Pouhých 129 gramů vážící přístroj má tradiční koncepci, tradiční provedení i vcelku tradiční možnosti. Jen vše nabízí v trochu odlišném hávu.

Za 599 Kč dostanete maličkatý set-top s externím zdrojem a základní konektorovou výbavou ve které na jednu stranu nechybí SCART, na druhou stranu se budete muset obejít bez digitálního audio výstupu. Ten je ovšem pro drtivou většinu kupujících stejně nadbytečný a nejen v této cenové relaci.

K dispozici máte obvyklé sedmidenní EPG, osm časovačů událostí, typicky určených pro nahrávání, a nechybí ani možnost zapnout si napájení antény. K přehrávání využijete kultivovaně provedené rozhraní USB umístěné na čelní straně. Jak vidíte z úvodního snímku, je bez zbytečné záslepky, která stejně dlouho nevydrží, a má černý vnitřek, takže tolik neruší.

Šikovně provedeno…

Dobré provedení, rychlá instalace (pokud nepotřebujete napájení antény)

Na první pohled jednoduchá „plasťárna“. Na druhý dobré spasování a v rámci ceny překvapivě solidní plast. Možná vás ale zarazí i to, že připojení externího napájecího zdroje není na obvyklé zadní straně, ale je – při pohledu zpředu – na levém boku. Větrací otvory jsou dole a na bocích (přístroj se nehřál ani po pěti, šesti hodinách provozu) a potěší i výborné gumy na spodní straně.

Takhle nějak by to mělo vypadat, ale někdy se toho nedočkáte ani při dvojnásobné ceně!

Internetová rádia tu opravdu nejsou a na podivný překlad narazíte i jinde. Lokalizace je bohužel dosti odfláknutá.

Instalace je po propojení kabelů snadná a provádí se na jediné obrazovce, kde si mimo jiné vyberete i jazyk a zemi a podle vašeho televizoru přestavíte obrazový výstup. Já set-top box zkoušel s kabelem Evolveo HDMI 8K, takže Sencor nabídl maximum možného. To představuje rozlišení Full HD, konkrétně režim 1080p, 60 sn./s. Můžete si ale zvolit i jiné možnosti, jako například „Podle TV“, avšak klasický režim „Auto“ tu nebyl.

Oželet v úvodní instalaci musíte napájení antény. Pokud ho požadujete, je třeba ho po instalaci nejprve zapnout v menu a pak set-top box přeladit.

Naladěné kanály se ukládají vždy od čísla jedna zvlášť pro rozhlasové a televizní, kuriozitou je, že ty první jsou zde označené jako „Internetová rádia“. Následné třídění je jednoduché a dělá se v menu nastavení prostým přesunem kanálu na novou pozici. Sáhnout ale také můžete po tzv. oblíbených stanicích a tlačítko pro jejich vyvolání najdete na dálkovém ovladači hned pod kurzorovým křížem.

Detail dálkového ovladače s výborným rozložením a nezvykle popsanými barevnými tlačítky. OK vyvolá v tuneru seznam naladěných stanic.

Dobré ovládání

Kompaktní dálkový ovladač bez samostatných tlačítek pro řízení hlasitosti a postupnou volbu kanálů (zajišťují to šipkové klávesy) se k set-top boxu vysloveně hodí. Navíc rozložení je vysloveně zajímavé a v detailu ho vidíte na snímku výše. EPG je tak vysloveně po ruce a Sencor navíc do okolí kurzorového kříže zasadil i tlačítko USB spouštějící rovnou správce souborů k čemuž ale můžete využít i menu nastavení či tlačítko media.

Těsně nad kurzorovým křížem vidíte barevná tlačítka na nich jsou naznačeny další funkce, jako například přepnutí mezi příjmem televize a rozhlasu. A protože má ovladač na zadní straně ve spodní části vybrání, velmi dobře sedí v ruce a spokojeni budou i ti, kteří k přepínání stanic využívají numerická tlačítka. Na ně je tu zjevně kladen zvýšený důraz.

Přiznám se, že jsem u takovéhoto set-top boxu čekal výrazně horší ovladač nemluvě o tom, že použité rozložení se málokdy vidí i u podstatně vyspělejších přístrojů. A aby toho nebylo málo, záběr infra paprsku byl jedním slovem vynikající.

OK v tuneru vyvolá seznam naladěných kanálů, v multimédiích pak spustí soubor a v případě videa ho otevře na celou obrazovku. Jakmile jsem ale zabrousil do nahrávky a použil OK zde, dozvěděl jsem se něco ve stylu „máte spuštěn časový posun, nejprve ho zastavte.“ Set-top box si tak zjevně plete přehrávání svého vlastního záznamu se spuštěným „timeshiftem“, tedy přehráváním živého televizního vysílání se zpožděním. Takovýchto chybek je tu více a je škoda, že kontrola předprodukčních vzorků neprobíhala pečlivěji.

Výpis programové nabídky by mohl být rozměrnější a tudíž pro více kanálů.

EPG jen pro pár stanic, solidní nahrávání

Jak vidíte z fotografie, programová nabídka se ukazuje jen na malé části obrazovky a pouze pro pět stanic. Při vstupu a výstupu se také na pár sekund přeruší zvuk, což u takto levného přístroj není nic zásadního.

Pořady se stahují po vstupu na multiplex, pokud najedete na kanál, který nabídku staženu nemá, dohraje se je, což je i tím, že se po EPG nemůžete volně pohybovat. Každé přejetí na jinou stanici způsobí zároveň i přepnutí v tuneru.

