V dřívějších článcích jsme signalizovali, že se připravuje nový standard DVB určený pro šíření video obsahu přes internet. V souladu s původními sliby k tomu v těchto dnech došlo a nový standard představuje další evoluční krok v distribuci médií.

Internetové řešení pro lineární televizní služby DVB je krokem do blízké budoucnosti, kdy diváci, kteří mají přístup pouze k internetu, mohou využít služby dosud dostupné pouze prostřednictvím vysílacích IPTV nebo OTT platforem včetně HbbTV. Tam, kde jsou k dispozici širokopásmová i vysílací připojení, budou zařízení kompatibilní s DVB-I schopna předložit integrovaný seznam služeb a obsahu (EPG), který bude kombinovat jak streamované, tak vysílací služby – diváci nemusí vědět ani se nestarat o to, zda služba přichází prostřednictvím širokopásmového připojení nebo tradičního vysílání.

K TÉMATU:

DVB-I specifikace zajišťuje, že lineární televize přes internet bude uživatelsky přívětivá a robustní jako tradiční televizní vysílání. DVB-I bude podporovat jakékoli zařízení s vhodným připojením k internetu a přehrávačem médií, včetně televizorů, smartphonů, tabletů a zařízení pro streamování médií.

Proč DVB-I?

Tradiční televizní provozovatelé vysílání se stále více snaží využívat internet jako doručovací platformu svých služeb, aby si udrželi své konkurenční postavení a získali přístup na nové trhy a k dalšímu okruhu spotřebitelů. U DVB-I budou lineární televizní služby na internetu signalizovány a distribuovány jednotným standardizovaným způsobem – jednotlivé služby nebudou vyžadovat konkrétní aplikace ani integraci do televizních přijímačů. Provozovatelé vysílání a další poskytovatelé obsahu budou moci zavádět běžné služby do celé řady zařízení. Výrobci budou moci vytvořit jednotné uživatelské prostředí pro všechny video služby.

Ekosystém DVB-I

Zatímco DVB-I odkazuje zejména na připravované specifikace pro vyhledávání služeb a informace o programu, ekosystém se rozšiřuje na další specifikace vydané DVB. DVB-DASH (o němž jsme psali) byl nedávno aktualizován tak, aby zahrnoval režim s nízkou latencí, zatímco specifikace pro vysílání datového toku multicast s adaptivní bitovou rychlostí (mABR) bude dokončena na začátku roku 2020. Oba jsou klíčem k dosažení škálovatelného a efektivního doručování lineárního obsahu přes širokopásmové sítě. Očekává se, že tato specifikace, která bude dle předchozí zkušenosti zahrnuta do standardů ETSI a ISO/IEC do půl roku, se stane účinným distribučním nástrojem v budoucích mobilních sítích 5G.

Štítky