UVNITŘ TABULKA S PARAMETRY A CENAMI – Naposledy jsme se na nabídku podívali letos v únoru a i když se toho v této cenové relaci děje podstatně méně, než v těch nižších, kupodivu je nyní změn docela dost.

Po pěti měsících aktualizujeme přehled obecně vzato asi nejzajímavějšího segmentu set-top boxů pro české DVB-T2/HEVC. Máme jich pro vás skoro třicet, a to ještě některé varianty neuvádíme, řada z nich pak nabízí i hybridní televizní vysílání HbbTV. To zde má dvě formy stejně, jako můžeme do dvou skupin rozdělit celou nabídku. Jednak to jsou hotové přístroje bez možnosti rozšíření jinak, než oficiální aktualizací firmwaru (ty míří na většinového zákazníka) a jednak přístroje tak říkajíc modulární. Ty si upravíte podle svého dohráním jiného základního softwaru a rozšiřujících modulů z nichž jeden může být třeba pro HbbTV. Je asi zřejmé, že jsou určeny pro technicky zdatnější majitele.

A i když je nových přístrojů už docela dost (zařazujeme i ty, jejich cena kolísá kolem dvou tisíc, jako například Ferguson Ariva 254 Combo, jehož fotografii vidíte v úvodu), nic se nezměnilo na certifikaci u CRA. Logo „DVB-T2 ověřeno“ tak stále nabízí pouze jediný přístroj.

K TÉMATU:

Set-top boxů s operačním systémem Linux Enigma s možností dohrát alternativní obslužný software je v tabulce hned několik. Například Formuler F4 Turbo Combo HEVC za 2900 Kč.

Nabídka ve střední třídě je hodně bohatá

Zajímavou alternativou k běžným set-top boxům je tzv. streamer signálu DVB-T/T2, V@Box XTi-3452 (test je zde). Nabízí převod živého vysílání dvou různých kanálů DVB-T/T2/HEVC do domácí sítě LAN, takže ho dále můžete streamovat třeba i na mobil. Výrobce nabízí i další varianty s různým osazením a chystá i nový V@Box Quad Tuner (jméno ještě není zcela jasné) s operačním systémem Android TV za asi 3700 Kč.

Beze změny zůstává nabídka Technisatu, a to i po výrazném zlevnění výrobků na německém trhu, které se Česka skoro nedotklo. Nicméně některé set-top boxy přece jen stojí méně, jako například vynikající Technisat DigiPal DAB+ (4790 Kč) a také Technisat DigiPal T2 HD. Ten klesl pod 2000 Kč (1950 Kč), takže ho už zde neuvádíme.

Do přehledu jsme zařadili i Telesystem TS UP 4K, který jsme i vyzkoušeli a který se momentálně prodává za cenu kolem 2000 Kč. Trochu na houpačce je momentálně i cena AB CryptoBox 752HD Combo a je vidět třeba za 2200 Kč, ale také za 1890 Kč. Do přehledu jsme ho však zařadili na rozdíl od Amiko Viper DVB-T2/C, který je už výrazněji pod dva tisíce korun (recenzi najde na Televizním webu).

Naopak skončil prodej Strong SRT 2400 (v tabulce najdete Strong SRT 2401 a Strong SRT 2402) a doprodává se i Amiko A4 Combo S2/T2/C Hybrid a Medialink SmartHome ML 6500 S2T2C HEVC.

Z výrobků značky VU+ se nám do přehledu vešel pouze jediný – Vu+ Zero 4K C/T2 (3790 Kč). Většina jich je výrazně dražší, jako například Vu+ Uno 4K SE (6990 Kč) a některé najdete v přehledu přístrojů s HbbTV.

Strong SRT 2402 s Androidem (2499 Kč) je nástupcem populárního modelu SRT 2401.

Jak číst tabulku

O certifikaci u CRA už byla řeč, pokročme tedy rovnou k tunerům. Tady vidíme, že všechny přístroje jsou minimálně vybaveny pro příjem DVB-T a DVB-T2/H.265/HEVC, některé zvládají i DVB-T2/H.264 a DVB-C. Řada z nich je pak tzv. kombinovaných, tzn. že nabízejí i satelitní tunery DVB-S/S2 i když se u druhého z nich často nedařilo zjistit, zda podporuje i H.265/HEVC. Pokud to bylo uvedeno, najdete to jako „DVB-T/C/S, DVB-T2/S2 (HEVC)“, pokud nikoli, je HEVC uveden pouze u DVB-T2.

Podařilo se už také najít přístroje se zdvojenými tunery a vedle V@Box XTi-3442, který je přece jen trochu jiný, jsou tu Octagon SF4008 UHD 4K (4999 Kč) a Zgemma H7S (4390 Kč). Většina jich je však nad námi uvažovanou cenovou hranicí.

Neméně důležitým, a zároveň také problematickým bodem, je „příjem (rozlišení)“. Zde mějte na paměti, že se u set-top boxů se 4K často nepodařilo dohledat, zda jde o rozlišení, které set-top box skutečně zvládá na všech signálových cestách. Minimálně Full HD tu však najdete vždy.

Sloupec „PCMCIA (CI+), nebo čtečka“ může představovat jak klasickou mechaniku PCMCIA v „televizním“ světě označovanou jako „CI/CI+“, tak pouhou štěrbinu do které rovnou zasunete přístupovou kartu. Údaje se ověřují špatně, výjimkou je Technisat, kde je situace zcela jasná. Jeho výrobky sice mají zabudované Irdeto, avšak speciálně pro německou službu freenet TV. U nás jsou tedy použitelné jen pro volné pozemní kanály.

U položky „některé funkce“ jsou někdy uvedena multimédia, jindy nikoli, ale nejčastěji tu bylo kráceno jen z prostorových důvodů. V případě programové nabídky pak pro jistotu zmiňujeme „EPG neuvedeno“ tam, kde v popisu či v parametrech chybělo. I tady se dá říci, že zřejmě vždy ho v nějaké podobě set-top box má.

„Vstupy/výstupy (výběr)“ mají většinou uvedena všechna zabudovaná rozhraní, někdy se však popisy liší a pokud nebyla k dispozici fotografie zadní strany, nebylo jak ověřit skutečný stav. Jestliže potřebujete klasický SCART, mnoho výrobků tu sice nenajdete, ale jsou tu. Co se týče bezdrátového připojení přes Wi-Fi, to snad vždy pracuje jen na frekvenci 2,4 GHz a nejčastěji je možné ho dokoupit jako USB Wi-Fi adaptér („Wi-Fi Ready“).

Technisat DigiPal DAB+, unikátní kombinace příjmu DVB-T2 a DAB/DAB+ opět o něco zlevnil. Nyní přijde na 4790 Kč.

Přehled set-top boxů od 2000 do 5000 Kč pro DVB-T2/HEVC, říjen 2019

Poslední aktualizace článku a tabulky proběhla 10. října 2019. Přehled si neklade za cíl ukázat kompletně celou nabídku, pokud ale víte o nějakém přístroji, který by do něj patřil, dejte nám prosím vědět v diskusi.

Ke stažení (PDF): set-top boxy, DVB-T2, 2000-5000 Kč, říjen 2019

Ke stažení (XLSX, aktivní odkazy na testy): set-top boxy, DVB-T2, 2000-5000 Kč, říjen 2019