Tento už delší dobu prodávaný přijímač se podařilo zapůjčit až nyní. Určitě ale stojí za to, protože alespoň můžeme vyzkoušet nejen příjem budoucího DVB-T2/HEVC, ale hlavně HbbTV. Navíc takovýchto přístrojů na trhu moc není. Ne při ceně do 5 000 Kč.

Gosat GS7075 COMBOi je jeden z mála přijímačů pozemního televizního vysílání schopných, za necelé tři tisíce, využít hybridního televizního vysílání HbbTV, tedy populárního „červeného tlačítka“. A to byl jeden z hlavních důvodů proč si myslíme, že jeho test má stále smysl, navíc jde o vůbec první přijímač značky, který se podařilo – společně se zbrusu novými televizory – zapůjčit. Na trh sice přišel koncem roku 2017, ale stále se prodává a ještě se nějaký čas prodávat bude. Navíc má pro pozemní příjem certifikát CRA „DVB-T2 ověřeno“, satelitní část pak získala certifikaci Skylink Ready a v tomto případě také můžete využít funkce Skylink FastScan. Přijímač má jeden satelitní a jeden pozemní tuner, zabudovanou čtečku přístupových karet Irdeto lze však využít pouze pro satelitní část (spolupracuje s kartami Skylinku a Freesatu). Přijímač ještě můžete připojit k internetu a využít tak tří zabudovaných aplikací. Bohužel je třeba rovnou říci, že přehrávání multimédií přes lokální síť k nim nepatří.

Zajímavostí je dvojice konektorů USB, které jsou ale určeny pro odlišné účely. Ten na zadním panelu slouží, vedle multimédií, k připojení externího nahrávacího disku, boční pak čistě pro multimédia. Výrobce nedoporučuje pro nahrávání využívat flash paměť a vysloveně píše „…na USB flash však nelze z důvodu rychlosti nahrávat“. Jak uvidíte dále, je to ještě striktnější!

V tomto článku se zaměříme zejména na pozemní příjem DVB-T2 a také na HbbTV, které je tu ve verzi 1.5. Cena z původních 3490 Kč mezitím klesla pod 3000 Kč, zakoupit ho můžete už někde kolem 2690 Kč, což je pochopitelně vynikající.

Výtečné provedení, náročnější instalace, výborné třídění kanálů

Zpracování přijímače je na první pohled ukázkové i když se lesklý povrch velmi snadno špiní. Na spodní straně najdete, vedle odvětrávacích otvorů, které jsou i na bocích a nahoře, kvalitně provedené nožičky. Ovládání je kompletně na horní straně a zahrnuje obvyklé zapnutí a vypnutí, regulaci hlasitosti a postupnou volbu kanálů.

Gosat GS7075 jsem napojil na špičkovou plazmu Panasonic VT20 a protože chybí bezdrátová síť (menu se ovšem tváří, jako že přítomna je) připojil ji k internetu ethernetovým kabelem.

V úvodní obrazovce ladíte satelitní příjem (přednastaven je Skylink FastScan), což u mě znamená Astra 19,2 a 23,5, následně se automaticky začnou ladit pozemní stanice označené zde jako DVB-T. DVB-T2 se však naladí také. Při instalaci si musíte zvyknout na trochu nestandardní postup využívající mimo jiné pro další krok červeného tlačítka a někdy bylo i obtížné navolit správné parametry.

Pozemní stanice, zvlášť rozhlasové a televizní, se v prvním případě ukládají od čísla 6000 (satelitní od 2001) v druhém případě od 4000; satelitní TV kanály pak od jedničky. Třídění stanic šlo dělat pouze přes oblíbené položky. S výhodou si ale můžete vybrat více kanálů najednou a ty přesunout jako celek. Výpis pak vyvoláte tlačítkem OK, před tím si však musíte – za pomoci FAV – zvolit, který ze seznamů naladěných kanálů chcete využít.

Menu nastavení je hodně výrazné a jde trochu nezvykle odspodu. Na všech úrovních se však v něm dá kolovat.

