UVNITŘ MAPY POKRYTÍ – První lokalitou, kde Česká televize ukončila pozemní digitální vysílání ve standardu DVB-T, byl 4. listopadu Holoubkov na Rokycansku.

27. listopad 2019 nebude datem, kdy v České republice začne druhá televizní digitalizace spojená s přechodem na nový standard pozemního digitálního vysílání DVB-T2. O tři týdny dříve než v Praze totiž začátkem listopadu došlo k prvnímu vypínání signálu DVB-T ve dvou obcích Plzeňského kraje – Holoubkově a Strašicích. Tamní dokrývače České televize přebírají signál z pražského a středočeského vysílače Cukrák, nezískaly však kmitočet pro souběžné vysílání v novém standardu DVB-T2, takže diváci v obou obcích neměli možnost přijímat vedle multiplexu 1 i přechodovou síť České televize s HD verzemi všech šesti veřejnoprávních programů. Proto se Kavčí hory rozhodly v těchto lokalitách přejít na nové vysílání DVB-T2 „střihem“ – nejprve ukončily vysílání ve standardu DVB-T a poté na stejném kanálu spustily nové vysílání DVB-T2.

Pokrytí signálem DVB-T2 sítě 21 České televize v Holoubkově, kde je nové vysílání dostupné na kanálu 33 (Zdroj: ČT)

Multiplex 1 už nenaladí v Holoubkově a Strašicích

Vůbec první lokalitou, kde ČT ukončila šíření veřejnoprávního multiplexu 1 a přešla plně na vysílání DVB-T2, byl 4. listopadu Holoubkov u Rokycan. Tamní dokrývač přitom ČT původně vůbec nechtěla na DVB-T2 převádět a plánovala ho po ukončení vysílání ve standardu DVB-T zrušit bez náhrady. Proto pro něj ani nežádala o kmitočet pro dočasné vysílání přechodové sítě DVB-T2. Jenže mezitím ČT zjistila, že v Holoubkově vzniklo nové sídliště, které přijímá televizní signál právě z místního dokrývače. Proto Kavčí hory koncem října požádaly Český telekomunikační úřad o vydání individuálního oprávnění pro vysílání ve standardu DVB-T2. Nikoli však pro Přechodovou síť 11, ale již pro finální multiplex 21. Důvod? Přechodové sítě DVB-T2 totiž vysílají na základě individuálních oprávnění pro využívání kmitočtů, která jsou časově omezena do 30. června 2020.

Udělené individuální oprávnění je tak součástí kmitočtového přídělu pro finální DVB-T2 síť 21 s dobou platnosti do konce roku 2030. A vzhledem k nedostatku volných kanálů je stejný, na kterém do 4. listopadu vysílala ČT svůj multiplex 1 ve standardu DVB-T (kanál 33). Naprosto stejná situace se opakovala i v další obci na Rokycansku, Strašicích. Tam rovněž vysílal multiplex 1 na kanálu 33 a ČT jej o den později než v Holoubkově, tedy 5. listopadu, vypnula, aby okamžitě na stejném kanálu spustila vysílání ve standardu DVB-T2. Opět na základě kmitočtového přídělu pro finální multiplex 21, nikoli jako Přechodovou síť 11. Stejně chce ČT postupovat i v několika dalších lokalitách, jichž se dotkne listopadové vypínání dvou hlavních pražských vysílačů ČT na Žižkově a Cukráku. Toto řešení je výhodné z pohledu společných televizních antén, na kterých není potřeba v případě vysílání ČT nic měnit.

Pokrytí signálem DVB-T2 sítě 21 České televize ve Strašicích, kde je nové vysílání dostupné na kanálu 33 (Zdroj: ČT)

ČT bude přecházet na DVB-T2 v deseti fázích

Jak v Holoubkově, tak ve Strašicích zajišťuje provoz dokrývačů pro ČT soukromý vlastník vysílačů Ivo Brabec z Českých Budějovic. Holoubkovský dokrývač zajišťuje signál nejen pro tuto obec, ale i pro sousední městečko Mýto, Medový Újezd a částečně i pro Cheznovice. Stejný operátor pro ČT provozuje i dokrývač v blízkém Komárově (tato obec spadá již do Středočeského kraje), který přejde na standard DVB-T2 ve stejný den jako oba hlavní pražské vysílače, tedy 27. listopadu. K tomuto datu ČT plánuje vypínání multiplexu 1 také v Berouně, Choceradech, Jincích, Kamýku nad Vltavou, Příbrami (dva dokrývače – kopec Praha a Březové hory) a Zbirohu. Z toho v Kamýku nad Vltavou, Komárově a Zbirohu už bude vysílat na základě nového kmitočtového přídělu pro finální multiplex 21 ve standardu DVB-T2.

Česká televize si rozfázovala přechod na DVB-T2 na deset kroků. Po listopadovém vypínání v Praze, středních Čechách a části obcí Plzeňského kraje bude 7. ledna 2020 následovat Královéhradecký kraj a jižní část Středočeského a severní část Jihočeského kraje, 30. ledna 2020 Ústecký kraj, 4. února 2020 Plzeňský kraj, 12. února 2020 Karlovarský kraj, 26. února 2020 Liberecký kraj a Sušicko, 19. března 2020 Jihočeský kraj, 31. března 2020 Jihomoravský kraj a část střední Moravy, 30. dubna 2020 Pardubický kraj, kraj Vysočina, Olomoucký a Moravskoslezský kraj a konečně 31. května 2020 Zlínský kraj. Kromě vypínání signálu DVB-T čeká ČT také ve dvou regionech přelaďování kmitočtu pro vysílání DVB-T2: v lednu 2020 na Ústecku z kanálu 50 na kanál 33 a v březnu 2020 v Jihočeském kraji z kanálu 50 na kanál 39.

Štítky