Podívejme se, zda ceny přístrojů při začátku vypínání prvních vysílačů starého DVB-T klesly a jak to s nimi vypadá v prodejnách vybraných e-shopů.

O tom, že zákazníci v době skutečně započaté druhé digitalizace, tedy přechodu z DVB-T na DVB-T2 sahají spíše po dražších přístrojích, jsme vás už informovali. Nicméně je hodně těch, kteří chtějí skutečně to nejlevnější, navíc proč na chatu či chalupu s malým a často i starším či dokonce hodně starým televizorem pořizovat set-top box za tisícovku, když to jde pomalu za polovinu. Spíše „šlo“, protože nic pod 600, 650 Kč ke koupi nyní nebylo, resp. to byla čestná výjimka, a většina set-top boxů šla nad 700 Kč.

K TÉMATU: Přechod na české DVB-T2 za hubičku – přehled těch nejlevnějších set-top boxů

Probrali jsme se tedy několika velkými internetovými obchody a podívali se na to, jak vypadá situace.

Nejlevnější přístroj na Alze, který byl dnes ráno opravdu ke koupi, Hyundai DVBT 250 PVR, přišel na 799 Kč (poslední kus…), u Datartu to byl Gogen DVB 269 za 749 Kč, u Euronicsu taktéž, nicméně nešel objednat („k vyzvednutí pouze na prodejně“) a u Mallu byl nejdostupnější Ambit A100T2, který ale přišel na 899 Kč.

Se zásobami na tom bylo nejhůře CZC. Zde byl nejlevnějším objednatelným set-top boxem Telesystem TS6808 (699 Kč), celá řada přístrojů pak byla buď vůbec nedostupná, nebo sice dala k dispozici ikonu košíku, ale buď byla na objednání, nebo u nich byl nápis, že skladové zásoby jsou nula.

Z této krátké ukázky je jednak vidět, že přístroje nejen že nezlevnili, ale v řadě případů šly nahoru a také že zásoby kvapem mizí. Ostatně pomalu mizí i dražší set-top boxy a levné televizory, navíc dovozci i výrobci hlásí skoro vyluxované sklady a buď nestačí dodávat, nebo jsou už vyprodáni.

Mimochodem v přehledu zmiňovaném výše (září 2019), byly nejlevnější Alcor HDT-4900 (nyní vyprodán), Alma 2880 mini (koupit se dá, cca 600 Kč a více), Antex plus Orion T2 (590 Kč, možnost zakoupit nalezena nebyla), Sencor SDB 5002T (prodej zřejmě ukončen) a Strong SRT 8209 (nyní 649 Kč).

Štítky