnovali v samostatném článku. Pojďme tedy k těm zbývajícím, tedy k OLED754, OLED804 a OLED854. Pár řádek si ale také zasluhuje obrazový procesor P5 ve třetí generaci, který najdete ve všech nových televizorech OLED. Má mimo jiné přinést o 20 % vyšší výkon, snížení obrazového šumu a přesnější barvy, včetně pleťových. Více o něm najdete ve zprávě z veletrhu IFA 2019.

Obecnými charakteristikami všech podzimně – zimních OLED jsou kovové rámečky a nožičky, zmiňovaný procesor P5, kompletní tunerové osazení většinou ve zdvojené podobě a také minimálně třístranné osvětlení pozadí televizoru Ambilight. Dá se předpokládat, že zdvojené tunery budou ve stejné podobě, jako u Philips OLED804 a Philips OLED854, které mají zdvojený pouze satelitní tuner a pozemní (kabelový) jsou standardní. Více v samostatném článku.

A než se dostaneme ke konkrétním televizorům, ještě důležitá poznámka k označování některých modelů OLED. TP Vision v tom má totiž nesrovnalosti, takže někdy je ve vlastních materiálech označuje jako Philips 55OLED+934 a Philips 55OLED+984 (a to se ještě nezabýváme mezerami), v prodeji však jsou jako Philips 55OLED934 a Philips 55OLED984. Podle českého zastoupení by se však mělo jednat o týž výrobek.

Philips OLED+ na oficiálních stránkách.

ČTĚTE TAKÉ:

Firemní linuxový systém Saphi nabídne na tlačítku Home přehledné rozhraní s řadou funkcí, včetně vstupu do menu nastavení, aplikací či vyhledávání (Philips 32PFS5863).

Už jen pár nejasností

Není zřejmé, zda televizory podporují – z obsahu provedeného s HDR (High Dynamic Range – vysoký dynamický rozsah) – i televizní systém HLG (Hybrid Log Gamma). Ten je projektem japonské NHK a britské BBC a v posledních tiskových zprávách se o něm nehovoří stejně, jako se o něm nehovoří v oficiálním přehledu parametrů, tzv. TV Navigator. Vzhledem k dřívějším zjištěním je to však dosti pravděpodobné.

Nejasnost panuje i kolem Bluetooth Audio, tedy případného napojení sluchátek a zvukových lišt. To však nepodporuje například ani špičkový televizor Philips 55PUS9104 (test), takže v tomto případě je to naopak spíše nepravděpodobné.

Ani u podzimně – zimních modelů ještě neočekávejte Wi-Fi 6, nebo-li Wi-Fi ax či 802.11 ax. Jde o vylepšenou verzi bezdrátového standardu 802.11 ac (nyní se jmenuje Wi-Fi 5) se kterým je zpětně kompatibilní. Kromě vyšší přenosové rychlosti, až kolem 10 Gb/s, je schopen obsluhovat až 4x více zařízení najednou.

Všechny relevantní televizory OLED by také podle oficiálních materiálů měly mít Android TV ve verzi 9. Uvidíme, zda půjde o verzi rovnou z výroby, nebo si bude muset zákazník instalaci provést sám.

Jakmile budou informace dostupné, najdete je hned v úvodu jako „aktualizaci“.

Philips OLED754: nejlevnější a skutečně bez Androidu

O tomto modelu jsme se zmiňovali – stejně jako o dvou níže uvedených – už v lednu, ale oznámení že něco bude je jedna věc a druhou je skutečné uvedení na trh v prodejní podobě. A to v případě skoro všech v článku zmiňovaných OLED nastává až teď. Navíc se potvrdilo, že Philips 55OLED754 (140 cm) a Philips 65OLED754 (165 cm) nepracují s Android TV, nýbrž s firemní platformou Saphi (fotografie výše). Bližší seznámení s její důkladně přepracovanou verzí najdete v testu televizoru Philips 55PUS6703.

Jinak se zdá, že vše z letošních OLED zůstává zachováno i v této kategorii. Je tu obrazový procesor P5, Wi-Fi ac (Wi-Fi 5) a nechybí ani USB 3.0. Co chybí je Google Chromecast, což je vzhledem k absenci Androidu pochopitelné. Televizor se ale pro změnu chlubí zabudovaným hlasovým asistentem Alexa (angličtina a němčina) a kupodivu také Dolby Atmos. Ten mají i další zmiňované OLED.

Philips 55OLED804 s dvojicí pevných nožiček je určen k posazení na skříňku, která může být i výrazně užší.

Philips OLED804: zde už začíná Android TV

Bráno odspodu jsou modely Philips 55OLED804 (140 cm) a Philips 65OLED804 (165 cm) první s obrazovkami OLED a operačním systémem Android TV. Na rozdíl od nižšího OLED754 se Saphi je tu už zabudováno Bluetooth sloužící zejména pro dálkový ovladač. Ten je tentokráte stříbrný a oboustranný s klávesnicí QWERTY.

Ceny jdou od 46.990 Kč za 140 cm a už nechybí napojení přes Chromecast, hlasový Google Assistant (angličtina, francouzština, němčina, španělština a italština) a také vstup do standardního tržiště aplikací Google Store.

Philips OLED804 se od vyššího osmičkového modelu vybaveného taktéž tenkým chromovaným rámečkem liší pouze stojanem. Ten je zde pevný a je tvořen dvěma kovovými nožičkami.

Philips 65OLED854 s otočným podstavcem a úhlopříčkou 165 cm (65″) přijde na 74.990 Kč. Pracuje se opět s Android TV 9.

Philips OLED854: s otočným stojanem

V této třídě ještě nemůžete čekat zvuk od Bowers and Wilkins, který najdete u devítkové řady. Jinak je i OLED854 provedena ve 140 a 165 cm a televizor zakoupíte od 46.990 Kč (Philips 55OLED854). Stejně jako u dalších televizorů tohoto druhu je i tady k dispozici přehrávání obsahu s HDR10, HDR10+ a Dolby Vision (o HLG už byla řeč výše).

Jak jsme se také zmínili, modely 854 a 804 se od sebe liší pouze stojanem. U OLED854 najdete tmavě chromovaný a hlavně středový stojan, který je navíc otočný, což se dnes vidí hodně málo. Není divu, že získal hned dvě vyhlášené designové ceny: IF Design Award 2019 a RedDot 2019.

Tabulka ke stažení (PDF): Philips OLED TV, přehled, podzim 2019

Philips OLED TV, parametry a ceny, podzim 2019.