Za poslední čtvrtletí stoupl počet domácností s příjmem pozemní digitální televize o dva procentní body, informoval na konferenci Radiokomunikace 2019 Marcel Procházka z Českých Radiokomunikací.

Počet českých domácností, které na hlavním televizoru přijímají televizní signál z pozemních vysílačů, těsně před přechodem na nový standard DVB-T2 stoupá. Jenom za třetí čtvrtletí letošního roku jejich podíl stoupl o dva procentní body na 60,4 procenta. Stejný nárůst o dva procentní body zaznamenala i IPTV, kterou nyní využívá přes 10 procent českých domácností. Naopak podíly satelitní a kabelové televize za poslední kvartál klesly shodně o dva procentní body. Na odborné konferenci Radiokomunikace 2019 to uvedl Marcel Procházka, ředitel regulace Českých Radiokomunikací.

„Sledujeme zajímavý vývoj u IPTV a kabelové televize. Podíly těchto dvou vysílacích platforem se začínají blížit a pravděpodobně již příští rok dojde k průniku a IPTV bude mít více domácností než kabelovou televizi,“ uvedl Procházka. „Ukazuje se, že diváci netouží po tom mít stovky různých programů, z nichž většinu nevyužijí,“ dodal. IPTV oproti tomu nabízí zpětný kanál a možnost sledování pořadů z televizních archivů, zpětné přehrávání, videotéku a spoustu dalších funkcí.