V poslední době se toho u nás kolem IPTV a VoD událo dost a dost. Shrňme si tedy v krátkosti novinky u několika zahraničních a jedné domácí služby.

IPTV, tedy televizní vysílání přes internetový protokol, zkráceně televize přes internet, a VoD, nebo-li video na vyžádání, jinak řečeno on-line videotéka, začínají u nás být stále populárnější nejen jako samostatné služby, ale i jako výtečný doplněk k bezplatnému pozemnímu televiznímu příjmu.

HBO u nás odvádí poctivou práci i s lokalizací. První řada je už s dabingem, nová druhá řada zatím s titulky.

U videoték diváci oceňují pustit si, bez stahování, to na co mají chuť, u internetové televize zase využívají zpětné zhlédnutí a jednoduché nahrávání bez nutnosti připojovat paměťové médium a myslet na to. Toho samozřejmě provozovatelé využívají a lákají na ještě zajímavější ceny. Například HBO zlevnilo svoji službu GO na 129 Kč měsíčně a velmi úspěšně bojuje třeba s Netflixem, nejen například kvalitním českým dabingem, ale také občasným puštěním celé nové seriálové řady najednou. Zrovna dnes to HBO udělalo případě druhé řady výpravné historické fantasy Britannia mající deset dílů. Videotéka si už také získala jméno kvalitními funkcemi a i samotnými aplikacemi. Úspěšně se rozšiřuje i na chytré televizory, naposledy na operační systém Android TV, a tam kde není, můžete využít její jinou podobu, totiž HBO OD.

Takto až donedávna vypadala přihlašovací stránka k „českému“ Netflixu. Lokalizovaný obsah už sice uvnitř nějaký byl, ale Netflix nebyl schopen skoro 4 roky změnit úvodní stránku…

Netflix, který ohlásil expanzi ve 130 nových, zemích včetně Česka, 6. ledna 2016, si naopak řadu diváků u nás znepřátelil jednak nemastným, neslaným, startem (pořady nebyly k dispozici ani s titulky) a jednak – mimo jiné – i tím, že i po jakémsi zavedení částečné podpory jazyka nebyl schopen řadu let upravit ani svou hlavní stránku! Ta byla ještě donedávna v angličtině a pokud jsme se při spuštění služby domnívali, že celková lokalizace bude otázkou několika měsíců, tak jsme se bohužel mýlili. Nebyla a bylo to ještě horší…

Přihlašovací stránka Apple TV+.

Na počátku listopadu ohlásila i u nás svůj vstup do VoD (celkově přes 100 zemí) i společnost Apple se svou Apple TV+. Její cena je 139 Kč a i když je služba zatím dosti omezená (obsahuje první díly pouze osmi seriálů) je přístup Applu solidní. Podle zprávy Digizone.cz jsou totiž i s českými titulky, což je podstatně víc, než jsme ve své době (a ještě dlouho po jeho tzv. celosvětové expanzi) zaznamenali u Netflixu. Další seriály se podle stejného zdroje mají objevit na přelomu listopadu a prosince. Apple zřejmě chce ve službě využívat pouze vlastní obsah.

Vedle zásadní změny designu spustila Lepší.TV i HBO OD. Vynikající počin!

Lepší.TV je na rozdíl od výše uvedených internetová televize a ryze česká. Před nedávnem ohlásila připravovanou změnu designu, která je tak radikální, že svým zákazníkům raději dala možnost přepnout se do původního provedení. A mnozí to už i využili. Práce ale ještě nejsou hotové, takže teprve uvidíme, jak vše vlastně nakonec bude vypadat. Za Lepší.TV zaplatíte 199 Kč, pokud si necháte zavést i HBO OD, pak si připočtěte ještě 219 Kč. V ceně ale v tomto případě budete mít i kanály HBO, HBO2, HBO3 a „cestovní“ videotéku HBO GO.

Štítky