Díky spolupráci s několika dobrými výrobci s neméně dobrými značkami, jsme pro vás připravili soutěž o jeden chytrý televizor a skoro patnáct set-top boxů, včetně takových, které zvládají současné často velmi náročné „červené tlačítko“ (HbbTV).

Máme pro vás set-top boxy pěti značek pro právě zaváděné zemské DVB-T2/HEVC vysílání, a to od těch nejlevnějších až po ty dražší a drahé. Vedle přístrojů s populárním „červeným tlačítkem“, tedy příjmem hybridního televizního vysílání HbbTV, mezi nimi najdete například i ty s operačním systémem Android a tudíž víceúčelové.

Soutěž má samozřejmě svá pravidla, která jsou ke stažení zde, ale nebojte – dotazník není nijak dlouhý a jeho součástí jsou nejen otázky prověřující vaše vědomosti, ale také pár údajů, které bychom se rádi o vás, čtenářích Televizního webu, dozvěděli.

Ještě je třeba doplnit, že výrobky, které můžete vyhrát,jsou v řadě případů tzv. vzorky, které nejsou určeny k prodeji, a tudíž mohou být v tzv. bílé krabici a bez záručního listu. Jsou ovšem plně funkční, a protože je získáte zcela zadarmo, je to v pozici „darovanému koni na zuby nekoukej“. I tak ale budeme moc rádi, pokud nám dáte vědět, jak vám slouží. 🙂

ČTĚTE TAKÉ: Vypínání DVB-T je tady: podívejte se na TOP 10 set-top boxů pro nové DVB-T2

A co můžete po zodpovězení našich otázek, pokud budete následně vylosováni, získat? Není toho málo! Jeden chytrý televizor tak akorát třeba do dětského pokoje a čtrnáct set-top boxů všech tříd. Výrobky jsou – s výjimkou televizoru – řazeny abecedně.

 

Mimořádná cena: televizor TCL32ES580 (1 ks, 4990 Kč, 81 cm, Android)

Test nejlevnějšího televizoru s operačním systémem Android TV na českém trhu určeného jako druhý, či třetí přístroj do domácnosti, odhalil několik zajímavostí.

Náročnější instalaci, se kterou si ale dnešní „mobilová mládež“ určitě poradí, a také výtečnou kombinaci cena/výkon, neuvěřitelnou výbavu, rychlé EPG a excelentní dálkový ovladač s parádním rozložením.

Jeho výrobcem je čínská společnost TCL, která před nedávnem oficiálně vstoupila i na náš trh a poprvé také nechala ověřit funkčnost svých přístrojů pro příjem zemského DVB-T2/HEVC u CRA.

Jde o současnou dvojku na světovém trhu a uvedení takovéhoto přístroje, resp. takovéto řady, určitě náš trh změní. TCL 32ES580 má sice zabudován „jen“ Android TV 8.0, ale výrobce slibuje, že budete moci aktualizovat nejen na Android TV 9, ale dokonce i na desítku…

Odkaz na test: Nejlevnější televizor s Androidem se jmenuje TCL 32ES580 a víme jaký je

Zakoupíte například zde

 

Set-top box Philips DTR3502BFTA (1 ks, 999 Kč)

Elegantní přijímač pozemního DVB-T/T2 nabídne většinou rychlé reakce, výrazné menu, solidní obraz a dálkový ovladač s dobrým rozložením.

Určen je zejména pro ty, kteří nenahrávají a také pro ty, kteří od multimédií příliš nepožadují. Ty jsou totiž na solidní úrovni pouze u hudby, zbytek je slabý a i když se fotografie v JPG přehrají, zamrzí například absence češtiny v externích titulcích ve videu, dosti nízká formátová kompatibilita či nemožnost běžným způsobem přehrát video s koncovkou TS.

Test oceňuje především výborný poměr cena/obraz, výtečný obraz i na hůře šířených stanicích, bleskurychlé EPG a například také parádní třídění naladěných stanic. A to se v době přelaďování určitě hodí!

Odkaz na test: Philips DTR3502BFTA – obrazově výborný, ale zejména pro ty, kteří nenahrávají a nejsou na multimédia

Strong CEE, www.strong.tv

 

Set-top box Strong SRT 8541FTA (1 ks, 799 Kč)

Další výrobek z certifikované rodinky DVB-T2 do níž mimo jiné patří i výše uvedený Philips DTR3502BFTA a Skyworth SKWT21 FTA, které mají stejný firmware.

