UVNITŘ PARAMETRY A CENY VŠECH OLED TELEVIZORŮ DO 50 000 Kč – Náš dnešní přehled se bude věnovat televizorům s obrazovkami OLED, resp. jejich nejprodávanější části.

Televizory OLED (Organic Light-Emitting Diode) nevyžadují podsvícení, mimo jiné nabízejí i špičkovou černou barvu, takže jsou právem pokládány za nástupce přístrojů s plazmovými obrazovkami. Jejich trhu navíc momentálně vládne to, co v jiných segmentech vidíme v nesrovnatelně nižší míře. Je tu totiž někdy až velmi výrazné snižování cen v rámci nejnižší a skoro střední cenové relace, a vidět je tu i doprodej modelů klidně i ob sezónu. Pokud se v této souvislosti podíváte na nabídku e-shopů, které ji umějí vyfiltrovat, okamžitě vidíte, jak vypadá situace. A ta je už dosti růžová nejen u modelů 2018 a starších.

ČTĚTE TAKÉ: tabulky vypínání televizního vysílání DVB-T ve vašem kraji. Kdy musíte přejít na DVB-T2?

Vysvětlovat výhody technologie OLED by už asi bylo pro většinu z vás nošením dříví do lesa, takže si jen řekněme, že nejčastější námitka na životnost panelu či některé barvy už neobstojí. Od jejich 5. generace LG oficiálně hovoří o životnosti, při sledování 8 hodiny denně, asi 10 let. U nás jde podle průzkumů o asi 4,5 hodiny denně, takže nejspíše elektronika televizoru odejde dříve, než jeho obrazovka.

Mimochodem hranice 50.000 Kč byla stanovena hlavně proto, aby se do nabídky dostaly modely s úhlopříčkou 65″, tedy 165 cm, o které se zvedá zájem i u nás. Jinak by segmentu levných OLED spíše slušela hranice o deset tisíc nižší.

K TÉMATU:

Pár zkratek, které se možná hodí

  • OLED – jedna ze dvou v současnosti nejdůležitějších technologií pro výrobu obrazovek televizorů nabízející ten nejlepší obraz jaký se dnes dá koupit. Na rozdíl od LCD nevyžaduje podsvícení a tudíž může být velmi tenká, a to doslova jen několik milimetrů. Výroba je stále náročná a proto také drahá. Takovéto obrazovky rozumně zvládá produkovat pouze jediný výrobce – LG. A protože je jediný, určuje také ceny. Druhým mínusem je nutnost tzv. čištění obrazovky, panelu, potlačující tzv. zbytkový obraz, což známe i z plazem. Tato údržba se děje automaticky, někdy je ale zapotřebí manuálního zásahu. Více v našem speciálním článku.
  • HDR (High Dynamic Range – vysoký dynamický rozsah) je funkce, resp. technologie, dovolující na kompatibilním televizoru zobrazit o dost širší rozsah jasu a kontrastu a tak někdy až výrazně zkvalitnit podání světlých a tmavých míst ve scéně. Pokud je v praxi správně uplatněna, a zvládá ji i filmový materiál, vidíte scénu s více detaily a tak, jako byste se na ni dívali vlastníma očima. Právě to je cílem této veledůležité technologie a právě proto je také její vnímání, resp. míra jejího zapojení do obrazového materiálu, tak subjektivní. Různí výrobci nastavují podání obsahu s HDR různě a dnes se nosí spíše jemnější zvýraznění detailů. Různí výrobci také podporují různé systémy HDR. Obecně vzato existují dva druhy – buď statické, kde se nastavení provádí pro celý snímek (HDR10), třeba film, a dynamické u něhož se upravuje pro každé filmové políčko (např. HDR10+). Je zřejmé, že čím více standardů televizor podporuje, tím je to pro vás lepší.
  • HFR, tedy High Frame Rate, je technologie zvyšující kvalitu obrazu díky vyššímu počtu vysílaných snímků za sekundu (až 120 Hz). Důležité, ale zatím bohužel nepříliš používané.
  • Směrovač – router pokud připojujete televizor bezdrátově, nelitujte peněz za co nejkvalitnější Wi-Fi směrovač. Dnes by měl umět alespoň 802.11 ac, nebo-li podle nového označení Wi-Fi 5. S vyšší cenou, kterou za směrovač zaplatíte, často (velmi často, pokud si vyberete správnou značku) stoupá kvalita a možnosti. V současnosti je nejvyšším standardem 802.11 ax, nebo-li Wi-Fi 6. Abychom doplnili výčet, je tu i Wi-Fi 5 (dříve 802.11 n), které je významně horší, navíc dovoluje pracovat nejen na kvalitnější frekvenci 5 GHz, ale také na 2,4 GHz. Právě druhý případ je běžný u levnějších televizorů, kde se ovšem při tomto napojení vystavujete možnému rušení a tudíž problémům při komunikaci mezi televizorem a internetovou sítí. Platí to především ve velkých aglomeracích, činžovních domech, apod.

