Diváci ve východních Čechách, kteří přijímají signál České televize z vysílače Černá hora u Trutnova, mají poslední měsíc na přechod k novějšímu standardu DVB-T2.

Za pouhý měsíc, v úterý 7. ledna 2020, ukončí Česká televize pozemní digitální vysílání svého multiplexu 1 ve standardu DVB-T pro značnou část východních Čech. Od tohoto data nebude možné veřejnoprávní televizi v DVB-T naladit z krkonošského vysílače Černá hora, který pokrývá nejen Královéhradecký kraj, ale spoléhá na něj i zhruba polovina domácností v Pardubickém kraji a další diváci v Libereckém, Středočeském či Olomouckém kraji. Po Praze a středních Čechách půjde teprve o druhý region, kde nebude možné programy ČT naladit pozemní cestou jinak než v novém standardu DVB-T2. Vedle vysílače Černá hora se vypínání dotkne i šesti dokrývačů multiplexu 1, které odebírají primární signál právě z Černé hory.

Pokrytí multiplexu 1 z vysílače Trutnov – Černá hora, který bude vypnut 7. ledna 2020 (Zdroj: ČT/CRA)

Nekončí jen Černá hora, ale i dokrývače

Konkrétně ČT ukončí vysílání DVB-T také v Broumově, Hronově, na dvou lokalitách v Náchodě, Peci pod Sněžkou a také v Králíkách. Diváci, kteří si již dříve pořídili přijímač DVB-T2/HEVC a naladili si nové vysílání ČT v HD kvalitě z Černé hory, se nemusí na vypínání signálu DVB-T nijak připravovat. Programy ČT v novém standardu DVB-T2 budou i nadále vysílat na kanálu 26. Vysílací kanál dosavadní přechodové sítě ČT si ponechá i většina vypínaných dokrývačů DVB-T s výjimkou Hronova, kde nyní ČT vysílá ve standardu DVB-T2 na kanálu 48, ale do 4. května plánuje přeladit na nový kanál 36. K přechodu na nové vysílání „střihem“ dojde u dokrývače Králíky, kde 7. ledna před půlnocí skončí vysílání ČT ve standardu DVB-T na kanálu 43, aby okamžitě na tom samém kanálu začalo vysílání ČT v novém standardu DVB-T2.

Zajímavá situace nastane na Pardubicku a v dalších částech Pardubického kraje, kde mají diváci příjmovou anténu natočenou na Černou horu. Pro tento kraj totiž ČT naplánovala vypínání svého vysílání ve standardu DVB-T až na 30. dubna 2020. Tento termín se však týká hlavního pardubického vysílače Krásné. Značné množství domácností ale nemá anténu natočenu na jih na Krásné, nýbrž na sever na Černou horu. Diváci ale často vůbec netuší, z jakého vysílače přijímají signál a tuto záhadu jim nepomůže rozluštit ani varovný piktogram ve vysílání programů ČT v multiplexu 1. Kavčí hory jej totiž po vypnutí DVB-T vysílání v Praze zařadily do obrazu svých programů v celé republice, takže se podle něj nedá zjistit, který vysílač se bude vypínat dříve a který později (vypínané vysílače ale čas od času zařadí do obrazu informační lištu).

Pokrytí dokrývačů multiplexu 1, které na východě Čech ukončí vysílání DVB-T v lednu 2020:

Nechte si včas upravit společnou anténu!

Informace, z jakého vysílače domácnost přijímá signál ČT, bude důležitá zejména u společných televizních antén (STA). Pokud totiž nejsou STA již nyní upraveny na příjem programů z nových sítí DVB-T2 a správce domu nebo bytové družstvo nezajistí její úpravu včas, mohou diváci v takovém domě na nějakou dobu přijít o možnost sledovat programy veřejnoprávní televize. Vytíženost servisních anténářských firem je s blížícím se termínem vypínání DVB-T signálu České televize na východě Čech enormní a zpravidla nebudou moci brát nové zakázky okamžitě. Proto je dobré tuto situaci vyřešit ještě před Vánoci, protože poté bude následovat poměrně dlouhé období volna, neboť například školákům začne vyučování až v pondělí 6. ledna, tedy den před vypínáním multiplexu 1 na Černé hoře.

Úprava STA pro příjem nových sítí DVB-T2 ale sama o sobě nezajistí, že programy v novém standardu divákům poběží na staré televizi. Ani domácnosti napojené na společnou anténu se neobejdou bez nového přijímače DVB-T2/HEVC, tedy buď zcela nového televizoru, nebo set-top boxu či USB tuneru. Úprava STA totiž spočívá pouze v přidání vysílacích kanálů nových sítí DVB-T2 do společné antény, jejichž prostřednictvím se bude po rozvodu STA domem šířit signál DVB-T2. U individuálních antén se žádné kanály nenastavují, diváci pouze na svém přijímači spustí automatické vyhledávání programů a nové sítě s televizními stanicemi ve standardu DVB-T2 se jim samy načtou do programové nabídky. Toto přeladění přijímače budou muset provést i ti diváci, kteří již vysílání ČT v novém standardu přijímají, ale na jejich vysílači dojde ke změně vysílacího kanálu DVB-T2. V lednu ve východních Čechách tedy konkrétně v Hronově.

Štítky