Strong SRT 8541FTA jsme nezkoušeli, nicméně stejná platforma znamená stejné menu i stejné ovládání. Většina, či spíše drtivá většina vlastností je tak totožnáa přístroje se liší především vzhledem a výbavou. Nicméně obrazové vlastnosti budou stejné a v tomto ohledu se můžete řídit podle recenze Skyworth SKWT21 FTA či výše uvedeného Philipsu.

Výbava zahrnuje obvyklé tunery DVB-T a DVB-T2 (HEVC), je tu ale také kompletní sada rozhraní, tedy včetně SCART a digitálního audio výstupu, a potěší i kolébkový vypínač pro úplné vypnutí (napájecí zdroj je interní).

Odkaz na test: vede na sesterský Skyworth SKWT21 FTA

Strong CEE, www.strong.tv

 

Set-top box Technisat DigiPal DAB+ (1 ks, 4600 Kč, HbbTV, DAB/DAB+)

Stále naprosto unikátní set-top box nabízející vedle obvyklých pozemních tunerů pro příjem televizního vysílání i tuner pro digitální vysílání rozhlasové.

Na přístroji si tak užijete jak televizitak digitální rozhlas a samozřejmě i rozhlasové stanice jdoucí přímo přes DVB-T/T2, což je naprosto ojedinělé. Po připojení k internetu můžete sáhnout i po stanicích internetových a využít lze například i multimédia ze sítě nebo příjem hybridního vysílání HbbTV.

DigiPal DAB+testoval kolega Čestmír Polák pro Digizone.cz a tomu co napsal, totiž že si „přijímač si umí skvěle poradit i se značně slabým nebo zarušeným signálem“, lze rozhodně věřit stejně, jako závěrečnému hodnocení, které vystihuje vše: „Někdy se člověk pro něco nadchne a musí to okamžitě mít. Poté, až si „to“ pořídí, již toto nadšení pomine. To však není příběh tohoto přijímače. Jsem po čtrnáctidenním prověřování stejně nadšený jako v době před několika měsíci, kdy jsem si o přijímači mohl pouze přečíst na firemních stránkách TechniSatu.“

Odkaz na další informace (stránky Lukáše Štěpánka, který u nás za Technisaty odpovídá): Technisat DigiPal DAB+

Obchodní zastoupení TechniSatu pro ČR a SK, www.technisat.com

 

Set-top box Technisat DigiPal ISIO HD (2 ks, 3800 Kč, HbbTV)

Velmi kvalitní stroj s osazením tunery pro pozemní příjem a možností připojení k internetu a využití například HbbTV a poslechu internetových stanic.

Set-top box je určen pro dražší a drahé televizorya nabízí velmi široké možnosti i když někdy mohou být úpravy nastavení a ovládání pro některé uživatele příliš složité. Výrobce protozabudoval zjednodušený režim ISIpro který lze dokoupit i upravený dálkový ovládač. Unikátem je také funkce vlastní všem výrobkům značky, totiž velmi propracovaná dětská pojistka (TechniFamily – viz samostatný článek) a možnost střihu nahrávky. Ta dovoluje vymazat reklamy jak na začátku a konci záznamu, tak reklamy vložené. Součástí záznamu je kompletní informace přicházející s pořadem a to také každý nedělá. Více v podrobném testu níže rozčleněném na několik části.

Odkaz na test: Technisat DigiPal ISIO HD

Obchodní zastoupení TechniSatu pro ČR a SK, www.technisat.com

 

Set-top box Technisat DigiPal T2 DVR (1 ks, 2199 Kč)

Sice původně opět určen jen pro německy mluvicí země, resp. službu Freenet TV, ale nakonec dorazil i k nám, i když v podobě pro volně přijímané kanály (zabudovaná mechanika Irdeto se využít nedá, což platí i o dalších zde zmiňovaných Technisatech).

DigiPal T2 DVR s klasickou kombinací tunerů pro DVB-T/T2/HEVC dovoluje nejen příjem pozemních kanálů, ale také jejich nahrávání, s pozdější případnou editací (viz výše). Nechybí ani TimeShift, tedy sledování živého televizního vysílání se zpožděním.

