Příští týden to vypukne naplno pro všechny, kteří přijímají pozemní vysílání a žijí v dotčené lokalitě. Vypnutí stávajícího DVB-T z vysílačů Cukrák a Žižkov pochopitelně zasáhne nesrovnatelně více obyvatel než to úplně první na Rokycansku. Jestliže nebudete kompatibilní, přijdete o kanály České televize.

Pokud ještě nemáte set-top box pro nové pozemní DVB-T2/HEVC, aktualizovali jsme pro vás přehled TOP 10 testovaných přístrojů na Televizním webu abyste měli – na poslední chvíli – nějakou tu inspiraci. Důvodem je ale i to, že podle měření návštěvnosti Google Analytics byl tento článek na Televizním webu nejúspěšnějším za měsíc říjen 2019. Podívejte se tedy na to nejlepší, co jsme zatím ze zapůjčených výrobků viděli i když je zřejmé, že každý z nás má trochu jiná kritéria. Z vašich dotazů je ale někdy vidět i to, že někteří své nároky natolik přehánějí, že jejich požadavky versus nákupní cena nejsou ani na hranici reality a dokonce ani těsně za ní. Je třeba si uvědomit, že set-top boxový svět pro běžné zákazníky, kterých je minimálně nějakých 80 %, je v současné době buď o kompromisu (někdy hodně velkém) nebo o nákupu televizoru, který má ovšem – v drtivé většině případů – jednu zásadní nevýhodu pro ty, kteří chtějí nahrávat. Nahrávání je totiž vázáno na konkrétní televizor a tudíž se nedá přehrát dokonce ani na tom samém přístroji třeba u kamaráda. Navíc vyžaduje spárování USB média a konkrétní TV a jednou se mi dokonce stalo, že jsem takový disk (výtečný terabajtový Freecom) ani nepřeformátoval nazpět.

Myslete na to, až budete po set-top boxu za šest, sedm stovek požadovat věci, které neumí ani ten dvakrát, či třikrát dražší!

Do TOP 10 u nás testovaných set-top boxů zařazujeme přístroje, které se nám nejen za provozu osvědčili, ale také nabízejí něco navíc. Počítejte i s tím, že přístroje více než kdy před tím ovlivňují relativně časté aktualizace firmwaru a jejich vlastnosti se tedy mohou výrazně změnit. U těch set-top boxů, které jsou napojitelné na internet je to dobře vidět na měnící se podpoře zabudovaných aplikací, které přicházejí a odcházejí tak, jak je nová verze firmwaru zvládá či nezvládá, resp. je má povoleny či zakázány. V tomto ohledu je alespoň nějaké spolehnutí na drahé set-top boxy, ale u přístroje kolem tisícovky opravdu není na co si v tomto ohledu stěžovat a v reklamačním řádu to jistě někde bude, asi tak šesti bodovým písmem, uvedeno. Můžeme jen důrazně doporučit: pokud máte dražší či drahý televizor, nelitujte peněz a vsaďte na renomovanou značku. Nemá přece logiku k TV za třeba 30.000 Kč pořizovat set-top box za 600 Kč. A dnes už zdaleka nejde jen o obrazovou kvalitu, která se mimochodem u řady velmi levných STB výrazně vylepšila. Tohle je ale věc názoru a přístupu každého z nás.

Níže najdete deset přístrojů (řazeny jsou abecedně), které vám můžeme doporučit, včetně odkazů v titulku na jejich recenzi na Televizním webu. Nejlevnější začíná na 629 Kč, nejdražší je za 3900 Kč. A protože jde o TOP 10 tak říkajíc na poslední chvíli, je z něj vypuštěna Technisat Sonata 1 (takto drahé přístroje se kupují po důkladnějším uvážení) a je tu také několik změn daných ukončením prodeje některých modelů, jako například Mascom MC750T2 HD. Na druhou stranu se stále ještě prodává Technisat Digipal Isio HD (3900 Kč, HbbTV), který do předchozího TOP 10 nebyl zařazen i když si to určitě zasloužil (to platí i o Digipal DAB+, který jsme však nezkoušeli). Přednost byla dána podstatně novější, výše zmiňované Sonatě. Byť jsme poslední přehled na toto téma zveřejňovali nedávno (4. října), přece jen jsme od té doby vyzkoušeli několik dalších přístrojů, takže jak vidíte, změny tu jsou.

