Satelitní operátoři, ale i některé komerční televize, vedou nekalou kampaň proti pozemní digitální televizi nové generace, v níž šíří nepravdivé informace o DVB-T2.

Bude DVB-T2 bez Novy a Primy? Nebo tyto komerční televize a jejich tematické kanály vstoupí do pozemních vysílacích sítí nové generace pouze ve standardním rozlišení obrazu? Tyto dvě základní otázky se stále vrací jako bumerang. Nejistotu diváků ohledně vstupu dvou největších komerčních televizních skupin do DVB-T2 přiživují kampaně poskytovatelů placených televizních služeb, které se snaží navodit dojem, že vypnutím vysílačů DVB-T programy Novy a Primy z pozemního digitálního vysílání úplně zmizí. Podtrhují to i informační spoty televize Nova, které divákům pozemní televize radí, aby s končícím DVB-T přešli k satelitu, kabelu nebo IPTV, protože jedině tam budou mít její programy ve vysokém rozlišení obrazu Full HD.

„Nebudou zdarma v HD kvalitě“

Žádná z těchto kampaní není zcela pravdivá a vzbuzuje mezi diváky nejistotu. Například web Televiznisignál.cz, který pro největšího tuzemského poskytovatele placené satelitní televize Skylink provozuje společnost Comgate, která zároveň poskytuje servisní služby skupině M7 Group (majiteli Skylinku), již delší dobu vede na internetu kampaň, v níž tučným písmem hlásá: „DVB-T2 bez Novy a Primy“. Menším písmem pak dodává důležitý detail: „Velké komerční televize nebudou v DVB-T2 zdarma vysílat své programy v HD kvalitě.“ Což také není úplná pravda. Jediná z velkých komerčních televizních skupin, která vylučuje vysílání svých programů v HD kvalitě v sítích DVB-T2, je Nova. Naopak Prima počítá s kvalitnějším obrazem než v DVB-T a stejnou cestou se vydá u hlavní kanál Barrandova či TV Seznam.

Okolo rozlišení obrazu u programů Primy se vedou jisté „tanečky“, protože Prima nemůže jít do terestrického vysílání s Full HD rozlišením, za které si nechá platit od poskytovatelů placené satelitní, kabelové a IP televize. Zároveň ale nechce v době televizorů s velkými úhlopříčkami pokračovat v pozemním vysílání v pouhé SD kvalitě. Konkrétní rozlišení jejích programů bude záviset na tom, kolik jich hodlá do finální sítě DVB-T2 pustit. Ani multiplexy nové generace nebudou nafukovací a čím více kanálů Prima do terestriky vyšle, tím menší datový tok a rozlišení můžou jednotlivé stanice dostat. Již dnes je ale jisté, že to bude HD kvalita, i když Prima ji ze strategických důvodů označuje za „SD+“.

Prima slovíčkaří okolo rozlišení svých programů ve finálních sítích DVB-T2, protože nechce přijít o distribuční poplatky od poskytovatelů placených televizních služeb (Zdroj: Cnews.cz)

O žádný celoplošný program diváci nepřijdou

Důležité je zopakovat, že všechny komerční televizní stanice, které dnes vysílají v celoplošných sítích DVB-T, budou vysílat i v celoplošných multiplexech DVB-T2. O žádný program tak diváci pozemního televizního vysílání nepřijdou. U některých budou naopak překvapeni kvalitnějším obrazem. A to za pouhou jednorázovou investici do nového přijímače DVB-T2, jakým může být set-top box, USB tuner nebo zcela nový televizor. Příjem vysílání DVB-T2 je poté pro diváky zdarma, platit musí pouze koncesionářský poplatek České televizi, ale ten se neváže na způsob příjmu televize, nýbrž na vlastnictví televizního přijímače (platit ho tedy musí i diváci satelitu, kabelu a IPTV, kteří ještě navíc hradí každoměsíční poplatky dodavatelům těchto služeb).

Smutné je, že na antikampani proti pozemnímu televiznímu vysílání se podílí i nejsledovanější česká komerční televize Nova, která ve svých spotech k vypínání vysílačů DVB-T nepokrytě vyzývá diváky, aby přešli k satelitu, kabelu nebo IPTV. Pro Novu to může znamenat příjem navíc za každého zákazníka takové placené služby, protože jejich poskytovatelé Nově odvádí „desátky“ diváky, kteří mohou jejich prostřednictvím přijímat programy skupiny Nova. Ze strany největší české komerční televize to je ale poněkud krátkozraký krok, protože její hlavní příjmy tvoří výnosy z prodeje reklamních časů, a ty jsou závislé na vysoké sledovanosti pořadů. Za situace, kdy nadpoloviční většina českých domácností dává přednost bezplatnému pozemnímu příjmu televize, je snaha o snížení podílu diváků terestrického vysílání podřezáváním vlastní větve.

Televize Nova pojala informační kampaň k vypínání DVB-T jako výzvu k přechodu na placené televizní služby (Zdroj: Nova.cz)

Nova svojí antikampaní riskuje pozici lídra trhu

Nova pravděpodobně chce zopakovat manévr, který provedla její sesterská televize Markíza na Slovensku. Ta před časem z pozemního vysílání úplně odešla, aby donutila všechny své diváky přejít na placené televizní služby. Jenže jí natolik klesl podíl na trhu (lídrem na Slovensku je od té doby konkurenční televize Joj), že se do terestriky sama vrátila, i když pouze do kódované a placené služby Plustelka. Markíza je tedy výhradně placenou televizí a její sledovanost už nikdy nedosáhla hodnot, jaké měla v době volného šíření v DVB-T. Nicméně na Slovensku je podíl domácností přijímajících bezplatné pozemní televizní vysílání ani ne poloviční oproti Česku, a tak se tento krok nakonec mohl Markíze vyplatit.

Nova je ale v naprosto jiné situaci a na diametrálně odlišném trhu. Vzhledem k těsným rozdílům s konkurenční skupinou Prima riskuje ztrátu pozice lídra trhu, stejně jako Markíza na Slovensku. U nás by to ale bylo citelnější, protože Nova je závislejší na prodeji reklamních časů než Markíza. Každopádně tvrzení Novy, že diváci mají přejít k satelitu, kabelu nebo IPTV, aby si zachovali možnost sledování Ordinace v růžové zahradě, není pravdivé. Ordinaci i další pořady Novy bude možné sledovat zdarma i nadále prostřednictvím pozemní digitální televize, a to i v novém standardu DVB-T2.

Štítky