Na ovládání je třeba si zvyknout a někdy je to náročnější

Prostředí je dosti odlišné od ostatních set-top boxů a na ovládací styl je třeba si zvyknout. Kupříkladu při spuštění přehrávání videa, což se dělá ve správci souborů tlačítkem OK, se po dalším stlačení OK opět vyvolá správce souborů a video jede na pozadí dál. V tunerech už tlačítko vyvolá obvyklý přehled naladěných kanálů.

I když prvotní dojem z dálkového ovladače může naznačovat opak (spousta drobných tlačítek), uspořádání má dobré a kolem OK a kurzorových tlačítek vidíte nejen postupnou volbu kanálů a hlasitost, ale také Menu, Exit, FAV, Info či EPG (Guide). To se dá nahmátnou automaticky, protože je pod šipkou dolů. Hodně nezvykle jsou pak uspořádána tlačítka pro multimédia v dolní části ovladače, která jsou navíc velmi drobná. Aby atypickým kouskům nebyl konec, pokud přehráváte video přes USB a chcete ho ukončit, zmáčknete Stop (Exit nepracuje) a následně musíte dvakrát zmáčknout OK. Pak se teprve přehrávání ukončí.

Dálkový ovladač se vám bude dobře držet i v okamžiku, kdy jste zvyklí vyvolávat stanice číslicemi. Z druhé straně je totiž dvojí vybrání – jedno pod OK, další pod numerickou klávesnicí.

Menu nastavení je umístěno do spodní části obrazovky a na první úrovni je ikonové. Na dalších se postupně mění až přejde ve zcela textové. Je dobře čitelné a všude se dá kolovat, což se někdy hodně hodí, protože v některých částech není nejkratší. Tady je ovladatelnost velice dobrá i když se bohužel položky dají měnit jen šipkami vlevo/vpravo a jejich volby nejdou zobrazit.

Programová nabídka v prvním náhledu představuje výpis pořadů pro jednu stanici. Zvuk pracuje, obraz jede na pozadí.

Výborné EPG, pomalé HbbTV, komplikované nahrávání

Programová nabídka jde v duchu menu a je tak nějak… barevná. Pořady se úvodem vypisují pro jednu stanici a dlouho dopředu s přesným časem a značnou částí podrobnější popisky. Zbytek vyvoláte tlačítkem Info.

Druhým náhledem je klasické EPG, jaké nejspíše znáte z televizorů. V tomto případě jsou k vidění pořady pro devět kanálů na asi hodinu a půl, dvě hodiny dopředu. Pokud pořady nejsou pro danou stanici na daném pozemním multiplexu staženy, stačí na ni najet, zmáčknout OK a chvíli počkat.

Po EPG se u prvního náhledu nelze volně pohybovat (přejetí na nový kanál způsobí i změnu tuneru), v případě druhého už to ale jde. V náhledu pořadů pro jeden kanál také dopředu nevidíte další stanici, vždy je zobrazena pouze aktuální z nich.

Z EPG můžete pořad také nahrávat, což jsem ale nevyzkoušel, protože nahrávání má jedno zásadní omezení – potřebujete na něj pevný disk a zjevně ne ledajaký. Nahrávání na flash paměť bylo zablokováno (prý z důvodu rychlosti, což je zvláštní) a nahrávat nešlo ani na 256 GB SSD disk Freecom Tough Drive (USB 3.0) a dokonce ani na klasický točivý 256 GB disk Western Digital. Tady ale přijímač vypsal zprávu, že disk je vhodný pouze pro multimédia a nabídl formátování. Protože jsem se však nikde nedozvěděl (a to je chyba přijímače, že zprávu nevypíše), co bude dále, resp. zda se bude zavádět nějaký speciální formát a spárování s přijímačem, což je známo z televizorů, raději jsem neriskoval. Ne poté, co mi s TV už jeden disk odešel a byl to výborný Freecom s kapacitou 1 TB. Po dotazu u výrobce jsme se dozvěděli, že bohužel díky Skylinku musí být nahrávání takto komplikované a omezené. USB disk se však formátuje na souborový systém exFAT, tedy nic co by nešlo v PC dále přeformátovat, resp. používat. Tohle je zjevně vlastnost. Gosat sám k tomu ještě říká, že „GS7075HDi umožňuje nahrávat až 2 HD programy. Současně lze sledovat třetí program, nebo záznam z HDD, popřípadě multimediální soubor.“