Čtěte také…

 

Emos EM190-S (629 Kč)

Drobný a u CRA certifikovaný přístroj je určen ke skrytému použití, resp. umístění někde za televizorem, nebo na jiném dobře větratelném místě. V praxi z něj tak můžete vidět pouze externí infra čidlo pro dálkový ovladač, které obdržíte v ceně.

Novinkový Emos EM190-S (chystáme recenzi i standardněji provedeného Emos EM190) se rozhodně povedl a námitek je „minimum“, což ostatně vidíte v našem hodnocení. Set-top box si na nic nehraje, netváří se jako internetový borec a co dělá, dělá dobře. I obraz je přes nízkou cenu slušný a i když se pochopitelně nemůže s některou výrazně dražší konkurencí měřit, je lepší než byste čekali, resp. lepší než nabízí většina levných televizorů. Po napojení na špičkovou plazmu Panasonic VT20 jsem pozoroval zejména tendenci zatmavovat tmavší místa ve scéně a podávat je se sníženou detailností. Ale to je jen maličkost. Je zajímavé, že za nějakých šest set korun dostanete obraz, o kterém se vám u televizorů třeba za pět, či šest tisíc někdy může jen zdát.

Od výrobce výtečná práce a jde o jeden z nejpovedenějších přístrojů do tisíce korun, jaký si můžete pořídit. Těžkou konkurencí bude nejen podobně koncipovaným přístrojům, ale i těm tradičně provedeným.

Hodnocení

  • PRO: cena, cena/výkon, výtečné ovládání, výtečný dálkový ovladač s tlačítkem hned EPG po ruce, snadné a svižné vyvolávání naladěných kanálů, možnost vypnout displej STB, výborné nahrávání
  • PROTI: na nic jsem nepřišel

 

Humax HD Nano T2.

Humax Nano T2 (1490 Kč, HbbTV)

Přístroj s HbbTV původně určený pro německou službu freenet stojí za to i přes některé z nutnosti vypnuté funkce.

Obrazově, a i zvukově, nelze mít proti Humax Nano T2 námitek. Chování na českém DVB-T2/HEVC bylo vynikající, což se týká i resamplování z nízkého rozlišení (SD) v němž jsou dnes vysílány všechny kanály s výjimkou České televize. I jinak je na tom set-top box výtečně, až na zejména omezenou kompatibilitu a absenci externích titulků v multimédiích.

Pokud hledáte set-top box s HbbTV za dobrou (dnes výtečnou!) cenu a nevadí vám slabší (slabé – záleží na úhlu pohledu) dodatečné funkce, pak tady budete doma. Nyní už možná bude práce s některými aplikacemi HbbTV někdy trochu pomalejší. Tady se vše rychle vyvíjí.

Hodnocení

  • PRO: excelentní provedení i zpracování, výtečný a dobře čitelný dálkový ovladač, výtečný obraz i zvuk, stejně jako ovládání a EPG, solidní HbbTV na všech kanálech, včetně FTV Prima (s výše uvedeným upozorněním)
  • PROTI: pomalý start, omezená kompatibilita v multimédiích, někomu může vadit i absence HDMI-CEC (při současné nízké ceně už nikoli) a přehrávání multimédií ze sítě

 

Maxxo T2 HEVC Mobile HD TV (899 Kč, mobil, PC)

Málokteré řešení určené pro mobilní telefon je skutečně funkční. Tohle na dané verzi firmwaru pracovalo výborně i když pár vylepšení by se našlo. Nikdo ale nejsme dokonalí.

Maxxo T2 HEVC/H.265 Mobile HD TV je atypický tuner, který je schopen nabídnout překvapivě solidní příjem DVB-T i DVB-T2 bez nutnosti čerpat data a řešit připojení k internetu. Má velice dobré ovládání a při instalaci nechybí Česká republika, ani Slovensko. Škoda, že záznamy nejdou umístit na paměťovou kartu a že také nejdou přehrávat bez připojeného tuneru.

Zásadní pro nákup takovéhoto set-top boxu v tomto případě určeného pro Windows i Android je ověřit si – u mobilní telefonu – minimální kompatibilitu a pak si ji navýšit, protože s minimem se tu pracuje špatně. Základem je vždy konektor (zde microUSB) s podporou funkce USB OTG (On-The-Go), speciálně tady i operační systém Android minimálně ve verzi 5.1.

