AKTUALIZOVÁNO: Jediný zástupce nové značky televizorů mající rozlišení 4K přichází na náš trh se slušnou výbavou a cenou na úrovni těch nejdostupnějších. Jednoduché to však mít nebude a nejen proto, že firmware je třeba ještě trochu dotáhnout.

AKTUALIZOVÁNO, 18. 5. 2020: Televizor se při nastaveni nahrávání přes EPG neprobudí a tudíž nic nenahraje. Tato vlastnost je společná pro všechny TV Gosat 2019. Více v diskusi u Gosat GS3260.

 

Jak jsme vás před časem informovali, výrobce set-top boxů Gosat uvedl svou první řadu televizorů, konkrétně čtyři modely s rozlišením od HD Ready (Gosat GS3210, 81 cm, 3499 Kč), přes Full HD (Gosat GS3210 Smart, 81 cm, 4499 Kč a Gosat GS4360 Smart, 109 cm, 6499 Kč) až po nyní testovaný GS5560 Smart. Ten už nabízí rozlišení Ultra HD (4K), úhlopříčku 140 cm (55″) a chytré funkce, to vše za 9499 Kč. Za zmínku ještě stojí to, že obrazovka s plošným podsvícením je tradičně hodně lesklá a že má výtečný pohledový úhel 178°, tedy maximální. Zesilovač dává 2x 8 W, reproduktory vyzařují do podstavce.

Televizor je osazen tunery DVB-T/C, dále DVB-S/S2, které jsou kompatibilní se Skylink FastScan, a nechybí ani plná podpora kodeku H.265/HEVC na všech signálových cestách, včetně DVB-S2 a nastupujícího DVB-T2. Ty, co myslí na budoucnost potěší podpora obsahu s vysokým dynamickým rozsahem (High Dynamic Range) v podobě HDR10.

U rozhraní nehledejte USB 3.0 a také SCART. Je tu ale trojice HDMI 2.0 a dvojice USB 2.0. Vše koření snadno dostupné sdílení obrazovky z mobilu zvané Wi-Fi displej, které najdete na rychlém menu a pracuje se standardem Wi-Fi Miracast k čemuž se ještě dostaneme.

Svižná instalace, excelentní třídění kanálů

Montáž dvou plastových nožiček je rychlá, spasování a označení dílů bylo v pořádku. Naladění a provedení dalších nezbytných kroků také netrvá dlouho i když by se po výběru češtiny mohlo automaticky navolit Česko. Je to ale jedno, protože ani zde se totiž nevyhnete obsáhlým „souhlasům s čímsi“ (někde zjevně bude i kočka v mikrovlnné troubě). Připojení k internetu klasicky obstará buď ethernetový kabel nebo „bezdrát“ ovšem pouze na 2,4 GHz na což byste měli pamatovat. Využít můžete tlačítka WPS (zde označeno jen jako PBC), což ale v aglomeracích nelze příliš doporučit stejně, jako 2,4 GHz.

Následně bylo nabídnuto ladění pozemních kanálů, které je důkladné, a také ladění dalších tunerů, což lze přeskočit. Na závěr vidíte synchronizace hodin a zobrazí se také souhrn nastavených parametrů. Třídění nalezených kanálů si ale musíte obstarat sami a najdete ho v menu nastavení pod volbou Kanál. Vše je ale snadné a dokonce jde přesunout i více stanic najednou (!), což se vám hned tak nepřihodí ani u mnohem renomovanějších značek. Mimochodem přepnutí mezi tunery či výběr seznamu stanic, který hodláte používat, je správně k dispozici na seznamu kanálů. Tak by to mělo být!

Obrazové nabídky jsou rozsáhlé a i když se například přednastavené režimy někdy ideálu ani nepřibližuje, je tu alespoň částečná šance obraz upravit.