LG OLED55B8SLC (140 cm) za 27.990 Kč je, společně s LG OLED55B8, nejlevnějším televizorem s obrazovkou OLED na našem trhu.

Jaká je nabídka a v čem se vlastně televizory OLED liší?

Tuhle otázku, tedy tu druhou, byste si měli položit zejména při koupi levných přístrojů a pokud se pozastavujete nad slovem „levný“, televizory pod nějakých 40.000 Kč jsou skutečně ty nejdostupnější, což je vidět z tabulky. Navíc se pod 30.000 Kč v drtivé většině případů ocitají přístroje z loňských či dokonce předloňských kolekcí, což pochopitelně nemusí být nic proti ničemu. Jen si uvědomte, že pokud příliš lpíte na aplikacích Googlu, firma jednou za čas jednoduše zařízne podporu typicky Youtube. A stalo se to třeba i po necelých pěti letech. Tomuto nebezpečí se ale vystavujete při koupi jakéhokoli chytrého televizoru, včetně těch s firemním operačním systémem Google Android TV. Nicméně Google je tím už docela proslulý (nechvalně…)

Co se týče rozdílu mezi levnými a dražšími, resp. drahými OLED, tady se hodně dá – vedle obslužné elektroniky panelu – na řešení přístroje jako takového, které může být se vzrůstající cenou elegantnější a exkluzivnější (oddělené tunery, magnetické držáky na stěnu, atd., atd.). Lišit se mohou i samotné obrazovky nicméně plná a pro LCD v podstatě nedostižná černá barva stále zůstává zachována na všech úrovních.

V některých případech ale do nejlevnější kategorie spadnou někdy hodně unikátní řešení, které sem v podstatě nepatří. Jako například Sony KD-55AF9, který nás vysloveně uchvátilo. U něj cena klesla ze 77.990 Kč na 49.990 Kč a stačí se jen podívat na jeho naprosto špičkově řešený podstavec a musíte být nutně nadšeni. Zvláště když se před tím podíváte na pár jiných řešení OLED…

Při přípravě materiálu jsme narazili na nejvýraznější slevy u Panasonic TX-55FZ800 (z 59.990 Kč na 32.990 Kč) a Sony KD-55AF8, kde klesla z 68.990 Kč na 34.990 Kč. Ani tyto stroje by neměli uniknout vaší pozornosti.

První OLED čínské společnosti Hisense, 55O8B používá obrazovku LG. Momentálně se doprodává, o dalším se zatím neuvažuje.

Televizory OLED do 50.000 Kč, říjen 2019

Přehled si sice neklade za cíl ukázat kompletně celou nabídku, pokud ale víte o nějakém televizoru, který by do něj patřil, dejte nám prosím vědět v diskusi.

Ke stažení (PDF): tabulka – OLED do 50.000 Kč, říjen 2019

Ke stažení (XLSX, aktivní odkazy na recenze): tabulka – OLED do 50.000 Kč, říjen 2019

Hitachi 55HL9000G patří, při ceně 29.990 Kč za 140 cm úhlopříčky, mezi nejlevnější přístroje na trhu.