Hodnocení

  • PRO: výborná aplikace HD TV Player 2.7 s dobrým ovládáním a rozumným EPG, v případě použitého hardwaru jednoduché uvedení do provozu (!), pracuje i s HD kanály ČT na DVB-T2; subjektivně vzato nadprůměrná citlivost na signál; EPG s českými znaky; v ceně obdržíte vše potřebné, ale…
  • PROTI: …adaptér pro USB-C by se hodil, nahrávky nelze sledovat bez připojeného tuneru a umístit je na paměťovou kartu

 

Philips DTR3502BFTA (999 Kč, nebo také Skyworth SKWT21 FTA)

Nový a elegantní přijímač pozemního DVB-T/T2 nabídne většinou rychlé reakce, výrazné menu, solidní obraz a dálkový ovladač s dobrým rozložením.

Na Philips DTR3502B, označovaný dnes spíše jako Philips DTR3502BFTA, který je firmwarem, čipovou sadou a například i aplikacemi (Počasí a čtečka RSS) totožný s dalšími nedávno uvedenými modely, třeba se Skyworth SKWT21 FTA (test v samostatném článku) či Thomson THT741, jsme se chtěli podívat ze dvou důvodů. Jednak kvůli značce, která je obecně přece jen známější než jiné v set-top boxovém světě a jednak proto, abychom viděli, zda je skutečně zcela totožný. A totožný – až na vyslovené drobnosti – opravdu je.

Philips DTR3502B byl původně určen pro německou službu freenet, takže na boku vidíte štěrbinu přístupové karty. U nás je využitelný jen pro příjem volných kanálů, což platí například i o řadě přístrojů Technisatu. Nicméně ne každý set-top box je určen pro obecné použití a v tomto ohledu je jich spíše menšina. Tento se do tohoto přehledu dostal zejména kvůli své obrazové kvalitě (i na DVB-T2) a rychlému EPG, což je u nás hodně používaná funkce. Vhodný je především pro ty, kteří nahrávání a multimédia neocení, nebo to mají zařízeno jinak, a pro svůj kvalitní televizor chtějí set-top box se solidním obrazem za co nejnižší cenu.

Hodnocení

  • PRO: výborný poměr cena/obraz, výtečný obraz i na hůře šířených stanicích, bleskurychlé EPG, výtečná informace o kanálu, parádní třídění naladěných stanic (!)
  • PROTI: slabé nahrávání, slabá multimédia

 

Sencor SDB 5104TD (999 Kč, zdvojené tunery)

Za kulantní cenu kolem tisícovky dostanete nejen zdvojené tunery a nahrávání dvou pořadů současně, ale také funkční internetová rádia, včetně domácích. Alespoň na zkoušené verzi firmwaru…

České reálie jsou ale funkční i v aplikaci Předpověď počasí a vedle toho jsou tu i slušná multimédia přes USB i když byla bohužel bez externích titulků v češtině.

Nahrávat šlo jeden pořad a na libovolný jiný se dívat (třeba i z jiného multiplexu), šlo ale také nahrávat dva pořady současně z různých multiplexů a sledovat pořad třetí. Ten už ovšem musel být z multiplexů ze kterých nahrávalo. V tomto okamžiku také set-top box správně omezil seznam dostupných kanálů na tlačítku OK, takže vidíte jen ty, které máte pro sledování k dispozici.

Sencor SDB 5104TD představuje dobře odvedenou práci a nabízí výtečný poměr cena/výkon. Pozor si dejte hlavně na velmi kompaktní dálkový ovladač, který může být pro někoho špatně čitelný a někdy trochu zvláštní rozložení tlačítek. Pokud více nahráváte, potíže můžete mít i s poměrně nízkým počtem časovačů událostí.

Hodnocení

  • PRO: výtečný poměr cena/výkon, solidní nahrávání a možnosti, funkční aplikace, včetně nějakých dvou desítek internetových rádií, výborná multimédia s vysokou kompatibilitou ve videu, ale…
  • PROTI: …bez externích titulků v češtině, pro někoho i to, že má jen osm časovačů a že chybí Youtube

 

Strong SRT 2401 (2300 Kč, Android)

Od recenze už uplynul nějaký čas, ale přesto si tento set-top box, v podobě drobně upraveného nástupce SRT 2402, udržuje svou pozici jako nejlepší přístroj s Androidem, který nám prošel rukama.

