UVNITŘ GALERIE – Obrázek vysílače s výstražným vykřičníkem vložila veřejnoprávní televize do pravého horního rohu všech svých programů šířených z vysílačů Praha – Žižkov a Praha – Cukrák.

Ode dneška upozorňuje Česká televize své diváky v Praze a středních Čechách na blížící se přechod na moderní vysílací standard DVB-T2 formou piktogramu, který se objevuje v pravém horním rohu obrazovky všech programů šířených v multiplexu 1 vysílajícího ve standardu DVB-T. Pražské vysílače Žižkov a Cukrák přejdou plně na DVB-T2 vysílání již 27. listopadu. Přechodová síť DVB-T2, ve které vysílá Česká televize v HD kvalitě, byla spuštěna již v první polovině roku 2018 na kanálu 26 a toto vysílání bude zachováno i po vypnutí multiplexu 1 na kanálu 53.

K TÉMATU: Vypínané vysílače České televize zařadí od 1. listopadu do obrazu varovný piktogram

Česká televize zahájila informační kampaň k přechodu na DVB-T2 už v loňském roce. Nyní k intenzivní spotové kampani přidává ještě piktogram, který se bude od dnešního dne objevovat na všech jejích kanálech, a to u těch televizorů, které přijímají pozemní vysílání DVB-T z vysílačů Žižkov a Cukrák. Tyto vysílače totiž jako první v České republice přeladí na moderní standard DVB-T2 a odstartují tak proces, který do poloviny příštího roku postupně zasáhne i všechny ostatní regiony.

Piktogram ve vysílání programů České televize (Foto: Lukáš Polák, Český rozhlas Digitální rádio)

Piktogram, který znázorňuje vysílač s vykřičníkem, by měl diváky v Praze a středních Čechách upozornit na to, že se jich přeladění na moderní signál DVB-T2 bude již brzy týkat. V novém standardu vysílá Česká televize všechny své programy už nyní, a to dokonce ve vysokém rozlišení (Full HD). Diváci tak mohou v celé České republice na DVB-T2 přejít už dnes. Těm, kteří mají k přeladění dotazy, nabízí Česká televize informační servis na svých webových stránkách www.digict.cz nebo na telefonu 2 6113 6113.

K přechodu na nový vysílací standard dochází na základě rozhodnutí vlády a mezinárodních dohod. Česká televize a všechny ostatní tuzemské televize musí proto postupně přeladit své stávající pozemní vysílání ve standardu DVB-T a dále vysílat jen v novém standardu DVB-T2. Tato změna se tedy týká všech uživatelů, kteří přijímají televizní signál pomocí klasické pokojové nebo venkovní antény, případně společné televizní antény a dosud na modernější formát nepřeladili.

Štítky