UVNITŘ TABULKA – Kavčí hory připravují spuštění sedmi dokrývačů DVB-T2, které budou vysílat na základě oprávnění pro finální mutliplex 21 a dosud nešířily Přechodovou síť 11.

Veřejnoprávní Česká televize je zatím jediným operátorem celoplošné sítě pro pozemní digitální televizní vysílání, který obdržel od Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) individuální oprávnění pro finální multiplex DVB-T2. Podle databáze platných individuálních oprávnění ČT dosud získala 22 kmitočtů pro multiplex 21, který postupně nahradí vypínaný multiplex 1 vysílající ve standardu DVB-T i Přechodovou síť 11, která vysílá v novějším DVB-T2. Pro některé lokality získala ČT kmitočty pro DVB-T2 vysílání vůbec poprvé, aniž by tam dosud provozovala svoji přechodovou síť v novém standardu. Celkem má multiplex 21 získat přes 90 individuálních oprávnění pro základní vysílače i dokrývače. Použije přitom takřka všechny lokality, v nichž ČT dosud vysílala ve standardu DVB-T.

ČT obdržela zatím pětinu plánovaných kmitočtů

Kmitočty pro multiplex 21 veřejnoprávní televize potřebovala již v době vypínání prvních vysílačů a dokrývačů DVB-T v Praze, Středočeském a Plzeňském kraji. Jako vůbec první ukončil vysílání DVB-T dokrývač ČT v Holoubkově na Rokycansku, a to již 4. listopadu. O den později se tak stalo i sousedních Strašicích. V obou obcích ČT přecházela na finální síť DVB-T2 „střihem“, tedy bez souběhu vysílání ve standardech DVB-T a DVB-T2. Diváci tedy neměli k dispozici přechodovou síť v novém standardu. Zato nebyly nutné úpravy společných televizních antén, protože DVB-T2 vysílání ČT v Holoubkově i Strašicích využilo dosavadní kanál 33, na kterém ČT vysílala ve standardu DVB-T. Diváci si jen museli pořídit nový televizor nebo set-top box či USB tuner DVB-T2/HEVC.

15 přidělených kmitočtů finální DVB-T2 sítě 21 z celkových 22 již Kavčí hory zprovoznily. Dalších sedm lokalit intenzivně připravují. Jde právě o místa, kde dosud ČT signál DVB-T2 nešířila a je tam pozemní cestou dostupná pouze ve standardu DVB-T. Jedná se o Halenkov, Hanušovice, Horní Lipovou, Jablunkov, Kopřivnou, Valašskou Bystřici a Zbiroh (viz tabulka níže). Často to jsou místa, kde dokrývače pro ČT zajišťují jiné společnosti než České Radiokomunikace, jež v DVB-T poskytovaly veřejnoprávní televizi základní vysílače a sadu přibližně 50 dokrývačů. Sekundární síť dokrývačů multiplexu 1 ale měla celkem (a dosud z velké většiny ještě má) okolo 90 dokrývačů. Podobný počet bude mít i finální veřejnoprávní multiplex DVB-T2.

Finální kmitočty brzy získají i sítě 22, 23 a 24

Další sadu kmitočtů pro finální síť 21 obdrží ČT v nejbližší době. Na konci ledna totiž bude vypínat kanály Přechodové sítě 11 v Ústeckém kraji, kde se bude její vysílání ve standardu DVB-T2 přesouvat z kanálu 50 na kanál 33. Ještě dříve, začátkem ledna, ukončí ČT šíření své Přechodové sítě 11 v Královéhradeckém kraji a koncem února v Jihočeském kraji, kde se bude také měnit vysílací kanál její DVB-T2 sítě (z kanálu 50 na kanál 39). Pro žádné vysílače a dokrývače v těchto regionech zatím ČT nemá přidělené kmitočty od ČTÚ, žádosti ale již patrně podala. Telekomunikační úřad by se měl již zabývat i žádostmi Českých Radiokomunikací, jejich dceřiné společnosti Czech Digital Group a společnosti Digital Broadcasting o vydání kmitočtů pro finální sítě 22, 23 a 24 v Praze a Středočeském kraji.

Začátkem ledna totiž dojde k vypínání DVB-T vysílání celoplošných multiplexů 2, 3 a 4 v Praze a Středočeském kraji. Zároveň se chystá i vypínání přechodových sítí 12 a 13, i když „dvanáctka“ nakonec zůstane v éteru o něco déle, než se předpokládalo – do konce ledna, aby servisní společnosti v Praze měly dostatek času na úpravy společných televizních antén pro příjem nástupnických multiplexů 22 a 23 na nových vysílacích kanálech. Finální síť 24 má výhodu v tom, že využije vypínaný kanály po multiplexu 4, jehož bude pokračovatelkou v novém standardu DVB-T2. Tento kanál je tedy ve společných televizních anténách nastaven. Podobně tomu bude i v středních Čechách, i když některé dokrývače vysílací kanál oproti multiplexu 4 změní. U sítí CRA to bude jinak – tam se Přechodová síť 12 bude dělit na dva finální multiplexy 22 a 23 a tudíž úpravy STA budou nutné, i když v řadě míst jeden z mulitplexů využije vypínaný kanál Přechodové sítě 12.

Štítky