Světová „televizní“ dvojka jde tvrdě za svým i u nás a nijak se netají snahou ještě více pokořit korejské značky. Přichází například i s jiným druhem podsvícení obrazovky LCD a prodeje jí utěšeně rostou.

V zasmušilé a upršené Praze, avšak ve veselém Tančícím domě se skvělou kuchyní :), představilo čínské TCL celou řadu televizorů, první mobilní telefon pod vlastní značkou (firmě patří i Alcatel a BlackBerry) a neopomnělo také zdůraznit celou šíři své produkce. Ta, mimo jiné, zahrnuje už i bílou techniku či klimatizace. Mimochodem telefon TCL Plex má – papírově vzato – hodně zajímavé parametry a hodně zajímavou cenu.

ČTĚTE TAKÉ:

TCL Mini LED – obrazovka typu Quantum Dot s novým plošným podsvícením za pomoci 15.360 miniaturních žárovek LED rozdělených do 768 zón. No pane!

Značný nárůst prodeje

Po letošní restrukturalizaci hodlá TCL zdvojnásobit produkci televizorů a v 2. polovině roku očekává v Evropě nárůst prodeje o plných 35 %! Značnou výhodou společnosti je, že si pro televizor snad vše potřebné dokáže vyrobit sama a dozvěděli jsme se také, že je jedním ze čtyř producentů na světě, kteří skutečně vyrábějí LCD panely (5,7″ až 75″).

Společnost v prvním pololetí letošního roku prodala 15,53 mil. kusů televizorů, což představuje meziroční nárůst o 17,9 %.

Televizory TCL zvládající obraz s vysokým dynamickým rozsahem HDR mají být vždy také kompatibilní i s Dolby Vision.

Všechny systémy HDR

Televizory u kterých to má smysl prý podporují všechny standardy obsahu s vysokým dynamickým rozsahem HDR (High Dynamic Range). Naprostou novinkou je LCD obrazovka s plošným podsvícením systémem miniaturních LED žárovek (spíše mikroLED) označovaných ve firemní mluvě jako Mini LED. Vezměme to ale postupně.

Na pražské tiskové konferenci byly oznámeny následující tři řady televizorů k nimž si ještě můžete připočítat zejména EP66 začínající na 109 cm (TCL 43EP660, 8 490 Kč – více náš test) a končící na 191 cm (TCL 75EP660, 29 990 Kč). Všechny mají rozlišení Ultra HD (4K) a pracují s operačním systémem Android TV. Mimochodem na akci také zaznělo, že TCL se vždy snaží dodávat televizory s nejnovější verzí o. s., což můžete vidět už z výše uvedené recenze EP66 používající Android TV 9.0. A že se také snaží, aby její přístroje byly kompatibilní s následujícími třemi generacemi (!) operačního systému. Tohle je hodně zásadní prohlášení a je to poprvé, co jsem něco takového vůbec od výrobce televizorů zaslechl. Mimochodem Sony i TP Vision (Philips) momentálně aktualizují na klíčovou verzi Android TV 8.

Protože někteří z vás projevovali zájem o to, jak je tomu s kompatibilitou se systémem Skylink Fastscan, kterou TCL zatím nemá, pozeptal jsem se a dozvěděl, že by měla být zabudována ještě do konce roku. Vraťme se ale ke zmiňovaným třem v Tančícím domě představeným řadám televizorů…

TCL 55EC780 je novými technologiemi přímo nabušen a ještě se vejde do 20 000 Kč…

TCL EC78 s Onkyem

O této řadě jsme se zmiňovali při zahájení jejího prodeje na českém trhu a v článku najdete i fotogalerii. Tím, co na EC78 okamžitě upoutá je audio systém Onkyo (2.0) v podobě zvukové lišty pod obrazovkou mající čtyři směrem k divákovi vyzařující reproduktory. Jinak při ceně od 18 990 Kč (TCL 55EC780, 140 cm) kombinuje tenký bezrámečkový design s rozlišením Ultra HD (4K) a špičkovými technologiemi, jako jsou nejrůznější systémy HDR, včetně Dolby Vision, zvuk Dolby Atmos a obrazovku s rozšířeným barevným gamutem WCG (Wide Color Gamut).

Televizor je domluven na vyzkoušení, takže snad v nejbližší době…

TCL X81 rozhodně nepřehlédnete…

TCL X81 s přiznanými reproduktory

Když jsem viděl řady EC78 i X10 snažil jsem se přijít na to, zda je kryt reproduktorů sejmutelný a zda tedy může mít televizor, resp. zvuková lišta, dvě tváře. Tady je to už zřejmé…

TCL X81 kombinuje ultratenký skleněný design a výše zmiňované technologie s obrazovkou typu Quantum Dot a zvukovým systémem Onkyo 2.1, tedy už s jedním basovým reproduktorem. Bezrámečkový design využívá firemní skleněnou vrstvu, která má být vysoce odolná. Společně s přiznanými reproduktory vytváří nepřehlédnutelný celek.

TCL X10 Mini LED vyniká centrální kovovou nohou z níž „vyrůstá“ zvuková lišta Onkyo typu 2.2.

TCL X10 Mini LED s převratným podsvícením obrazovky LCD

Vlajková loď značky TCL (OLED se neočekává) kombinuje bezrámečkový design a displej Quantum Dot s frekvencí 100 Hz s novým plošným podsvícením obrazovky Direct LED s miniaturizovanými žárovkami LED (Mini LED). „Ledek“ je tu zabudováno 15.360, a to je až neuvěřitelné stejně, jako jejich rozdělení do 768 zón, které jsou samostatně zhasitelné, tedy ovlivnitelné. Lokální zhášení tu v této podobě skutečně ještě nebylo!

TCL X10 Mini LED (cena nebyla oznámena) používá opět rozlišení 4K a všechny standardy HDR, které jsou k mání. Nechybí ani zvukový systém Dolby Atmos a hlavně – zvuková lišta Onkyo tentokráte už typu 2.2, tedy se dvěma basovými kanály. Stejně jako další oznámené televizory i X10 využívá operační systém Android TV 9.0 se službou Google Assistant pro hlasové ovládání. V češtině ani ve slovenštině však zatím nefunguje.

A sponzorování reprezentace? Týká se té fotbalové a počítá se s ním od 1. ledna 2020. Od tohoto data totiž TCL podepsala smlouvu se společností Stes, a. s. jako její Premium partner.