Elegantní přijímač pozemního DVB-T/T2 nabídne většinou rychlé reakce, výrazné menu, solidní obraz a dálkový ovladač s dobrým rozložením.

Na tento Philips, označovaný také jako Philips DTR3502BFTA , který je firmwarem, čipovou sadou a například i aplikacemi (Počasí a čtečka RSS) totožný s dalšími nedávno uvedenými modely, třeba se Skyworth SKWT21 FTA (test v samostatném článku) či Thomson THT741, jsem se chtěl podívat ze dvou důvodů. Jednak kvůli značce, která je obecně přece jen známější než jiné v set-top boxovém světě a jednak proto, abych viděl, zda je skutečně zcela totožný. A protože jsem zjistil, že totožný – až na vyslovené drobnosti – opravdu je, bude recenze trochu jiná a budu se snažit, aby se se Skyworth SKWT21 FTA tak říkajíc doplňovala. A ještě drobnost: Philips DTR3502B byl původně určen pro německou službu freenet TV, takže na boku vidíte štěrbinu přístupové karty.

K TÉMATU:

Dobrá instalace, excelentní třídění kanálů

Kovový přístroj (s výjimkou čelní strany) má zabudovaný zdroj s pevnou napájecí šňůrou a kolébkovým vypínačem. Zpracování bylo velice dobré, výrazné gumy na spodku by si však zasluhovaly pečlivější umístění.

Instalace je neobvyklá už jenom tím, že je rozložena do několika obrazovek (na jedné z nich povolíte i napájení antény) a na další se – nezvykle – dostáváte zeleným teletextovým tlačítkem. Po výběru češtiny se objevil region Evropa, který nešel změnit, nicméně ladění proběhlo zcela v pořádku a objevily se i kanály nastupujícího zemského DVB-T2.

Nalezené stanice se ukládají vždy od čísla jedna, zvlášť pro rozhlasové a televizní, setřídění je možné formou oblíbených položek nebo fyzickým přesunutím dokonce při výběru více stanic najednou!

I dálkový ovladač je zcela shodný se Skyworth SKWT21 FTA, takže na něm vidíte u nás nevyužitá tlačítka, jako „domeček“. Škoda, že není naprogramováno ke spuštění multimédií. Do nich musíte pouze přes menu…

Ovladač s výborným rozložením

Do drobného vybrání na zadní straně dálkového ovladače „dospělé“ velikosti dobře zapadne ukazováček pravé ruky a palec pohodlně spočine na kurzorovém kříži s OK uprostřed. Toto tlačítko pak vyvolá v tuneru seznam naladěných kanálů. EPG je hned šikmo vpravo nad ním, takže vysloveně po ruce, nad horní šipkou pak najdete Zpět (Back), které se někdy hodí, jindy ho zase nahrazuje Exit a je třeba si rozmyslet, jak vlastně systém používat. Naopak speciální tlačítko List, které také vyvolává seznam naladěných stanic, vůbec nepotřebujete, protože OK pracuje spolehlivě a je více po ruce. Možná to ale má opět něco společného se službou freenet.

K práci s multimédii se využívají zejména speciální tlačítka ve spodní části ovladače a také tlačítka barevná. Těmi například skryjete časovou lištu, kterou vyvoláte OK a po které můžete, šipkou vpravo či vlevo, skočit o určitý čas. Někdy je to s multimédii ovšem trochu náročnější k čemuž se ještě dostaneme a hodně mi vadilo, že se lišta nedokázala sama skrýt, takže bylo vyžadováno další zmáčknutí.

Výtečně udělané informace nejen o aktuálním pořadu.

Velmi rychlá programová nabídka

Domovské tlačítko („domeček“) určené pro freenet tu nevyužijete, takže pojďme rovnou k přehledu pořadů, tedy k EPG. Ten se zobrazuje vždy pro jeden kanál a i když je na obrazovce místa dost a dost, vidíte výpis jen pro šest stanic.

Po EPG, které má jediný náhled, se také nemůžete volně pohybovat. Změna stanice vyvolá změnu v tuneru.

Nahrávání je opět zcela stejné, což znamená, že je tu jednak nahrávání přímé a jednak záznam přes EPG ovšem bez možnosti upravit čas. Během nahrávání rovněž nemůžete sledovat jinou stanici ani na tom samém multiplexu.

V EPG se nahrávka, nebo upozornění na pořad, jen zatrhne. Možnost upravit čas tu není a nebyla ani jinde. Jen šlo, celkově vzato, ovlivnit dobu před a po nahrávání.