Po připojení na domácí síť, resp. internet, můžete využít trojici, vlastně dvojici, aplikací – omezenější zpravodajství a dobře použitelné počasí u kterého najdete místa i pro ČR a SR. Klient Youtube s řadou kategorii byl proveden šikovně, ale bohužel v době zkoušení většinu videí nepřehrál a nejčastěji tak pouze hlásal: „Chyba přehrávání Youtube“.

HbbTV není třeba po instalaci povolovat a zde jsme se zaměřili zejména na důkladné vyzkoušení práce na hlavních kanálech, resp. u nejdůležitějších televizních skupin. Funkční HbbTV většinou bylo, jen musíte mít trpělivost a někdy dokonce hodně velkou trpělivost! Počítejte také s delší odezvou na stlačení dálkového ovladače od řádu vyšších sekund (šest, sedm, někdy i více) až po desítky sekund. Spouštění videa, nebo naopak odchod z něj při ukončení přehrávání, zabíral například u FTV Prima (Temný kraj) běžně dvacet, třicet i více sekund, několikrát se stalo, že se přehrávání vůbec nespustilo, a to ani po několika minutách. Mějte na paměti také to, že je třeba s dálkovým ovladačem zacházet opatrně a vždy nejprve vyčkat na odezvu. Práce s HbbTV, a to dokonce i u České televize v novém iVysílání, tak probíhala stylem zmáčknutí, čekání, případně čekání a ještě delší čekání. Nejrychlejší byly aplikace na Nově, ale tady je obsahu relativně málo.

Nejvyšší požadavky dnes na hardware kladou aplikace FTV Prima. U Gosatu tak někdy vše fungovalo, jindy se červené kolečko pro spuštění videa točilo i přes dvě, tři minuty a přehrávání nenaběhlo. Kdy se co stane, tak byla trochu sázka do loterie. Bohužel potíže s HbbTV už někdy nastávají i u televizorů a někdy i dosti drahých televizorů. Tady se jen těžko, při dané ceně, můžeme divit tomu, že výpočetní výkon není dostatečný.

Vedle výše uvedeného je k dispozici i tzv. společné ovládání přes HDMI (CEC), které dokáže – ve spolupráci s kompatibilním televizorem – obě zařízení mimo jiné společně zapnout a vypnout. V případě Panasonic VT20 to však neklaplo, což ale není problém ani TV, ani STB, ale právě návrhu HDMI (CEC). Vzájemné správné spojení je i tady sázkou do loterie. To ale u HDMI (CEC) platí ve všech případech.

Multimédia jsou dělána zcela jinak, než je zvykem a vidět je to už v úvodním menu.

Slabší multimédia a také trochu svá

Jak vidíte už z úvodního menu, práce s multimédii přes USB je jiná a i zde je třeba si zvykat. Správce souborů pak nabídne i volbu pro operace s diskem/pamětí, které by ale spíše slušelo místo v menu nastavení. Multimédia šla přehrávat pouze přes USB, přes lokální síť nikoli, a to je velká škoda!

Video spustíte přes OK, ale jeho další stlačení opět vyvolá správce souborů. Pause/Play a další si tedy musíte zajistit přes vyhrazená tlačítka o kterých už byla řeč. A když jsme u videa – Gosat si u toho spuštěného na médiu vždy vytvořil doplňkový soubor s koncovkou „.Minfo“. Do něho si zřejmě ukládá další informace, jako například pokládání značky na časovou osu. Set-top box totiž nedokáže na přerušené video navázat, ale když využijete vlastní značky, můžete na ni následně rovnou skočit. Klasický skok na čas tu chybí.

