UVNITŘ MAPY POKRYTÍ – Nově se signál digitální sítě Českého rozhlasu dostane do jižních Čech, na střední a zbytek jižní Moravy, na Zlínsko a Jáchymovsko.

Osm z deseti obyvatel České republiky může ode dneška naladit digitální vysílání Českého rozhlasu ve standardu DAB+. Veřejnoprávní síť ČRo DAB+ rozšířila svoje pokrytí ze 60 na 80 procent obyvatel Česka a výrazně zvýšila svůj dosah v nových lokalitách. Nově ji lze naladit z osmi vysílačů a jednoho dokrývače ve východních Čechách, v Olomouckém, Jihomoravském a Zlínském kraji. Český rozhlas také vylepšil pokrytí na severní Moravě a nově spustil digitální vysílání také na Jáchymovsku. Zároveň oddělil českou a moravskou část sítě do samostatných bloků, v nichž může šířit odlišný obsah – tedy především vysílání svých regionálních studií. Technicky DAB vysílání pro ČRo zajišťují České Radiokomunikace.

Další rozšiřování sítě plánuje rozhlas na příští rok, kdy by multiplex ČRo DAB+ měl dosáhnout pokrytí 95 procent populace Česka. To už odpovídá celoplošnosti podle zákona, byť na digitální vysílání ČRo se tato povinnost nevztahuje. Český rozhlas momentálně šíří ve vlastní síti DAB+ celkem 15 programů, z toho čtyři celoplošné stanice (ČRo Radiožurnál, ČRo Dvojka, ČRo Vltava a ČRo Plus), šest regionálních studií (Rádio DAB Praha, ČRo Region, ČRo Brno, ČRo Ostrava, ČRo Plzeň a ČRo Vysočina) a pět čistě digitálních stanic (Radio Wave, Rádio Junior, D-dur, Jazz a Rádio Retro). S rozšířením do nových regionů rozhlas do sítě ČRo DAB+ postupně přidá regionální studia ČRo Karlovy Vary, ČRo Hradec Králové, ČRo Pardubice, ČRo Olomouc, ČRo České Budějovice, ČRo Zlín.

Aktuální pokrytí sítě ČRo DAB+ a její rozdělení na českou a moravskou část (Zdroj: ČRo)

Nový headend = více programů pro posluchače

Doplnění programů umožní nový zdvojený headend a nové audio kodéry s celkovou kapacitou až 26 programů na hlavním přepojovači Českého rozhlasu. Síť využívá nejvyšší možné kódování zvuku HE-AAC v1 (používá se u něj datový tok 80 kb/s) a HE-AAC v2 s datovým tokem 48 kb/s na jeden program. Díky nim rozhlas ušetří datový tok a může do multiplexu umístit více programů i další doplňkové služby. Pro posluchače je výhodné, že mohou v regionu Čechy digitálně naladit všechna regionální krajská studia z českých krajů a na Moravě zase všechna moravská studia. To v analogovém FM pásmu není možné, tam v každém kraji posluchači naladí pouze příslušné krajské studio, maximálně pak studio ze sousedního kraje, pokud má terestrický překryv do vedlejšího regionu.

Pro příjem digitálního vysílání Českého rozhlasu je potřeba digitální rozhlasový přijímač DAB+. Cena základních modelů takových přijímačů se pohybuje okolo několika set korun, kombinované multimediální přijímače jsou dražší. Na druhou stranu umožňují kombinovat terestrický a internetový příjem rádií. Všechna digitální rádia pak dokáží přijímat jak digitální, tak analogové FM vysílání. Zájem o tyto přijímače mezi českými posluchači roste. Podle průzkumu agentury GfK letos v únoru vzrostl jejich prodej meziročně o 68 procent, v srpnu dokonce o 82 procent. Další nárůst se očekává i v souvislosti s rozšířením pokrytí digitálního vysílání ČRo a lepší dostupností jeho digitálních i regionálních programů. Kmitočty pro digitální vysílání má rozhlas vyčleněny do roku 2021.

Kvůli financování DAB+ rozhlas vypne střední a dlouhé vlny

Aby mohla síť ČRo DAB+ pokračovat i po roce 2021, musí stát vyčlenit pro její potřeby kmitočty na delší časové období. Nyní rozhlas využívá individuální oprávnění pro využívání kmitočtů, potřebuje však kmitočtové příděly. K tomu je třeba změnit zákon o Českém rozhlasu a celkově vyřešit rozhlasovou digitalizaci v České republice. Komerční rádia se sice přijetím tzv. transformačních licencí, které jim zajistily prodloužení platnosti již jednou prodloužených kmitočtů pro analogové pozemní vysílání v FM pásmu, zavázala do roku 2025 přejít na digitální vysílání, nyní se ale snaží od tohoto závazku distancovat a chtějí nadále pokračovat v FM pásmu. Je tedy možné, že DAB+ bude nadále provozovat zejména veřejnoprávní rozhlas, který si zároveň ponechává silné pokrytí i v FM pásmu. Zájem o DAB+ však mohou mít také menší komerční rozhlasové stanice, na které už nezbyly FM kmitočty.

Financování digitálního vysílání má Český rozhlas zajištěno až do konce roku 2021, tedy do platnosti individuálních oprávnění pro využívání kmitočtů sítě ČRo DAB+. Do té doby chce využívat vlastní úspory. Pokud se mu podaří získat kmitočty pro stálejší digitální vysílání po roce 2021, pokryje náklady spojené s šířením DAB+ prostředky, které dosud využíval pro analogové vysílání na středních a dlouhých vlnách, které do konce roku 2021 ukončí. Podle serveru Český rozhlas Digitální rádio v budoucnu nelze vyloučit, že digitální síť ČRo DAB+ přejde na zabezpečení 3A, které zvýší datovou kapacitu multiplexu, ale může snížit pokrytí signálem v okrajových oblastech. Síť by proto měly zahustit také další dokrývače DAB+.

Karel Zýka: Výstavba DAB+ s… by Jan.Potucek on Scribd

Štítky