UVNITŘ MAPY POKRYTÍ – Změna se dotkne nejen diváků v Praze, ale také ve Středočeském a částečně i Plzeňském kraji. Od půlnoci zde programy ČT naladíte pozemní cestou pouze ve standardu DVB-T2.

Minutu před dnešní půlnocí zahájí Česká televize jako první vysílatel v České republice přechod na nový standard pozemního digitálního televizního vysílání DVB-T2. Divákům v Praze a části středních Čech vypne vysílání veřejnoprávního multiplexu 1 ve standardu DVB-T z obou hlavních pražských vysílačů Žižkov a Cukrák. Domácnosti, které si dosud nepořídily nový televizor nebo set-top box DVB-T2/HEVC, tak na kanálu 53 již programy České televize nenaladí. Naopak ti diváků, kteří již před časem přeladili na nové vysílání na kanálu 26 a přijímají již všechny programy ČT ve Full HD kvalitě, se dnešní vypínání nijak nedotkne. Takzvaná přechodová síť DVB-T2 České televize se mění ve finální multiplex 21 beze změny vysílacího kanálu. A jaké všechny vysílače DVB-T dnes ČT vypíná?

Praha – Žižkov, kanál 53

Hlavní vysílač pro českou metropoli, který vysílá v jednofrekvenční síti s dalším pražským vysílačem Cukrák a středočeskými Voticemi – Mezivraty. Cukrák se vypíná ve stejnou dobu jako žižkovský vysílač, Votice budou šířit signál multiplexu 1 ve standardu DVB-T až do začátku ledna příštího roku. Česká televize z vysílače Žižkov vysílá v novém standardu DVB-T2 na kanálu 26 již od března loňského roku.

Praha – Cukrák, kanál 53

Hlavní vysílač pro Středočeský kraj a druhý z pražských vysílačů DVB-T ukončí vysílání veřejnoprávního multiplexu ve stejnou dobu jako žižkovský vysílač. Na rozdíl od něj ale Cukrák dodává signál České televize i několika dokrývačům ve Středočeském a Plzeňském kraji, kde tedy vysílání multiplexu 1 skončí rovněž. Nové vysílání DVB-T2 šíří Česká televize z Cukráku na kanálu 26 již od března loňského roku.

Beroun – vrch Děd, kanál 53

Berounský dokrývač přebírá signál z hlavního vysílače Cukrák a šíří ho jako opakovač do Berouna a okolí. Programy České televize ve standardu DVB-T zde ukončí vysílání ve stejnou dobu jako v Praze. Nové vysílání ve standardu DVB-T2 lze již delší dobu ze stejného dokrývače naladit na kanálu 26, na čemž se dnešním dnem nebude nic měnit.

Holoubkov – dům č.p. 4, kanál 33

Jedna z dvou lokalit v Plzeňském kraji, jíž se dotklo vypínání pražských vysílačů DVB-T České televize. V Holoubkově však ČT přechod na DVB-T2 uspíšila, protože zde neměla volný kanál pro souběžné vysílání v novém standardu DVB-T2. Fakticky zde tedy přestala vysílat ve starém standardu již 4. listopadu a ve stejný den na stejném kanálu 33, kde ukončila vysílání multiplexu 1 ve standardu DVB-T, zahájila vysílání multiplexu 21 ve standardu DVB-T2 se všemi programy ve Full HD rozlišení.

Chocerady – Komorní Hrádek, kanál 53

Další z opakovačů pražského vysílače Cukrák se nachází ve středočeských Choceradech a ukončí vysílání ČT ve standardu DVB-T ve stejnou dobu jako Cukrák, tedy dnes minutu před půlnocí. Nové vysílání ve standardu DVB-T2 však mohou diváci ze stejného dokrývače naladit již delší dobu na kanálu 37 a na tom se nebude vypínáním multiplexu 1 nic měnit.

Jince – Nad hřbitovem, kanál 32

Rovněž dokrývač ve středočeských Jincích přebírá signál multiplexu 1 z vysílače Praha – Cukrák, a tak ukončí vysílání České televize ve standardu DVB-T dnes minutu před půlnocí. Programy ČT tak už nebude možné naladit na kanálu 32, ale v novém standardu DVB-T2 a vysokém rozlišení obrazu Full HD jsou dostupné již nyní na kanálu 29, kde zůstanou i nadále.

Kamýk nad Vltavou, kanál 53

Středočeský Kamýk nad Vltavou je další lokalitou, která dnes před půlnocí přijde o signál veřejnoprávního multiplexu 1 s programy ČT ve standardu DVB-T. Končící vysílání využívá kanál 53 – stejný jako vysílač Cukrák, od jehož kamýcký dokrývač přebírá primární signál. Nové vysílání ČT ve standardu DVB-T2 lze už delší dobu v Kamýku naladit na kanálu 33.

Příbram – kopec Praha a Březové hory, kanál 29

U Příbrami se budou dnes před půlnocí vypínat hned dva dokrývače České televize. Silnější na kopci Praha a slabší v lokalitě Březové hory. Oba vysílají na kanálu 29 v jednofrekvenční síti. Nové vysílání ČT ve standardu DVB-T2 lze naladit již nyní z obou dokrývačů, ale na rozdílných kanálech. Kopec Praha ho šíří na kanálu 37, Březové hory na kanálu 33. Tyto frekvence se už nebudou měnit.

Strašice – obecní úřad, kanál 33

Druhá lokalita v Plzeňském kraji, které se dotkne vypínání pražských vysílačů České televize ve standardu DVB-T. Podobně jako v Holoubkově zde ČT přechod na nové vysílání DVB-T2 uspíšila, takže nyní zde lze naladit pouze programy ČT v novém standardu. Staré vysílání DVB-T na kanálu 33 ukončila ČT již 5. listopadu a ve stejný den na stejném kanálu spustila vysílání DVB-T2.

Zbiroh – škola, kanál 53

Ve středočeském Zbirohu bude Česká televize přecházet na DVB-T2 „střihem“. To znamená, že dnes minutu před půlnocí nejprve vypne vysílání DVB-T na kanálu 29, aby přesně o půlnoci zapnula nové vysílání ve standardu DVB-T2 na kanálu 26. Diváci tak nebudou mít zajištěn souběh vysílání v obou standardech, což je problém zejména u úprav společných televizních antén (STA). Všichni diváci ve Zbirohu navíc budou muset zítra přelaďovat televizory.

Komárov – vodojem Kleštěnice, kanál 29

Rovněž v středočeském Komárově chystá Česká televize přechod na nové vysílání „střihem“. Nejprve minutu před dnešní půlnocí ukončí vysílání multiplexu 1 ve standardu DVB-T na kanálu 29, aby posléze spustila vysílání multiplexu 21 ve standardu DVB-T2 na kanálu 26. Diváci tak nemůžou na nové vysílání přeladit s předstihem, ale až po samotném vypnutí DVB-T, což bude znamenat horečné čtvrteční přelaďování přijímačů ve všech komárovských domácnostech, které přijímají televizi terestricky.

Štítky