V pravém horním rohu obrazovky se divákům objeví obrázek vysílače ve žlutém poli. Šířit jej budou vysílače Praha – Žižkov, Praha – Cukrák a Votice – Mezivrata. Poslední jmenovaný ale ukončí DVB-T vysílání ČT až 7. ledna 2020.

Diváci České televize v Praze, Středočeském a Plzeňském kraji, jichž se dotkne listopadové první vypínání vysílačů DVB-T, dostanou od Kavčích hor další signál, že by měli začít řešit přechod na příjem vysílání v novém standardu DVB-T2. Od pátku 1. listopadu začne ČT vkládat do všech svých programů šířených v multiplexu 1 z obou hlavních pražských vysílačů na Žižkově a Cukráku speciální piktogram, který diváky upozorní na blížící se datum vypnutí signálu DVB-T. K tomu dojde v noci z 27. na 28. listopadu. Piktogram se objeví v pravém horním rohu obrazovky a bude ho tvořit obrázek vysílače ve žlutém poli, informoval na semináři ministerstva průmyslu a obchodu technický ředitel ČT Michal Kratochvíl. Technické řešení, které umožní vysílání piktogramu jen v části DVB-T sítě, zajistí pro ČT České Radiokomunikace.

Piktogram budou vysílat i televizní dokrývače, které přebírají primární signál z vysílačů Praha – Žižkov a Praha – Cukrák. Těch se listopadové vypínání také týká. „Piktogram jsme ale kvůli jednofrekvenční síti na kanálu 53 museli zařadit i do vysílání šířeného z vysílače Votice – Mezivrata, i když tento se bude vypínat až začátkem ledna,“ upozornil Michal Kratochvíl. „Technicky to ale nešlo oddělit.“ Piktogram se tedy objeví i divákům na Táborsku a v dalších lokalitách, kde televizní dokrývače ČT odebírají signál z votického vysílače, ale k jejich vypnutí dojde až 7. ledna 2020. Předčasným přechodem k DVB-T2 ale diváci nic nezkazí, ČT v novém standardu z Votic a přilehlých dokrývačů vysílá již nyní na kanálu 26, stejně jako v Praze a zbytku středních Čech.

Nejen Praha a střední Čechy

Koho tedy bude piktogram ve vysílání programů ČT varovat oprávněně? Kromě diváků, kteří přijímají signál veřejnoprávního multiplexu 1 z obou hlavních pražských vysílačů také domácnosti, jež mají antény namířené na středočeské dokrývače Příbram a Příbram – Březové hory, Beroun, Chocerady, Jince, Kamýk nad Vltavou, Komárov a Zbiroh a na dokrývače Holoubkov a Strašice v Plzeňském kraji. Jejich výčet a přehled vypínaných kanálů DVB-T, i nových kanálů DVB-T2, na kterých vysílání ČT pokračuje v novém standardu, naleznete v tabulce níže. Komerční televize zatím budou ve vysílání DVB-T pro Prahu a střední Čechy pokračovat, ale pouze do ledna příštího roku, kdy se postupně odmlčí i celoplošné multiplexy 2, 3 a 4. Klíčové budou dny 7., 8. a 15. ledna 2020.

Úplný přehled termínů vypínání všech čtyř celoplošných sítí DVB-T, tří přechodových sítí DVB-T2 a zapínání čtyř finálních sítí DVB-T2 zpracovalo ministerstvo průmyslu a obchodu do praktických letáků určených obcím Středočeského kraje a radnicím pražských městských částí. Resort zároveň připravil dokument s nejčastějšími otázkami a odpověďmi k druhé televizní digitalizaci. Veškeré termíny přechodu na DVB-T2 pro všechny kraje České republiky jsou dostupné také na státním informačním webu www.televizezadarmo.cz. Zde se také uživatelé dozvědí, jaké přijímače jsou vhodné pro příjem nového vysílání DVB-T2, které programy v novém standardu naladí a jak si poradit s úpravami společných televizních antén.

Stáhněte si letáky s přesnými termíny vypínání DVB-T!

Individuální pokojové nebo venkovní antény není nutné kvůli přechodu na DVB-T2 měnit. Úpravy však budou nutné u společných televizních antén. „Zde je potřeba zajistit nové kanálové vložky nebo přeladit ty stávající na nové vysílací kanály sítí DVB-T2,“ upozornil minulý týden na semináři ministerstva průmyslu a obchodu pro zástupce obcí Středočeského kraje a pražských městských částí servisní technik Jakub Melín ze společnosti DVB Servis. Zásah provádí specializované servisní firmy a jeho cena se pohybuje v průměru okolo 15 tisíc korun. „Obvykle dochází i k výměně venkovních kabelů společné televizní antény, které bývají poškozené a v mnoha případech jde o kabely, které nejsou vhodné pro použití mimo budovy,“ dodal Jakub Melín.

Úpravy společných antén je třeba dopředu objednat a správci bytových domů musí počítat s určitou čekací dobou. V případě listopadového vypínání DVB-T vysílání České televize v Praze a středních Čechách je tak opravdu nejvyšší čas si tuto úpravu zajistit. „Kdo přijde na poslední chvíli, tomu servisní technik nemůže garantovat, že úpravu stihne do termínu vypínání DVB-T vysílání. V takovém případě by mohl být dotčený dům i několik dní bez signálu České televize,“ varuje Jakub Melín. Jenom v Praze se odhaduje, že bude nutné kvůli přechodu na DVB-T2 upravit až na 20 tisíc společných antén.

Štítky