UVNITŘ DOKUMENTY – Televizníweb.cz ve spolupráci s ministerstvem průmyslu a obchodu připravil jednoduchý přehled všech termínů přechodu na DVB-T2 ve středočeském regionu a Praze.

O termínech vypínání pozemního digitálního vysílání České televize ve standardu DVB-T v Praze a Středočeském kraji se diskutuje již delší dobu. Datum 27. listopad 2019 je všeobecně známé, ale týká se opravdu jen vypínání veřejnoprávního multiplexu 1 s programy ČT (a Českého rozhlasu). Kdy však dojde k ukončení DVB-T vysílání komerčních televizí? Připravili jsme pro vás přehledné letáky, v nichž najdete veškerá data o vypínání všech čtyř celoplošných sítí DVB-T (multiplexy 1, 2, 3 a 4), a to jak v Praze, tak ve Středočeském kraji. Letáky, které vychází z dat státního informačního webu o přechodu na DVB-T2 www.televizezadarmo.cz a potažmo od operátorů jednotlivých sítí, jsou určeny především obcím a městským částem v lokalitách, kde tento měsíc dojde k ukončení vysílání multiplexu 1.

DVB-T2 Praha termíny_barva.pdf by Jan.Potucek on Scribd

Česká televize od 28. listopadu pouze v DVB-T2

Česká televize vypne k 27. listopadu 2019 dva hlavní pražské vysílače – Žižkov a Cukrák. Na druhý z nich jsou ale navázány dokrývače ve Středočeském a Plzeňském kraji, které vypnutím multiplexu 1 na Cukráku přijdou o primární signál a rovněž tedy ukončí vysílání programů ČT ve standardu DVB-T. Pro lepší orientaci diváků proto ČT vložila do obrazu všech svých programů šířených z vysílačů a dokrývačů, které se budou vypínat, varovný piktogram v podobě vysílače s vykřičníkem. Tento piktogram se nachází v pravém horním rohu obrazovky. Pokud jej na svém televizoru vidíte a dosud jste si nepořídili přijímač DVB-T2/HEVC (televizor nebo set-top box), máte nejvyšší čas to napravit. Od 28. listopadu 2019 totiž již vysílání ČT ve standardu DVB-T nenaladíte.

V poměrně kritické situaci jsou diváci, kteří přijímají signál České televize přes společnou televizní anténu (STA) a dosud ji nenechali upravit pro příjem DVB-T2. Nyní je opravdu poslední chvíle na to domluvit si servisní firmu, aby tuto úpravu provedla včas a stihla tak termín 27./28. listopadu. Jinak hrozí, že na několik dní přijdete o možnost přijímat programy ČT. Veřejnoprávní televize přitom v DVB-T2 pro Prahu a střední Čechy vysílá již půldruhého roku. Všech šest jejích programů lze naladit na kanálu 26 ve vysokém rozlišení obrazu (Full HD). Diváci, kteří toto vysílání přijímají, to poznají opět přímo v obrazu samotných programů. Vedle jejich loga je zkratka „HD“ a stanice neobsahují výše zmiňovaný varovný piktogram.

DVBT2 Letak Kraje Stredoces… by Jan.Potucek on Scribd

Komerční televize začnou vypínat DVB-T od 8. ledna

Vypínání DVB-T vysílání komerčních televizí v Praze a středních Čechách proběhne až půldruhého měsíce po České televizi. Klíčové budou termíny 8., 9., 15. a 22. ledna. Hned ten první bude důležitý pro diváky v Praze. 8. ledna 2020 ukončí vysílání multiplexy 2, 3 a 4 z hlavních pražských vysílačů (Žižkov pro multiplexy 2 a 3, Ládví, Novodvorská a Olšanská pro multiplex 4). 9. ledna bude následovat vypínání multiplexu 4 ve středních Čechách, konkrétně na vysílačích Benešov, Beroun, Příbram a Rakovník. 15. ledna skončí vysílání multiplexů 2 a 3 na hlavním středočeském vysílači Cukrák a všech návazných dokrývačích. A na 22. ledna je naplánované vypnutí multiplexů 2 a 3 na dalším silném středočeském vysílači Votice – Mezivrata.

Samozřejmě dojde k několika výjimkám. Například Česká televize si ponechá vypnutí části středočeských vysílačů až na 7. ledna 2020. V tento den ukončí vysílání multiplexu 1 z Votic a přilehlých dokrývačů na Sázavě a Táborsku. A až 4. února 2020 vypne poslední středočeský dokrývač v Rakovníku. Multiplex 2, který tento dokrývač využívá také, z něj bude vysílat až do 2. března 2020. A jako poslední ukončí DVB-T vysílání ve Středočeském kraji dokrývač multiplexu 4 v Kutné Hoře, který bude dostupný až do 29. dubna 2020. Poté bude možné vysílání DVB-T naladit pouze díky několika regionálním sítím, jimž se Český telekomunikační úřad chystá opět prodloužit platnost individuálních oprávnění pro využívání kmitočtů. I tyto sítě by ale měly ukončit vysílání do konce června příštího roku.

Přílohy ke stažení (PDF):

Štítky