AKTUALIZOVÁNO: Testujeme první z právě uvedených modelů nové značky na českém trhu s televizory. Jde o „chytrý“ přístroj s aplikacemi a HbbTV o úhlopříčce 81 cm. Později se ale také podíváme na momentálně maximálních 140 cm.

AKTUALIZOVÁNO, 18. 5. 2020: Televizor se při nastaveni nahrávání přes EPG neprobudí a tudíž nic nenahraje. Tato vlastnost je společná pro všechny TV Gosat 2019. Více v diskusi.

 

Společnost Tipa používající pro své set-top boxy, a nyní i televizory, značku Gosat přichází s prvními čtyřmi modely od 81 do 140 cm (Gosat GS5560 Smart, 9 499 Kč) o čemž jsme vás před nedávnem také informovali.

Pokud si k základnímu „hloupému“ televizoru Gosat GS3210 (3 499 Kč) se zmiňovanými 81 cm připlatíte tisícovku, dostanete chytrý přístroj se stejnou úhlopříčkou vybavený podle výrobce linuxovým operačním systémem i když jméno platformy se zjistit nepodařilo. Nicméně Gosat GS3260 Smart s klasicky hodně lesklou obrazovkou s rozlišením HD Ready přijde na 4 499 Kč a už tohle zaujme.

Tunerové osazení je kompletní, včetně DVB-T2/H.265/HEVC, u satelitu je pak zmiňován FastScan a možnost ovládat motor. Zabudované bezdrátové napojení k internetu je dnes v podstatě to nejzákladnější, tj. Wi-Fi 4 s 802.11 „n“ na frekvenci 2,4 GHz, ale při dané ceně se asi více čekat nedá. Naopak velmi příjemné jsou maximální pohledové úhly, což není v této třídě zvykem, frekvence obrazovky je 60 Hz a solidní je i osazení vstupy a výstupy – 2x HDMI, 2x USB. Ty jsou spolu s ostatními na pravém boku.

Úvod máme za sebou, pojďme se tedy podívat, jak se Gosat GS3260 Smart povedl a jaká má omezení.

Delší instalace, excelentní třídění kanálů

Přijímač je bez klasického vypínače a po přišroubování dvou nožiček, které dobře pasují do panelu (na jakou stranu mají přijít rychle poznáte), a zapnutí do 230 V se objeví instalace složená ze šesti kroků, které vidíte v horní části obrazovky. Jak ale záhy zjistíte, vše je trochu jinak.

Po výběru jazyka se vám bohužel nenabídne Česko, takže je třeba listovat. Následně vás čeká totéž při souhlasu se vším možným, a to jsme stále ještě u kroku označeného jako číslo 1, který zahrnuje i další položku – výběr umístění televizoru (Domov). Není divu, že v této fázi začíná instalace připomínat Android TV…

Následující kroky jsou už trochu svižnější a překvapení vás čeká u bezdrátového připojení k internetu, kde je možnost připojit se i přes tlačítko WPS, což je bohužel na obrazovce nepříliš dobře označeno a laika spíše zmate. V této fázi instalace je také třeba přejít od OK na šipku vpravo. Ta totiž přebírá posun na další krok.

Naladění kanálů nabíhá postupně pro pozemní, kabelový a satelitní příjem a vždy máte možnost ho přeskočit. U satelitu je volba pro Skylink nebo pro jiného operátora.

Fyzické třídění naladěných kanálů je ve dvou variantách. V jedné navíc z mnohonásobným a zcela libovolným výběrem stanic, a to se opravdu jen tak nevidí!

Po naladění DVB-T/T2 se zobrazí souhrnná obrazovka s údaji, třídění kanálů si musíte obstarat sami buď přes volbu v menu nastavení nebo rovnou v seznamu kanálů na tlačítku OK. Výsledkem jsou jak oblíbené položky, tak možnost fyzického setřídění stanic, a to kupodivu ve dvou možnostech. A nejen to!

