Konec 3. kvartálu v běžném roce neuniká pozornosti finančních analytiků pro hodnocení výkonosti společností provozujících placené video a televizní služby.

Shodou okolností mi v emailech přistály zahraniční zprávy o telekomunikačních společnostech, které potvrzovaly nastupující trendy v této oblasti – zvyšování podílu placených služeb přes IP sítě, OTT služby a vznik konsolidovaných platforem operátorů a výrobců obsahu.

U nás během prvních devíti měsíců roku 2019 se počet zákazníků O2 TV zvýšil o 70 000. Nejnovější výsledky zveřejněné společností ukazují, že ke konci třetího čtvrtletí měla celkem 406 000 předplatitelů IPTV a OTT, včetně domácností, které si zaplatily doplňkové sledování televize na více zařízeních současně. O2, která působí také na sousedním Slovensku, měla v prvních devíti měsících roku provozní výnosy 28 615 milionů Kč, což je o 1,4% více než ve stejném období v roce 2018.

Intelsat, Astra a Eutelsat

Při pohledu na vývoj cen akcií velkých tři satelitních operátorů, Intelsat, SES ASTRA a Eutelsat, všichni utrpěli 26. a 27. října masivní poklesy svých cen.

Intelsat klesl o 19,36 procenta v pozdním odpoledním obchodování 26. října (o 1,15 $ na 4,79 $). Společnost Intelsat zveřejnila finanční údaje za Q3 a vykázala příjmy ve výši 506,7 milionu USD (457,2 milionu EUR), pokles o 6 procent a čistou ztrátu 148,3 milionu USD.

Pokles Eutelsatu byl ještě dramatičtější, když na burze v Paříži 27. října poklesly akcie o 14 procent (o 3,24 na 19,97 EUR) v počátečním obchodování. Jeho zcela nový satelit, Eutelsat 5 West B, může být naprostou ztrátou. Satelit utrpěl selhání jednoho ze svých solárních polí a bez napájení je nemožné, aby fungoval tak, jak bylo navrženo, i když druhé pole pracuje správně. Eutelsat 31.10 oznámil své výsledky za první čtvrtletí finančního roku (ve Francii začíná 1. července) a nebyly dobré. Provozovatel satelitu snížil své celoroční odhady v důsledku 17,8 procenta poklesu výnosů z profesionálního videa (z 52,3 milionu EUR na 43 milionů EUR), ale utrpěla také každá další klíčová divize (vládní služby o 7,3 procenta, pevný broadband o 2,5 procenta a mobilní konektivita o 4,4 procenta). Celkové příjmy činily 316,5 milionu EUR, což je o 6,2 procenta méně než v loňském roce. Pro zajímavost k 30. září 2019 činil celkový počet kanálů vysílaných satelity Eutelsat 6 976, meziročně o 0,3 procenta méně. Počet HD kanálů byl 1 582 oproti 1 419 před rokem, což je o 11,5 procenta více

Lucemburská SES také zaznamenala výrazný pokles 27. října z již snížené ceny 16,68 EUR na pětiletou nejnižsí hodnotu 14,49 EUR. Devítiměsíční čísla vykázala pokles 3,9 procenta, a příjmy z videa 8,1 procento, přičemž ale jejich síťová divize je na vzestupu, celkově o 5,1 procenta. Příčiny je možno hledat například v tom, že SES ztrácí své DTH služby ve Skandinávii, kde platforma Viasat s nástupcem MTG zkonsoliduje své operace na norském satelitu THOR společnosti Telenor.

Tolik suchá čísla. Podle analytiků problémy každého ze tří velkých operátorů lze shrnout jako „důvěru“ v jejich budoucí obchodní modely. Všichni tři operátoři provozují své služby i na americkém kontinentu a tam právě probíhá uvolňování části satelitního C-pásma (obvykle 3,4 – 4,2 GHz) ve prospěch pozemních sítí 5G. Zdá se, že všichni tři (z toho 2 a operátor Telesat sdruženi do C-Band Alliance, CBA) po vleklém jednání s US regulátorem FCC nakonec uvolní z tohoto pásma požadovaných 300 MHz, resp. 280MHz a 20 MHz jako ochranné pásmo.

Návrh CBA, který pravděpodobně FCC nakonec podpoří, zní: 100 MHz v metropolitní zástavbě bude uvolněno do 18 měsíců podle rozhodnutí FCC a zbylých 280 MHz v kontinentálních USA do 36 měsíců od aukce pod vedením CBA. Aliance satelitních operátorů by využila nové technologie, včetně nových modulačních schémat, spektrálně efektivnější komprese nové generace, jako je zejména HEVC, aby zajistila stávajícím zákazníkům i nadále kvalitní službu, na kterou jsou zvyklí. Prostředky získané aukcí mají být částečně použity na platby za upgrady a filtry, které budou namontovány na tisíce antén v pásmu C v USA pro 120 miliónů amerických domácností, a také na objednání osmi nových satelitů, které nahradí uvolněnou kapacitu. Odhaduje se, že tyto celkové náklady budou stát kolem 2,5 až 3,5 miliard dolarů.

Stávající geostacionární satelitní systémy jsou omezeny středním zpožděním téměř 600 ms, což z nich činí nevhodnou náhradu kabelových nebo optických systémů pro použití v sítích páté generace. V současné době se společnosti Oneweb, SpaceX a Amazon zaměřují na zajištění globálního širokopásmového připojení se sítí LEO satelitů (Low Earth Orbit = s nízkou oběžnou dráhou nad Zemí). Nižší oběžné dráhy používané společností OneWeb a dalšími společnostmi by však měly vést k latencím, které jsou mnohem blíže kvalitě kabelové televize. OneWeb otestoval na jaře tohoto roku v Koreji 6 LEO satelitů se zpožděním 32 ms a průchodností 400 Mbps. Komerční síť OneWeb by měla začínat se 650 družicemi a dosáhnout v letech 2021-2022 konečného počtu 1980. SpaceX miliardáře Muska chce nasadit celkem 12 tisíc těchto satelitů. Otázkou je, jak se nové vznikající satelitní konkurenci podaří naplnit jejich představy.

Jaká tedy bude budoucnost placených satelitních platforem a na ně navazujících kabelových na americkém kontinentu je nejasná. Určitě bude zajímavé sledovat další vývoj v dnešním globalizovaném světě.

Štítky