Z EPG, které má pouze jeden náhled, můžete i nahrávat a časovači jde upravit doba zahájení i ukončení záznamu. Nahrávky se ukládají do adresáře ALIDVRS2 a následných podadresářů nazvaných například „[TS]2019-10-03.11.03.44-CT 24 HD T2-13“, což je pochopitelně nejlepší řešení. V nich pak máte – vedle pomocných souborů – i záznam v podobě „000.ts“ a jde volně přehrát i v počítači. Sencor SDB 520T je na tom dokonce tak dobře, že je schopen vypsat hlášení, pokud je flash paměť pro nahrávání pomalá, byť na obrazovce jen problikne. Škoda, že v menu chybí možnost přímo změřit rychlost. I tak zde najdete informace o médiu a volbu pro jeho správné odpojení flash paměti, takže za mě rozhodně lepší dvojka.

Během nahrávání nemáte možnost sledovat jiný pořad ze stejného multiplexu. Nejprve musíte nahrávání ukončit. Nicméně můžete vstoupit do menu nastavení a nahrávání se nepřeruší (alespoň na dané verzi firmwaru). Výbornou volbou je i to, že si lze vybrat co chcete aby přístroj udělal po nahrávání (pohotovost nebo sledování TV).

Chování v multimédiích je takové, jaké by mělo být – OK spustí přehrávání na celé obrazovce a ve výpisu se dá kolovat, což se dá i v menu nastavení.

Výborná kompatibilita ve videu, externí titulky v češtině

Ve správci souborů s malým náhledem máte na výběr ze čtyř možností: nahrávání (opět chyba překladu – pochopitelně jde o nahrávku), video, hudba a „obrazky“. To abych citoval a mohu jen dodat, že úroveň lokalizace je zklamáním a přitom stačilo jen trocha snahy!

Najetí na soubor automaticky spustí video v náhledu, jakmile na něm zmáčknete OK otevře se na celou obrazovku. K dispozici jsou i externí titulky v češtině u nichž se ale nedá nic nastavit, takže je otázka, jak je to se znakovou sadou. Co jsem ale pustil se přehrálo správně a použitý font byl kupodivu výrazný, a to se dnes u set-top boxů vidí málo!

U videa počítejte s tím, že si přístroj nepamatuje pozici na které skončil a vždy se začíná přehrávat od začátku. Jinak byla formátová kompatibilita vynikající a vedle například čistého MPEG-4, byl přehrán i XviD a DivX 5, což je rovněž zřídkavé. Dva testovací soubory s H.265/HEVC byly přehrány také i když někdy s mírným zaváháním. Sencor zvládl i profesionální Full HD záznam (BDAV) s datovým tokem přes 20 Mb/s a nahrávku z britské BBC s tokem kolem 8 Mb/s (TS). Potíž může představovat nemožnost upravit poměr stran, protože tlačítko na ovladači chybí a zmáčknutí menu vždy vyvolá návrat do správce souborů.

V případě fotografii bylo přehráno JPG a BMP, u muziky pak pouze MP3. FLAC, který výrobce avizuje také, přehrán nebyl a ani se ve správci nezobrazil.

Informace o zasunutém médiu. Jak vidíte, lokalizace je zde všelijaká.

Dobrý, ale některé věci šly udělat lépe

Sencor SDB 520T je hodně, ale hodně lehký, takže možná budete mít potíže s umístěním, resp. s tím, že vám ho kabeláž bude posouvat podle svého. Jakmile se s tím vypořádáte, máte vyhráno a díky rozměrům můžete přístroj umístit kam chcete a možná i rovnou pod obrazovku vašeho televizoru. Šel by dát i mimo dohled, tomu však brání nutnost vidět na infra čidlo.

V pohotovostním režimu se zobrazí hodiny, ale displej je – za běžného denního světla – hůře čitelný už pomalu ze dvou metrů za což může, se zvyšující se hladinou osvětlení, i rychle vadnoucí podsvícení. Vzhledem k rozměrům set-top boxu jsou pochopitelně samotné znaky malé. Počítejte rovněž s tím, že na poslech rozhlasu SDB 520T příliš nebude, protože si nespouští žádný šetřič obrazovky a jednolitou čerň tak narušuje pouze rozměrný nápis Sencor a stále svítící (!) pruh ve spodní části se jménem stanice a dalšími informacemi.

Obrazově se set-top box své kategorii nijak nevymyká a spíše je lehce podprůměrný. Míří tak na velmi levné, až levné televizory, kde majitel rozdíl v podstatě nepozná. Tohle ale pochopitelně nelze SDB 520T za danou cenu vytknout. Jasným mínusem však je samovolné přepnutí výstupního rozlišení na konektoru HDMI v okamžiku, kdy jsem set-top box zcela odpojil od elektrické energie (kolébkový vypínač nemá). Následně je pak zapotřební manuálního nastavení rozlišení v menu.

I přes své mínusy může být Sencor SDB 520T za danou cenu dobrým řešením příjmu DVB-T2, a to především kvůli rozměrům přístroje, vysoké kompatibilitě ve videu a rozložení, resp. vynikajícímu záběru dálkového ovladače. Pokud máte na chatě či chalupě, nebo třeba v dětském pokoji, málo místa, nebo pokud vyžadujete malé rozměry a zároveň konektor SCART, tady můžete být doma. Přimlouval bych se jen za brzké odstranění chyb ve firmwaru. Zejména přepínání rozlišení při vypnutí z 230 V je poněkud nepříjemné.

Hodnocení

  • PRO: dálkový ovladač s výborným rozložením tlačítek a vynikajícím záběrem, solidní nahrávání, výborná multimédia s externími titulky v češtině, ale…
  • PROTI: …bez možnosti ovlivnit alespoň znakovou sadu, v režimu rozhlasu chybí šetřič obrazovky, při odpojení od 230 V se samovolně přepne obrazový výstup, podivná lokalizace

Štítky