Zveřejňujeme správné odpovědi na soutěžní otázky ve hře o přijímače DVB-T2. Jména výherců se dozvíte v pondělí 16. prosince odpoledne, Televizníweb.cz je zveřejní formou hlavního článku.

Soutěžní otázky jsme navrhovali tak, aby se čtenáři nad nimi zamysleli a aby jim to přineslo i nějaké poučení a také abychom si mohli učinit obrázek, jak jsou pozorní při četbě našich článků. Na druhé straně jsme nechtěli, aby projevili podrobné znalosti standardů, Technického plánu přechodu na DVB-T2 a D-booku. Účast splnila naše očekávání, počet odpovědí překročil číslo 800. Jak jste byli úspěšní, a postoupili jste do losovacího kola, si můžete porovnat, pokud si pamatujete, co jste vyplnili, v následujících řádkách.

Přechod na DVB-T2

Zjevně nejkontroverznější otázka. Kdyby nedošlo k politickému rozhodnutí o uvolnění „televizního“ kmitočtového pásma 700 MHz, a doporučení EU použít v zúženém pásmu nejefektivnější technologie, pravděpodobně bychom stále šířili signál v původním DVB-T s různými kompresními standardy od MPEG-2 přes MPEG-4 až po HEVC. To by také znamenalo, že by si diváci stejně museli pořizovat nová zařízení pro nové kompresní formáty, pokud by chtěli využít příjem ve vyšším než standardním rozlišení. Takže přechod na DVB-T2 s kompresí HEVC byl vynucen na základě politického rozhodnutí o uvolnění televizních kanálů 49 – 60 a současně přirozeným vývojem a nástupem lepší technologie. Obě odpovědi považujeme za správné.

Ve kterém měsíci začne vypínání DVB-T komerčních multiplexů?

V tomto případě je jedinou správnou odpovědí: v lednu 2020.

Ve kterých dvou krajích budu muset přelaďovat programy ČT HD z přechodové (PS11) na finální síť 21 ve standardu DVB-T2?

Soutěž jsme vyhlásili po zahájení přechodu na DVB-T2, který se uskutečnil u televize veřejné služby ČT v Praze a Středočeském kraji, při kterém diváci nemuseli přelaďovat své přijímače a ani nebyl nutný zásah do rozvodů společných televizních antén (STA), pokud tedy niž byly upraveny na příjem přechodové sítě ČT v novém standardu. Samozřejmě, že museli být vybaveni příslušným přijímačem a HD programy ČT už měli naladěny. To však neplatí ve všech oblastech České republiky. Ta výjimka je právě v kraji Jihočeském a Ústeckém, kde ČT bude přelaďovat z přechodové na finální síť DVB-T2 na jiný vysílací kanál, což je správná odpověď.

HbbTV je:

Jedinou správnou odpovědí je logicky: kombinace televizního vysílání a širokopásmového internetu s přístupem do archivů vysílání i k aplikacím.

Smart TV (tzv. chytrá televize) je televizor s možností:

Pojem Smart TV překládaný do češtiny jako chytrá televize je jeden z nejméně jednoznačných. Na internetu se můžeme v souvislosti s aplikací zákona o rozhlasových a televizních poplatcích (348/2005 Sb.) dočíst, že „V případě vlastnictví chytré televize, je nutné platit poplatek i Českému rozhlasu! “, což s vlastnostmi smart TV nemá nic společného, jelikož rozhlasové programy jsou u nás šířeny v multiplexech od počátku digitálního vysílání. Smart TV, známá také jako připojená TV (CTV), je tradiční televizní přijímač s integrovanými funkcemi Internetu a interaktivního webu 2.0, který uživatelům umožňuje streamovat hudbu a videa, a komunikovat přes internet.

Základem Smart televizí je dnes operační systém, do kterého můžete stahovat aplikace. Původně chytré televize nabízely jen přehrávání lokální hudby a videí, následně měly jen některé aplikace (widgety), při jejichž volbě si přes internet vyžádaly určitý obsah (jako dnes mnohé set-top boxy s připojením na ethernet) a dnes mají přednastaveny aplikace typu placených služeb Netflix, Voyo, Amazon Alexa, Apple TV. Součástí dnešních chytrých televizorů na našem trhu je i přístup k HbbTV, i když u některých výrobců je nutno tuto službu dodatečně aktivovat (Samsung od roku výroby 2012). V zahraničí často převládá označení Smart TV pro ty přijímače, které umožňují použití jen různých placených služeb, bez odezvy na url adresu, která je operátorem vysílací sítě doručena na přijímač. Avšak v případě, že operátor použije aplikační platformu HbbTV OpAps, umožní tento přijímač službu HbbTV (nejspíš v placené verzi). Za správnou odpověď na otázku je tudíž možno považovat druhou alternativu, tedy Připojení k internetu a využití navíc služby HbbTV.

Zlatá etiketa „DVB-T2 ověřeno“ znamená mimo jiné, že zařízení je vhodné pro bezplatný příjem českých programů v novém formátu DVB-T2. V tomto případě se téměř nikdo na této jednoduché otázce nenechal nachytat.

Ukazuje váš seznam kanálů po přeladění program CT1 JM HD T2?

Tato otázka měla soutěžící jen upozornit, že regionální vysílání České televize je nezávislé na regionu a že tudíž v čase od 18:00 hod. každý den můžete sledovat Události v regionech z vašeho kraje, i když jste na cestách nebo za prací úplně jinde. Regionální vysílání ČT se rozšíří i na další kraje kromě dnešních Čech, severní a jižní Moravy.

K TÉMATU: ČT začala vysílat moravské mutace regionálních zpráv v DVB-T2. Jsou dostupné celoplošně

Poněkud zvláštní nám připadla odpověď ANO v případě, že čtenář dále uvedl, že terestrickou televizi nepřijímá, ale zároveň je předplatitelem IPTV nebo jiné televizní služby přes internet. Naštěstí tato otázka nepatří do vyhodnocování správnosti, takže i tito účastnící naší ankety budou zařazeni do slosování, samozřejmě pokud odpověděli na ostatní otázky a správně, jak je uvedeno v našich podmínkách. Výherci budou kontaktování přes své emailové adresy a tom, že budou mít nové zařízení na příjem DVB-T2 (a v některých případech i s HbbTV), se dozvědí jen v případě, že jejich emailová adresa je funkční.

Štítky