Můžete zaměňovat jeden kanál za druhý, nebo sáhnout po volbě vložení stanic a tady je už možnost vybrat si jich více a najednou je přesunout (vložit) na novou pozici. Tohle je ovšem vynikající a prakticky nevídané!

Po instalaci si ještě v menu nastavení zkontrolujte volbu „Okamžité zapnutí“ (v mém případě byla povolena) a také „Nastavení HbbTV“, které bylo naopak vypnuto. Třetí důležitou volbou, kterou najdete v části Smart TV a přitom by spíše patřila k síťovým, nebo alespoň obecným nastavením, je probuzení po síti. Ta se sice může zdát okrajová, ale pokud by byla zapnuta, můžete si ke spotřebě v pohotovostnímu režimu přičíst půl wattu či víc. Typicky YouTube si navíc tuhle funkci rádo zapíná samo a bez oznámení. Tyhle volby byste ale dnes měli kontrolovat u každého nového televizoru.

Voleb nabízí Gosat GS3260 Smart hodně nejen u obrazu.

Solidní ovládání, draze vypadající „dálka“

Dálkový ovladač je rozhodně jednou z předností televizoru. Ani tak rozložením, které by mohlo být lepší, jako příjemným držením a například i rozměry. Svým způsobem připomíná značku Sony (svého času…) a rozhodně nevypadá jako ovladač k přístroji za pomalu čtyři tisíce korun. Klidně by se totiž uplatnil i v kategorii o deset tisíc výše. Jeho největším mínusem je špatné umístění tlačítka EPG, které najdete (viz detail dálkového ovladače v úvodní fotogalerii) mezi velmi malými tlačítky pod kurzorovým křížem s OK uprostřed.

Vedle příjemného držení se mi líbil i příjemný plast a také odhození tlačítka Netflixu a Youtube stranou. OK v tuneru vyvolá seznam naladěných kanálů ve kterém se přepínáte i mezi jednotlivými druhy příjmu, v multimédiích pak zajistí Pause/Play a vyvolá nápovědu dalších funkcí. A také časovou osu po které se můžete skokově pohybovat, což je někdy pohodlnější, než běžné přetáčení.

Vedle standardního menu nastavení je tu i tzv. rychlé menu na speciálním tlačítku (Wi-Fi displej, režim Sport, apod.). Obě nabízejí kolování na všech úrovních, což se zejména v prvním případě dosti hodí, protože voleb je tu spousta.

Pořady se stahují po přejetí na kanál na novém multiplexu a jak vidíte, jsou k dispozici pro šest stanic v jediném náhledu.

Jednodušší EPG, potíže s HbbTV

Po programové nabídce se nemůžete volně pohybovat, přejetí na nový pořad na jiném kanálu vyvolá zároveň přepnutí v tuneru. Vedle toho počítejte s časovou prodlevou v řádu jednotek sekund (2, 2,5 s). Ta je vidět jak při spuštění EPG, tak při jeho ukončování, ale v druhém případě je významně kratší. A když jsem u toho, něco pod dvě sekundy trvá přepnutí kanálu. Jak vidíte, není to žádná tragédie, pomalejší byl přijímač zejména při práci s HbbTV na Primě, ale k tomu se ještě dostaneme.

Jestliže si v EPG chcete udělat upomínku na pořad, nebo zadat nahrávání (časy můžete upravit), je třeba pracovat s barevnými tlačítky. OK zde žádnou odezvu nevyvolá. To samé platí při vymazávání zadaného úkolu. Nejprve musíte vstoupit do seznamu a pak ho teprve vymazat. Bohužel se přímo v EPG připomenutí nijak neukazovalo a televizor se také nedokázal probudit z pohotovostního režimu.