Strong SRT 2401 o který v testu šlo a na který vede odkaz, se momentálně doprodává. Jeho nástupce Strong SRT 2402 přichází s jiným dálkovým ovladačem (jeden z důvodů je možná i níže) a cenou 2490 Kč. Vlastnosti však mají být podle zastoupení stejné, včetně příjmu vysílání a streamování v Ultra HD (4K).

Přijímač je výborně vybaven, zapomenout samozřejmě musíte na HbbTV, což je u klasika a je otázkou, zda ho někdy set-top box Androidem vůbec bude mít. Vedle kompletního tunerového osazení, včetně satelitního, je pochopitelně opět určen pouze pro příjem nekódovaných pozemních kanálů.

Hodnocení

  • PRO: cena/výkon, spolehlivý chod bez restartování a dalších potíží, výborný obraz, příjem vysílání ve 4K (DVB-T2/S2), velice dobré EPG, kompatibilita s řadou aplikací, včetně HBO GO, satelitní tuner (FTA) jako bonus, nahrávání i na microSD
  • PROTI: méně spolehlivý dálkový ovladač (RF), jen částečná lokalizace

 

Strong SRT 82 (799 Kč, do HDMI)

Podzimní novinka v podobě další fáze set-top boxové miniaturizace, navíc s výborně vyřešeným napájením přes rozhraní USB televizoru, což je tady dosti klíčové. Jen nesmíte chtít příliš nahrávat.

„Set-top box“ je určen rovnou k zastrčení do rozhraní HDMI a míří tak na patřičně vybavené ploché televizory (Sencor SDB 550T sice také není špatný, ale uplatníte ho zejména pokud potřebujete SCART).

SRT 82 překvapil ještě ve dvou dalších věcech: v obrazové kvalitě a tím, že se prakticky nehřeje. Obrazové podání bylo na HD kanálech ČT vynikající, oko ale přístroj potěšil i na dalších stanicích DVB-T2 vysílaných s podstatně nižším rozlišením a nižším datovým tokem. Příjemná byla snaha o udržení pohybové ostrosti a rozumná barevnost se sklony k přirozenosti.

Pokud ho chcete – a jde o výborné řešení pro televizor umístěný na stěně – je třeba se smířit se slabými multimédii a s možnou komplikací při nahrávání. To ale jen tehdy, pokud od něj bude chtít něco víc, čímž myslím použití externího USB disku. Způsob napájení, který dostačoval pro flash paměť, je přece jen v tomto ohledu limitující, takže by nejspíše muselo jít o samostatně napájený disk. Tím by se ale vytratila elegance tohoto řešení.

Hodnocení

  • PRO: překvapivě dobrý obraz, elegantní „neviditelné“ řešení, kompletní dodávka, naprosto minimální zahřívání, výtečně vyřešené napájení bez nutnosti externího zdroje, bleskurychlé EPG
  • PROTI: ovládání někdy trochu nedotažené, velmi nízká formátová kompatibilita v multimédiích přes USB

 

Technisat Digipal Isio HD (3900 Kč, HbbTV)

Tento set-top box se ve své době ve většině německých testů umístil s přehledem na prvním místě, ale jak také píše jeho recenzent Václav Udatný, „…ze set-top boxů pro budoucí vysílací standard DVB-T2, které jsou u nás na trhu, je tento zcela výjimečný svou kvalitou a rozsahem funkcí.“

Přístroj byl původně určen pro německý trh, zejména pro placenou službu freenet pro kterou má i mechaniku přístupové karty. U nás je ale určen pro příjem volných pozemních kanálů stejně, jako další set-top boxy tohoto druhu.

Digipal Isio HD nabízí bohatou výbavu a například umožňuje nejen nahrávání, ale také základní editaci nahrávky, čímž je značka proslulá. Konektor RJ-45 pak slouží pro připojení domácí sítě a internetu, což je ale také možné zajistit bezdrátově přes Wi-Fi adaptér do USB. Současně, pomocí červeného tlačítka na dálkovém ovladači, máte také přístup k HbbTV a je rovněž možné, díky firemnímu systému Isio, využít například aplikace pro příjem internetových rádií.

Zajímavostí je i to, že nahrávání dat do programového průvodce EPG (zde SFI) se dělá během instalace a data se následně automaticky aktualizují v noci. V položce Seznam TV programů také můžete zvolenou stanici přesouvat a zařadit jej na nové místo a je to možno učinit i s celým blokem kanálů. I to jsou na trhu hodně ojedinělé funkce!