Veškeré nahrávky se ukládají do adresáře Records a vše jde na jednu hromadu společně s pomocnými soubory. Záznam také není pojmenován, takže vidíte třeba jen „CT-2-HD-T2-12102019-1312.ts“. Je zajímavé, že když si v EPG zmáčknete u pořadu nahrávání (nápověda mluví o modrém tlačítku s červenou tečkou – pochopitelně tu žádné takové není) pořad jen se vám zatrhne, což je vidět na fotografii výše. Neupravil jsem ani čas začátku, ani konce, a to ani poté, co jsem najel do seznamu časovačů v menu nastavení. Zde jich vidíte deset a se záznamem nešlo – na dané verzi firmwaru – udělat zhola nic. V menu nastavení v části multimédia máte sice možnost úpravy, ale zde uděláte jen všeobecné nastavení nahrávky, tj. „začni deset minut předem“ a „skonči 20 minut po zadaném čase“. Nahrávka sama se z EPG nastaví na přesně daný čas a funkce je tak použitelná jen omezeně.

Správce souborů v multimédiích je přehledný, dá se v něm kolovat, ale nepřepnete se na přehrání jiného typu souboru. To musíte až do menu.

Multimédia většinou slabá, problémy i s „.TS“

Správce souborů, hudba, fotografie a video jsou na tom v podstatě stejně, jako u Skyworthu, což znamená, že kompatibilita je – s výjimkou muziky, která je včetně FLAC HD – hodně slabá. Nicméně jedna odlišnost tu byla: pustit si (rozumně) video na celou obrazovku znamenalo provést hned čtyři úkony: zmáčknout OK, které ho spustí do náhledového okna, počkat (většinou než naběhne), zmáčknout OK, které ho spustí na celou obrazovku a zmáčknout žluté tlačítko ke skrytí časové lišty. Ta se po spuštění na celou obrazovku objeví, ale a už sama nezmizí, což bohužel platilo i o jiných částech set-top boxu.

Philips DTR3502B je v drtivé většině případů překvapivě rychlý, neplatí to ale při spouštění videa za což možná může i onen zbytečně složitý přístup. Někdy jsem navíc musel tlačítko OK mačkat opakovaně než se mi konečně video otevřelo na celou obrazovku. Přitom by to šlo udělat tak jednoduše! Najetí na soubor spustí video v náhledovém okně, OK pak rovnou na celou obrazovku. A lišta vzápětí sama zmizí…

Škoda, také že běžně nepřehrajete nic s koncovkou „TS“, a to i přesto, že jsou nahrávky ukládány právě takto. To souvisí s tím, že soubor „.TS“ nebyl ve správci vůbec vidět. „TS“ tak spustíte pouze z adresáře Records, jinde se nezobrazí.

Časovače s nahrávkou a upozorněním na pořad.

Má své dobré i stinné stránky

Pro koho Philips DTR3502B je? Zejména pro ty, kteří nenahrávají a také pro ty, kteří od multimédií příliš nepožadují. Ty jsou na solidní úrovni pouze u hudby, zbytek je slabý a i když se fotografie v JPG přehrají, zamrzí například absence češtiny v externích titulcích ve videu, dosti nízká formátová kompatibilita či nemožnost normálně přehrát video s koncovkou TS (musí být v adresáři Records).

Je zajímavé, že i když jsem vypnul set-top box síťovým vypínačem, startoval (do náběhu zvuku) za stejnou dobu, jako při použití dálkového ovladače – za asi 35 s, což je tak nějak lehce nad průměrem. Tady se trochu zdržíte a zdržíte se i při spouštění videa přes USB. Jinak jsou funkce velice rychlé, včetně náběhu EPG (prakticky okamžitě) či přepínání stanic postupnou volbou kanálů (asi 1,5 s).

V pohotovostním režimu vidíte výrazné hodiny se znaky vysokými asi sedm milimetrů. Jsou dobře čitelné i za vyšší hladiny okolního světla, což je právě můj případ (rozměrné okno vedoucí na jih) a stačí když trochu zasvítí sluníčko a většina displejů u mě rychle vadne. Nikoli tento…

Problém může dělat velmi lesklá čelní část s USB za záslepkou, která nejspíše stejně dlouho nevydrží. Ale doufejme, že ano, protože za ní je bílé (?!) USB svítící z přední strany jako maják.

Philips DTR3502B prodávaný za 999 Kč je o třetinu dražší Skyworth SKWT21 FTA (650 Kč) a tak by to mělo být, protože značka je zkrátka značka. Oba výrobky ale pro DVB-T2 nabízejí hodně (zejména výborný obraz), takže když vypustíme úvodní „nízkou cenu“ a trochu oslabíme „výtečný poměr cena/obraz“ vychází nám stejné hodnocení. Jsem ale přesvědčen, že si řada diváků za značku Philips ráda připlatí.

Hodnocení

  • PRO: výborný poměr cena/obraz, výtečný obraz i na hůře šířených stanicích, bleskurychlé EPG, výtečná informace o kanálu, parádní třídění naladěných stanic (!)
  • PROTI: slabé nahrávání, slabá multimédia

Štítky