K nahrávání si vystačíte s libovolnou flash pamětí, kterou v televizoru nemusíte ani formátovat. Připravte se však na to, že záznam nepřehrajete nikde jinde. Nahrávka se ukládá do adresáře PVR a podadresářů nazvaných například „6_CT 24 HD T2_20191101_053017“. V něm je jednak samotný záznam „6_CT 24 HD T2_20191101_053017.pvr“, jednak pomocné soubory. Během nahrávání nemůžete sledovat jiný kanál na témže multiplexu, oznámení o nahrávání se decentně zobrazuje v levém spodním rohu.

Jak bylo řečeno, HbbTV bylo třeba po instalaci zapnout v menu nastavení a na kanálech ČT a Novy pracovaly aplikace bezproblémově a bez nějakých velkých prodlev. Oříškem se ukázalo být HbbTV na Primě, které ovšem někdy dělá potíže i výrazně dražším přístrojům. U Gosatu často HbbTV na Primě odmítalo naběhnout, a to na různých stanicích. Jednou se stalo, že se červené tlačítko sice ukázalo, ale po jeho odmáčknutí a dlouhém čekání se vůbec neobjevilo úvodní menu. Následně vypadly aplikace HbbTV i na kanálech ČT, Novy či třeba u Očka. Televizor bylo třeba vytáhnout ze zásuvky, počkat a znova zapnout. Po marném a opakovaném projíždění kanálů FTV Prima jsem se jednou konečně chytl a HbbTV Primy skutečně naběhlo a mohl jsem spustit i aplikaci. Čekání na úvodní menu ale bylo opět dlouhé (zdůrazňuji, že tady mají někdy problém i mnohem dražší stroje), ale pak už vše pracovalo. Nicméně výsledkem dlouhých pokusů bylo, že se na HbbTV na Primě nedá spolehnout, což asi bude zapotřebí vyřešit nějakou aktualizací firmwaru. Nikde jinde jsem na podobný problém nenarazil.

Menu rychlých voleb.

Sdílení obrazovky telefonu se tu jmenuje Wi-Fi displej a najdete ho v menu rychlých voleb, takže je vysloveně po ruce. Vyzkoušeli jsme ho se Sony Xperia XZ se systémem Android 6.0 a Samsung Galaxy A9 s Android 9.0 a v obou případech pracovalo, kvalita videa na televizní obrazovce byla odhadem na nějakých 80% zdroje.

Vstup do chytrých funkcí vyvoláte výrazným tlačítkem Home a možná budete překvapeni co uvidíte (foto je na konci článku). Vedle výrazného Netflixu, jsou tu i dlaždice označené jako Kino, Sport či Hudba. Ty přinášejí vstup do Youtube s vybranými pořady zapadajícími do patřičné kategorie. Například u videa najdete nejen ukázky, ale i celé dabované filmy a u muziky byl mezinárodní výběr, včetně například Mirai.

Na Youtube si sice chvíli počkáte, ale to není nic proti ničemu. Ne při penězích, které za Gosat zaplatíte. A že tu nejsou lokální aplikace? Tohle v této kategorii opravdu není nic překvapivého.

Multimédia můžete, jak přes USB, tak ze serveru, přehrát na jeden zátah bez nutnosti dopředu vybírat jejich druh.

Dobrá multimédia i s českými titulky

Ve správci souborů se bohužel nedá kolovat, což je samozřejmě škoda o to větší, že to jinde jde. Multimédia se však dají přehrávat bez předvýběru a platilo to jak v případě USB, tak u multimediálního serveru Synology DiskStation DS414j. Nicméně pokud používáte nějaké větší disky, nebo máte více souborů, je absence kolování velmi nepříjemná a nalezení toho, který chcete spustit to dosti zpomaluje. Tohle ale bohužel umí málokterý televizor. A nejen on.