Hodnocení

  • PRO: obrazová kvalita, bohatá výbava, včetně například HbbTV a internetových rádií, řada úprav nastavení, možnost zjednodušeného ovládání, propracovaná rodičovská kontrola, HDMI (CEC)
  • PROTI: na styl ovládání je třeba si někdy zvyknout, multimédia mj. bez podpory externích titulků

 

TeleSystem TS6810 T2 HEVC Stealth (1299 Kč)

Nenápadný, „neviditelný“ set-top-box malých rozměrů určený k umístění za televizor, jemuž stačí, když si dopředu vytáhnete „kabílek s infra očíčkem…“

Set-top box, který je shodný s Fuba ODE8510 T2 Stealth, vyžadoval dobrý signál, ale rozhodně byl nenápadně provedený s obrazem na úrovni dobrého televizoru. Záznam zvládá pro až dva pořady v rámci jednoho multiplexu (nemá zdvojené tunery) a protože se při nahrávání seznam dostupných stanic ke sledování zredukuje jen na ty, které jsou skutečně k dispozici, nemusíte se o nic starat.

U multimédii se naopak připravte na přehrávání pouze jednoduchých videí s nijak vysokým datovým tokem a někomu možná bude vadit i příliš intenzivní záře infra diody („očíčka“ pro dálkový ovladač), která nešla omezit. Pozor by si měli dát i ti, kteří k přepínání kanálů používají zejména číselnou klávesnici.

V testu je popisován set-top box s infračerveným ovladačem, existuje ale i verze TeleSystem TS6810 RF T2 HEVC Stealth (1399 Kč) s ovladačem pracujícím na radiové frekvenci.

Hodnocení

  • PRO: nekódované nahrávání klidně i dvou stanic, velmi nenápadné umístění (pokud chcete), výborný obraz, ale…
  • PROTI: …musíte mít slušný signál (lehce podprůměrná citlivost tuneru), chybí HDMI (CEC), příliš jasný svit diody čidla IR

 

Tesla TEH-500 (1799 Kč, Android)

Drobný multimediální přehrávač s tunerem DVB-T/T2 a operačním systémem Android mířící na běžného zákazníka má velmi dobrou výbavu, předinstalované české aplikace a zvládá i obsah v rozlišení Ultra HD (4K), který může jít i z tuneru DVB-T2.

Tento přístroj se do minulého přehledu nedostal proto, že v něm bylo přeplněno a při otázce výběru mezi ním a Strong SRT 2401 jsme zvolili ten druhý. Pro někoho, ale může TEH-500 možná i lepším řešením.

Set-top box je určen pro ty, kterým nebude vadit zejména absence digitálního audio výstupu a poměrně slabá Wi-Fi. Na rozdíl od jiných přístrojů tohoto typu, je více zaměřen na běžného zákazníka, který si tu a tam doinstaluje aplikaci a hlavně se naučí využívat ty předinstalované v prostředí Kodi. Škoda, že nejde (nešla) upravit úvodní obrazovka, resp. hlavní ikony, a potěšil by i start do posledního využitého režimu. Tesla tak stále nabíhá do domovské obrazovky na níž je vysvíceno Nastavení a po spuštění přístroje, které trvá nějakých 45, 50 s, by tak například rovnou mohl pracovat tuner. Jsme přece u televizního vysílání…

Díky TEH-500 můžete snadno rozšířit nejen váš jednoduchý televizor, ale i váš chytrý televizor, a to o aplikace, které v něm nemáte a dohrát nejdou. Pokud se samozřejmě smíříte s tím, že nejde o klasický dedikovaný set-top box s rychlým startem, ale o něco, co umožňuje přidávat nové funkce. Obrazově na tom nejspíše vyděláte, protože tady se TEH-500 činí a na českém DVB-T2 si nezadá s televizorem za desítky tisíc. A abych nezapomněl: pište výrobci své zkušenosti. Jen na základě toho může vzniknout další verze firmwaru, která vše vylepší (doufejme :).

Hodnocení

  • PRO: výborný obraz, dobře navržené uživatelské prostředí, při třídění lze vybrat více kanálů, nezvykle přehledná příručka, ale…
  • PROTI: ..některé informace by chtělo doplnit, drobné firmwarové problémy, chybí digitální audio výstup, Wi-Fi pouze na 2,4 GHz, chybí USB 3.0