Po připojení k síti sítí můžete využít příjmu internetových rádií, HbbTV k dispozici u tohoto modelu není. Zkrátka DVR znamená možnost nahrávat pořad se všemi vysílanými informacemi a také možnost vystřihat z něj reklamy. I pro tento přístroj výrobce udává nejen kompatibilitu s DVB-T2/HEVC, ale také s DVB-T2/H.264 ve kterém vysílají například v Rakousku. Stejně jako u ostatních zde uvedených set-top boxů Technisatu i tento umí využít tzv. společného ovládání HDMI (CEC).

Odkaz na další informace (netestováno)– stránky Lukáše Štěpánka, který u nás za Technisaty odpovídá: Technisat DigiPal T2 DVR

Obchodní zastoupení TechniSatu pro ČR a SK, www.technisat.com

 

Set-top box Tesla TE-320 (5 ks, 799 Kč)

Přijímač certifikovaný CRA pro příjem zemského DVB-T2/HEVC je vytvořen na stejné platformě, jako například Tesla TE-400 nebo u nás testovaná Alma 2860.

A protože jsme TE-320 nezkoušeli, můžeme říci pouze to, co je už mnohým zřejmé – díky stejnému firmwaru je ovládání, menu či třeba EPG shodné, lišit se může provedení a výbava.

U Alma 2860 jsme oceňovali poměr cena/výkon, výtečné řazení kanálů s vícenásobným výběrem po naladění tunerů a také výborné EPG s celou řadou časovačů událostí. Bylo tu i výborné rozložení dálkového ovladače i když s občasným sklonem přeskočit položku, což ale mohl být problém kusu.

Set-top box také poměrně dobře resamploval i z horší kvality a HD kanály České televize na DVB-T2 neurazí ani na 140 centimetrovém televizoru. Ocenit je nutno i slušnou aplikaci Youtube, která se u set-top boxů hned tak nevidí, což bude taktéž platit u Tesla TE-320.

Odkaz na test: vede na Alma 2860, což je totožná platforma jako Tesla TE-320

Inter-sat LTD, výrobce spotřebičů TESLA, www.inter-sat.cz

 

Set-top box Tesla TEH-500 (2 ks, 1999 Kč, Android)

Zcela odlišná koncepce než jakou mají běžné set-top boxy, a to díky operačnímu systému Android. Tuner tu vlastně doplňuje multimediální funkce a hlavně nejrůznější aplikace ke stažení.

Set-top box je opět určen pro volné kanály (jiný tu ani nemáme) a vedle výše uvedeného v tomto konkrétním případě nabídne předinstalované prostředí Kodi, zde zvané TV Center. To už má zavedeno některé aplikace českých a slovenských televizí.

U Tesla TEH-500 jsme oceňovali to, že míří na běžného zákazníka a že nabízí výborný obraz, dobře navržené uživatelské prostředí a například i nezvykle přehlednou příručku, což se dnes také často nevidí. Za zmínku určitě ještě stojí práce s obsahem v rozlišení Ultra HD (4K), který může jít – podle výrobce – i z tuneru DVB-T2.

Odkaz na test: Multimediální přehrávač se set-top boxem Tesla TEH-500 míří na běžného zákazníka

Inter-sat LTD, výrobce spotřebičů TESLA, www.inter-sat.cz

 

Set-top box Thomson THT741FTA (1 ks, 699 Kč)

Certifikovaný přijímač pro DVB-T2 zvládá jak příjem DVB-T, tak nástupnické „dvojky“ a lze ho také připojit na internet.

Thomson připojíte k novějšímu (HDMI), ale i ke staršímu, či starému televizoru (SCART). Po připojení k internetu nabídne aplikace pro počasí a čtečku RSS, takže to většinou asi nevyužijete. Nicméně by tu měla být bohatá podpora nahrávání (10 časovačů událostí se 4 režimy – jednorázový, denní, týdenní, pondělí až pátek) a dostatečné místo pro ladění kanálů – uložit totiž můžete až 700 stanic.

Přijímač byl původně určen pro německou službu Freenet, zabudovanou čtečku Irdeto tak u nás nevyužijete a THT741FTA je určen pouze pro příjem volných kanálů. Ostatně u nás zatím pozemní cestou nikdo placené vysílání ani nešíří.

Odkaz: další informace na stránkách produktu

Strong CEE, www.strong.tv

 

Odpovědi do soutěže vyplňte ve webovém dotazníku níže do úterý 10. prosince 2019, 24:00 hod.Výherci budou vylosováni z těch čtenářů, kteří správně odpoví na všechny otázky a nezapomenou vyplnit doplňující údaje.

Štítky