Většinou výborné ovládání a většinou s kolováním

Dálkový ovladač je stejný jako například u televizoru Gosat GS3260 Smart a už to stojí za pozornost, protože je to, při nákupu více různých modelů od jedné značky, značná výhoda. Ovládání je také stejné a je tu tedy menu nastavení ve kterém jde kolovat, domovská nabídka, kde funguje totéž, a odlišnosti od GS3260 Smart jsou v tomto směru v podstatě kosmetické. Zejména to, že část dlaždic na tlačítku Home nebyla lokalizována do češtiny, jako u Gosat GS3260 Smart, což bude nejspíše nedopatření (firmware byl poslední možný) a že jejich obsah se liší k čemuž se ještě dostaneme.

Seznam kanálů se dal vyvolat jak tlačítkem List, tak OK, spokojeni myslím budou ale i ti, kteří jsou zvyklí tohle řešit přes EPG, protože nabíhá rychle a zvuk se nepřeruší. Horší je to s číselným zadáváním kanálů, které je tady dosti nepružné a vyžaduje zvyk.

Jak bylo řečeno u Gosat GS3260 Smart kam vás odkáži s dalším, ani zde nechybí tzv. rychlé menu na speciálním tlačítku a i to nabízí kolování, což také neurazí a škoda, že to už nejde ve výpisu multimédií, a to jak síťových, tak přes USB. Rozložení je velice dobré, největší problém dělalo umístění tlačítka EPG, které je trochu stranou a které se bude hůře automaticky nahmatávat.

Programová nabídka je k dispozici během dvou, tří sekund, zvuk se nepřeruší a tohle je hodně příjemné! Její ukončení je pak prakticky okamžité, a ani tady není slyšet zvukový výpadek.

Rychlé EPG, překvapivé HbbTV, vynikající sdílení obrazovky

Jak vidíte z fotografie, k dispozici je jediný náhled pro šest kanálů vždy s podrobným popiskem a bez obrazu. Po EPG se nemůžete volně pohybovat, přejetí na novou stanici ji zároveň změní i v tuneru, takže to na zvuku jasně slyšíte.

Pořady se stahují po přechodu na nový pozemní multiplex (testujeme jako obvykle s DVB-T/T2), jestliže si zadáte upomínku na pořad, nikde se – s výjimkou seznamu událostí – neobjeví a přímo v EPG ji tudíž nevidíte. Televizor se však dokázal probudit z pohotovostního režimu, což je vynikající, a výhodou bylo i to, že čas připomínky šel upravit.

A chytré funkce? Televizor je zatím, co do domácích aplikací, poněkud chudý, takže je to zejména o HbbTV a multimediálním obsahu ze síťového média. Youtube pochopitelně nechybí a hbitě hned úvodem nabízí přihlášení, přičemž – na rozdíl od modelu Gosat GS3260 Smart – dlaždice v domovské nabídce (Movie a Music) se na dané verzi firmwaru k Youtube vůbec nehlásily i když zjevně jeho obsah využívaly. Tady se ale vloudily ještě další drobné chybky – domovská nabídka zde totiž není lokalizovaná a volby Movie i Music nabízely prakticky totožný obsah. Samotné Youtube při přímém přístupu však pracovalo bezproblémově.

K mému překvapení bylo HbbTV po instalaci zapnuto a nikoli jako u Gosat GS3260 Smart vypnuto, což by určitě chtělo sjednotit. Funkce „červeného tlačítka“ byla u testovaného přístroje prakticky bezproblémové a k mému překvapení vše pracovalo i u kanálů FTV Prima, což se ale záhy může změnit, protože se aplikace neustále vyvíjejí a jsou čím dál tím náročnější.