Přehrávač videa si při přerušení pamatuje pozici a podporuje externí i interní titulky v češtině. A i když jim můžete zvolit znakovou sadu, nic dalšího už nastavit nešlo. Naštěstí je použitý font vybrán dobře a snad si zvyknete i na jeho žlutou barvu. Bohužel jsou oba případy titulků podporovány pouze u USB média, klient DLNA (server) pak zvládá jen titulky interní. A když jsme u něj. Neporadil si například a DivX 5, na druhou stranu zvládl třeba MPEG-4 AVC i AVCHD a XViD a v kontejneru MKV pak například H.264, HEVC či nahrávku H.264, TS s tokem přes 8 Mb/s. Kompatibilita na USB byla, až na zmiňované titulky, stejná, což je rozhodně výborné. Jinak tomu nebylo ani u fotografií (JPG, GIF, BMP a PNG), u muziky se ale kupodivu nepřehrálo WAV. Formát MP3 se přehrával spolehlivě, s menšími obtížemi fungoval i FLAC a FLAC HD. Celkově jsou tak multimédia lepší, než by se při dané ceně dalo očekávat.

Domovská nabídka (Home) je rozdělena do tří částí. „Domů“ vidíte na snímku, aplikace jsou zřejmě a TV nabídne rozměrné okno náhledu aktuálního kanálu společně se vstupy a výstupy a ikonou pro multimédia.

Jaký je? Vzhledem k ceně velice dobrý

I když nejlevnější televizor s úhlopříčkou 81 cm koupíte od nějakých 3 500 Kč, jestliže chcete „smart“, což ovšem v tomto případě znamená hlavně HbbTV a Youtube, dostanete se těsně pod 4 500 Kč. Gosat GS3260 tak patří k těm skutečně nejlevnějším. Mimochodem před nedávnem jsme také vyzkoušeli nejlevnější televizor s Androidem, TCL 32ES580, se stejnou úhlopříčkou, který je o 1 500 Kč dražší. V této cenové relaci je to samozřejmě značný finanční rozdíl. Za Gosat zaplatíte 4 499 Kč a faktem je, že aplikací má výrazně méně, což ale platí i o ostatních v podobné cenové relaci. V ní se také očekává i jistá omezenost (té tu moc není) a u některých funkcí o pomalejší odezva. U Gosatu to však nebylo nic tragického a výjimku představovalo zejména Youtube, které nabíhalo nějakých 16 s a zmiňovaný problém s HbbTV na kanálech Primy s nímž je třeba počítat a který možná časem zmizí (nebo ne…).

Tyto věci ale televizoru v této cenové relaci vytýkat nebudu a naopak vyzdvihnu – opět vzhledem k ceně – slušný, byť na první pohled poněkud přepálený obraz s řadou úprav díky nimž se dá vyladit do lepší podoby, než bych v této třídě čekal. Solidní jsou multimédia a kupodivu nechybí ani podpora titulků v češtině i když se s nimi, s výjimkou znakové sady, nedalo dělat nic jiného. Jistým zklamáním pro někoho může být absence otevřeného nahrávání, ale taková je doba.

Co se týče lokálních aplikací, žádnou jsem nenašel. Vedle Netflixu a Youtube je tu například ještě počasí, zpravodajství v několika jazycích atd. Tohle ale není nic překvapivého a chytré funkce jsou v této základní třídě zejména o HbbTV, Youtube a někdy ještě o sdílení obrazovky. Ta byla u Gosatu bezproblémová, takže přes Wi-Fi Miracast dopravíte na obrazovku televizoru klidně i HBO GO.

Pokud byste si televizor kupovali, podívejte se na volby zmiňované v úvodu, zejména na položku „Okamžité zapnutí“. Jestliže ji necháte povolenu, televizor naběhne za nějakých šest sekund, pokud ji vypnete, dostanete se na patnáct. V prvním případě se však připravte na zvýšenou spotřebu v pohotovostním režimu, která se sice neudává, ale může jít i o půl wattu.

Hodnocení

  • PRO: spolehlivý chod, maximální pohledové úhly, bohaté úpravy obrazu, excelentní třídění kanálů, dobré ovládání a výborný dálkový ovladač, až na…
  • PROTI: …umístění tlačítka EPG, a to, že se v multimédiích nedá kolovat, po instalaci je HbbTV vypnuto

Štítky