UVNITŘ TABULKA – Z éteru 8. ledna 2020 zmizí vysílání celoplošných multiplexů 2, 3 a 4 s veškerými programy skupin Nova, Prima a dalšími programy ve standardu DVB-T.

Pouhých 16 dní dělí Prahu od vypínání DVB-T signálu komerčních televizí šířených v celoplošných multiplexech 2, 3 a 4. Na 8. ledna 2020 je totiž podle Technického plánu přechodu na pozemní digitální televizní vysílání ve standardu DVB-T2 naplánováno ukončení vysílání těchto sítí z vysílačů Žižkov (multiplexy 2 a 3), Ládví, Novodvorská a Olšanská (multiplex 4). Po veřejnoprávní České televizi, která v Praze vypnula svůj multiplex 1 již koncem listopadu, se tak odmlčí i zbývající tři celoplošné sítě DVB-T. V metropoli tak bude možné nadále naladit ve starém standardu pouze několik regionálních sítí DVB-T s tematickými komerčními programy, především pak Regionální síť 4, 7 a 8 (tyto multiplexy mají pokrytou celou Prahu).

PŘEHLEDNĚ: Kdy se bude vypínat DVB-T vysílání u vás? Termíny pro celé Česko

Ani regionální vysílání DVB-T ale v metropoli nevydrží o moc déle. Český telekomunikační úřad umožní provozovatelům těchto stí prodloužení individuálních oprávnění pro využívání kmitočtů maximálně do 30. června 2020. Každopádně všechny sledovanější komerční programy v Praze ukončí DVB-T vysílání 8. ledna 2020 minutu před půlnocí. Spolu s nimi ukončí vysílání také Přechodová síť 13, která ve standardu DVB-T2 šíří programy z celoplošného multiplexu 4. Nahradí ji finální síť 24, která využije vypnutý kanál 42 po multiplexu 4. I když tedy nové vysílání nástupce multiplexu 4 bude pokračovat na stejném kanálu, diváky čeká přelaďování televizoru či set-top boxu, protože nové vysílání se jim na starém kanálu nezobrazí automaticky.

Pokrytí vypínaných multiplexů 2, 3 a 4 v Praze:

Přechodová síť 12 bude pokračovat do konce ledna

Vypínat se měla k 8. lednu 2020 také Přechodová síť 12, která v DVB-T2 šíří programy celoplošných multiplexů 2 a 3, případně i Regionální sítě 8. Její provozovatel, České Radiokomunikace (CRA), ale vyslyšel prosby servisních techniků a kvůli potřebným úpravám společných televizních antén (STA), jež budou spočívat zejména v přelaďování nebo výměně kanálových vložek, posune vypnutí Přechodové sítě 12 až na konec ledna. Každopádně hned po vypnutí multiplexů 2 a 3 odstartují jejich pokračovatelé v novém standardu DVB-T2, finální sítě 22 a 23. Zatím však ne v konečném programovém složení. Finální síť 22 bude dočasně do konce června 2020 šířit totožnou programovou nabídku jako Přechodová síť 12. Pouze finální síť 23 bude od začátku vysílat obsah, který jí zůstane i do budoucna.

De facto tak bude i po posledním lednu pokračovat Přechodová síť 12, i když po názvem multiplex 22, nově přibude multiplex 23 s programy Nova, Nova Cinema, TV Barrandov, Kino Barrandov, Barrandov Krimi, TV Noe, TV Seznam, Šlágr TV, Šlágr 2, a multiplex 24 (do kterého se překlopí programy končícího multiplexu 4). Novinkou v DVB-T2 vysílání budou HD verze hlavního programu TV Barrandov a TV Seznam, které podle dřívějších informací zvolí rozlišení 1 440 x 1 080 (nyní vysílají v přechodové síti v rozlišení 960 x 540). Nepůjde o Full HD jako u programů ČT, které mají rozlišení 1 920 x 1 080.

TV Seznam bude od 9. ledna 2020 dostupná ve finální DVB-T2 síti 23 v HD rozlišení

Které pražské vysílače se vypínají?

Multiplex 2 vypne 8. ledna 2020 minutu před půlnocí vysílání na kanálu 41 z vysílače Praha – Žižkov. Multiplex 3 se ve stejnou dobu a na stejném vysílači odmlčí na kanálu 59. Multiplex 4 ukončí vysílání na kanálu 42 z vysílačů Ládví, Novodvorská a Olšanská a zároveň na stejných vysílačích skončí na kanálu 24 vysílání Přechodové sítě 13. První dva jmenované multiplexy provozované CRA bude možné ještě týden naladit na stejném kanálu, který vypnou na žižkovském vysílači, z dalšího pražského vysílače Cukrák. Na něm ukončí vysílání až 15. ledna 2020 minutu před půlnocí. A co se bude nově spouštět? Přesně o půlnoci z 8. na 9. ledna 2020 odstartuje na žižkovském vysílači na kanálu 40 finální multiplex 22, na kanálu 23 finální multiplex 23 a na vysílačích Ládví, Novodvorská a Olšanská na kanálu 42 finální multiplex 24.

Štítky