HbbTV jsem vyzkoušel na nejrůznějších kanálech, včetně například Óčka, důkladně pak u ČT a FTV Prima, přičemž v druhém případě jsem přehrál i poslední dva v té době volně dostupné díly Temného kraje, kde bývá skutečně hodně reklam a pro zařízení je to hodně náročné. S televizorem nebyl v tomto okamžiku problém a přehrávání také vždy dokázalo po reklamě navázat, což se potvrdilo i na u dalších pořadů. Na kanálech Skupiny Nova jsem pustil dva plné seriálové díly a ani zde nebyly s nově zařazenými vnitřními reklamními bloky potíže. Někdy sice „červenému tlačítku“ trvalo trochu déle, než se některá akce provedla, ale nikdy to nebylo za hranicí únosnosti a nepředstavujte si to, jako HbbTV u levných set-top boxů.

Sdílení obrazovky bylo i u tohoto Gosatu jedním slovem výborné, a to u obou použitých mobilů Sony Xperia XZ se systémem Android 6.0 a Samsung Galaxy A9 s Android 9.0. Spojení přes Wi-Fi Miracast najdete na rychlém menu (tři čárky) a zde udávaný Wi-Fi displej nabíhal rychle a také spolehlivě přenášel dění na mobilní obrazovce se zhruba 75, 80 % kvality zdroje. Vyzkoušel jsem tak například HBO GO, Lepší.TV či VLC Player a tímto způsobem můžete dostat na „big screen“, tedy obrazovku televizoru, aplikace, které tu nenajdete.

Televizor zvládl i nahrávku z britské BBC s tokem lehce přes 8 Mb/s. Na obrazovce vidíte (po stlačení OK) i nápovědu, po časové ose se ale skákat nedá. Seznam přehratelných souborů z daného adresáře na USB, který vidíte vpravo, získáte po stlačení šipky dolů.

Překvapivá multimédia, dobré HDR

Úvodem je třeba říci, že televizor měl problémy se svým klientem DLNA pro přehrávání multimédií z domácí sítě. Ten sice visuálně vypadal dobře a nabídl i rozumně úsporný náhled s rotováním dlouhých jmen souborů, ale neumožňoval kolování a hlavně – vždy zamrzal. Síťová multimédia jsem tedy nevyzkoušel, naštěstí přes USB je to už jiná liga a tady už bylo vše v pořádku i když pár výtek se najde. Třeba u externích titulků v češtině, kde byl pro televizor dané úhlopříčky font příliš drobný a velikost upravit nešla stejně, jako barva titulků. Ty jsou žluté, což někteří, včetně mě, příliš nemusí. Nicméně ve správci souborů se nikdy nedalo kolovat a multimédia se také nedala přehrávat bez výběru kategorie, což naznačuje, že tu oproti „chytrému“ Gosatu s 81 cm máme další rozdíl. Ten je i v tom, že přehrávač videa neumí při přerušení přehrávání na pozici navázat.

Příjemným překvapením bylo zvládnutí testovacích souborů v rozlišení Ultra HD (4K) s datovým tokem i kolem 80 Mb/s a se 60 sn./s (HEVC). A prakticky bez škobrtnutí, které se odehrávalo skoro vždy pouze při náběhu přehrávání. Potěšilo ale také zvládnutí nahrávky z BBC (Full HD, cca 8 Mb/s) či bezproblémová práce s H.264 a H.265/HEVC. V prvním případě i u 4K, což potvrdilo názor, který jsem si na televizor udělal. Přehraje i hodně kvalitní video a vzhledem k ceně si s ním i překvapivě dobře poradí. Pochopitelně úroveň resamplování v případě nižších datových toků a rozlišení není taková, jako u přístrojů třikrát, pětkrát dražších a ani být nemůže. I tady ale v rozumné míře Gosat obstál. V případě fotografií pak vedle JPG zvládl i BMP, u muziky k MP3 přidal i WMA, FLAC a kupodivu i FLAC HD, takže tady rozhodně za jedna!

Co se týče obsahu s HDR, nastavení v případě tmavší scény bylo solidní a ve stylu, jaký je dnes v kurzu, tedy s jemně zvýrazněnými detaily. U scény naopak přesvětlené, bylo podání detailů nepříliš zdůrazněné a částečně i splývající a tady bylo vidět, že v nastavení jsou rezervy. V každém případě ale televizor HDR10 zvládá a s ohledem na svou cenu i dobře.