Kompatibilita ve videu není nijak vysoká, navíc se na ni nedalo dost dobře spolehnout. Jeden testovací soubor v XviD (AVI) byl přehrán, druhý nikoli (kodek byl podle VLC stejný), externí titulky ve videu (SRT) s dobře vybraným a dobře čitelným fontem jednou pracovaly, jindy nikoli. Obecně vzato se snad dá říci, že se set-top boxu nejvíce dařilo s čistým MPEG-4 a H.265/HEVC, koncovky ale vyžadoval buď MP4, MOV, nebo MKV. Jinak soubor ani nezobrazil.

Video v kontejneru MKV, nebo AVI, také nepřehrával příliš spolehlivě a nejinak na tom bylo i přehrávání muziky (pouze MP3) a u fotografií vedle JPG zvládl už jen BMP. Zajímavé bylo, že Gosat vůbec nezobrazil, a tudíž ani nemohl přehrát, nahrávku s koncovkou TS z britské BBC a že přehrávání větších a kvalitnějších videí, třeba 3 GB na 45 minut přehrávání, byly někdy pozorovány časté, opakované výpadky projevující se velmi krátkým pozastavením a následným automatickým spuštěním přehrávání. Při méně datově náročných videích problém nebyl.

Výtečné informace o kanálu i aktuálním pořadu. V tuneru stačí zmáčknout Info…

Co to je? Satelitní set-top box s pozemním doplňkem…

Takový se nám Gosat GS7075 COMBOi zdál, ale není to nic proti ničemu. Přijímač je pochopitelně primárně zaměřen na satelitní příjem a doplněn o rozumně dělané pozemní DVB-T/T2/HEVC s HbbTV a multimédii k nimž slovo „doplněk“ sedí podstatně více. Pokud po něm pokukujete, nezapomeňte na to, že na pozemních kanálech bude HbbTV na stejné úrovni, jako u výrazně levnějších strojů do dvou tisíc korun a je to vlastně i logické. A cenově to také sedí!

Dálkový ovladač a samotný ovládací styl se na první pohled mohou zdát zvláštní už svou odlišností, jakmile si ale zvyknete, nejspíše uvidíte, že rozložení tlačítek není tak špatné a že automaticky nahmátnete i EPG. Multimédia se vám ale možná budou ovládat trochu těžce, protože v této části nejsou tlačítka uspořádána ani ideálně a tím, že jsou stejně velká jako ostatní, to bude zpočátku spíše nepřehledné. Tomu ale nahrává i fakt, že kompatibilita není na příliš vysoké úrovni.

V průběhu zkoušení bylo vidět pár dalších potíží menšího rázu. Nefunkční, nebo jen částečně funkční aplikace pro Youtube, která však jinak vypadá velmi dobře, občas byly také potíže s vypnutím hlasitosti a v HbbTV ji nešlo vypnout nikdy. OK však spolehlivě vyvolávalo nabídku naladěných stanic a výborné jsou dvojité šipky u OK, které seznam posunou o celý výpis. Chod přijímače byl spolehlivý a bez výpadků, takže jestliže hodláte zkombinovat placené satelitní vysílání s volným pozemním příjmem a občas (!!!) využít i HbbTV a multimédia, je Gosat GS7075 COMBOi v dané cenovou relaci velmi dobrou volbou. Pokud byste ale chtěli víc, budete si muset připlatit a nejspíše výrazně. Budete to muset udělat i v případě, že požadujete operativnější, svižnější a spolehlivější HbbTV. Tady musí nastoupit surový výkon, protože nic jiného na některé současné aplikace zjevně neplatí.

Hodnocení

  • PRO: kvalitní obraz, cena/výbava, celá řada funkcí, včetně HDMI (CEC), výtečné informace o pořadu v tuneru, většinou funkční HbbTV, ale…
  • PROTI: …musíte se připravit na pomalý běh aplikací, chybí přehrávání síťových multimédií, s nahráváním můžete mít potíže