HbbTV bylo po instalaci zapnuto. Tak to má být…

Cena je dobrá, ale…

EPG se může zdát jednodušší, ale díky tomu, že vždy jede zvuk na absenci obrazového náhledu tolik nezáleží. A i když je EPG, jako takové, rychlé, počítejte s tím, že při některých operacích budete odezva na zmáčknutí tlačítka delší, či mírně delší. To nebude jen problém slabšího hardwaru, ale nejspíše i platformy jejíž název jsem nikde nenašel (webový prohlížeč byl označen jako Seraphic).

Delší odezva po zmáčknutí tlačítka se projevovala například i u vypnutí televizoru (přepnutí kanálu trvalo 5 až 7 s) a projevit se může i přímo v EPG v okamžiku, kdy pro pořady na novém pozemním multiplexu není stažena programová nabídka. Televizor si ji následně většinou stáhl, někdy ale nenaběhla ani po půl minutě a pak bylo nejlepší vyskočit z EPG a zase se do něj vrátit. Gosat ale vždy v EPG na nový kanál na pozadí přepnul, a to je to nejdůležitější, protože existují i takové, které to v tomto okamžiku neudělají.

Gosat GS5560 Smart to nebude mít jednoduché. Z modelové kolekce 2019 je na stejné ceně Thomson 55UE6400, levnější je třeba Thomson 55UD6306, naopak o asi 500 Kč dražší je třeba Samsung UE55RU7092. Současné cenové relace ale v tomto okamžiku hodně zkreslují probíhající výprodejové akce a o to je situace pro Gosat horší.

Obrazově televizor ceně odpovídá, překvapením bylo solidní chování na DVB-T2, a to kupodivu i u kanálů s datově nižším tokem a rozlišením, ČT HD pak bylo lepší než bychom od levného stroje čekali. Nedostatky typu občas lehce viditelné překreslování při bočním švenku kamery či při některých závěrečných titulcích, nebo nepříliš plynulý průběh regulace úrovně podsvícení můžeme televizoru při ceně necelých deset tisíc těžko vytýkat. Barevné podání a další parametry však můžete, díky bohatým možnostem úprav, často doladit a v tomto ohledu možná budete příjemně překvapeni. Na drobné prohřešky narazíte v lokalizaci, při zadávání připomínky pořadu v EPG a dvakrát nešel televizoru vyvolat seznam naladěných kanálů ani přes List, ani přes OK (vše se vrátilo k normálu až po vypnutí a zapnutí). Jak vidno, nějaké drobné potíže s firmwarem tu budou, na druhou stranu ale Gosat GS5560 Smart příjemně překvapil třeba u HbbTV a také u sdílení obrazovky z mobilu. To se chovalo spolehlivě, nemrzlo a ani se nevypínalo a i když obrazová kvalita nebyla sto procentní, zaměření televizoru méně náročné diváky odpovídala. Ti zde mohou s výhodou využít i většinou dobrého ovládání (výjimkou je přepínání kanálů číslicemi) a rychlého EPG bez zvukové prodlevy, což vždy potěší.

Hodnocení

  • PRO: rychlé EPG bez zvukové prodlevy, kodek HEVC je podporován na všech signálových cestách (vzhledem k ceně), spousta obrazových úprav, vynikající sdílení obrazovky, funkční HbbTV, maximální pohledové úhly, excelentní třídění kanálů, multimédia přes USB i s FLAC či 4K/HEVC/H.264, dobré ovládání a výborný dálkový ovladač, až na…
  • PROTI: …umístění tlačítka EPG a nemožnost kolovat v multimédiích, občasné firmwarové chybky, občas po zapnutí automaticky nenaběhla Wi-Fi (může jít i problém kusu)