Dvojice lehce upravených set-top boxových novinek je postavena na původním Technisat DigiPal T2. Je však obohacena o kabelový tuner a přichází ve stříbrné.

Technisat DigiPal T2/C HD (2199 Kč) a Technisat DigiPal T2/C DVR (2220 Kč) mají klasický firemní design tentokráte ale pouze ve stříbrné barvě a antracitová se tak nekoná. Liší se tím, že DVR umí nahrávat (přes USB), nahrávky editovat a lze také využít sledování živého televizního vysílání se zpožděním, TimeShift. Nechybí ani obvyklý zjednodušený režim ovládání pro děti a seniory (dodává se k němu i speciální dálkový ovladač – foto níže) či výborná rodičovská kontrola TechniFamily (více samostatný článek).

Vzhledem k zanedbatelnému rozdílu v ceně, není co řešit, takže se pojďme rovnou podívat na vyspělejší verzi. A protože se v poslední době dosti množí detailnější dotazy na nahrávání u set-top boxů, zaměřme se především na něj, protože Technisat má tuto funkci řešenu opravdu propracovaně. Struktura testu tak bude trochu odlišná od té běžné, o dalších vlastnostech přístroje si můžete podrobněji přečíst v jiných článcích na Televizním webu, například u Digipal ISIO HD (odkaz níže). Podrobnější informace o obou „novinkách“ najdete v samostatné aktualitě. A než se do toho pustíme, ještě poznámka. Technisat u obou lehkých inovací neřešil nové pojmenování přístrojů na čelním panelu a podle všeho ho nebude řešit vůbec,. Nedivte se tak snímkům s předchozí variantou Technisat DigiPal T2 DVR. Základní verze obou přístrojů, tedy bez kabelového tuneru, se už nedodávají i když se ještě dají najít v doprodeji.

K TÉMATU:

Klasické provedení, klasická instalace, klasické HDMI (CEC)

Přijímač s externím zdrojem můžete napájet přes 230 V (zdroj součástí dodávky), nebo přes 12 V. Instalace je klasická a důkladná, nezapomeňte si jen vypnout napájení antény, které bylo v našem případě zapnuto. Naladěné kanály se ukládají do dvou seznamů, zvlášť pro rozhlasové a televizní, a to vždy od čísla 1. Setřídění provedete relativně jednoduše, ale opět trochu atypicky, nicméně vybrat můžete i více stanic najednou (nenechte se zaskočit podivným křížkem…). Mimochodem pro poslech rozhlasu přes DVB-T/T2 se přístroj nehodí, protože si nespouští žádný šetřič obrazovky (na dané verzi firmwaru), což je zejména pro plazmu a OLED zásadní.

Jestliže chcete v tomto okamžiku využít funkce tzv. společného ovládání přes HDMI (CEC), zde nazývané HDMI TechniLink, to bylo po instalaci vypnuto.

Nabízí tři druhy příkazů:

  • automaticky zapínat obě zařízení,
  • automaticky vypínat a
  • nastavení hlasitosti.

S Panasonic VT20, na kterou jsem ho napojil, si však nerozuměl. Není to ale vina ani Technisatu, ani Panasoniku, je to vinou špatného návrhu tohoto systému a jste tak v pozici Bluetooth. Dokud ho nevyzkoušíte s konkrétním zařízením je to jen pustá teorie a nevíte, zda obě zařízení budou skutečně spolupracovat. To je bohužel fakt a i když má dnes HDMI (CEC) značně redukovanou příkazovou sadu platí to stále.

Ovládání, EPG a multimédia, vše v tradiční podobě

K ovládacímu stylu a dálkovému ovladači (je stejný jako u většiny přístrojů značky) toho bylo na Televizním webu řečeno dost, takže asi tušíte, že vše je místy specifické a je třeba si zvyknout. Například OK sice v tuneru briskně vyvolá seznam kanálů, ale ve videu přes USB se dostanete do správce souborů a nikoli do nějaké časové lišty s tlačítky. Nicméně nezvyklá specifická tlačítka ovladače umístěná u kurzorového kříže, jsou výborná. Dovolují totiž například posun v seznamu naladěných kanálů o celou „obrazovku“, tedy více stanic najednou, bez nutnosti se po seznamu pohybovat klasickou šipkou. V menu nastavení, a také ve správci souborů, můžete s výhodou kolovat, takže jak vidíte, ovládání sice může být specifické, ale místy je dosti unikátní a i funkce jsou vynikající stejně, jako třeba nebývale bohaté možnosti nastavení.

Programová nabídka EPG (zde SFI – dálkový ovladač je v němčině) nabíhá rychle a je se zvukem a obrazem na pozadí. Z něj však skoro nic nevidíte. Data, tedy pořady, se stahují v průběhu instalace, takže často nemusíte – při přechodu na nový multiplex – čekat na jejich natažení i když se ale EPG může také objevit skoro prázdné (viz foto výše). V menu nastavení rovněž můžete data obnovit manuálně (standardně se automaticky stahují v noci) a v EPG jde i bohatě vyhledávat.

Příjmem internetových rádií (HbbTV tu není) se zabývat nebudeme. Pokud jste na ně zvědaví, podrobné vysvětlení jak je zprovoznit (je to opět dosti specifické) najdete na stránkách Lukáše Štěpánka, který u nás pro Technisat zajišťuje obchodní zastoupení.

V multimédiích je situace zcela stejná, jako u jiných set-top boxů značky, tedy například přehrávání videa ve kterém nemůžete zmáčknout Stop, protože skončíte v televizním tuneru nebo video bez externích titulků. Multimédia patří k bolavým místům Technisatu a i když jich – celkově vzato – není mnoho, existují. Na druhou stranu tu jsou i příjemná překvapení. Pokud budete například stlačovat šipku vpravo dostanete se po přetáčení videa do fáze v níž se po něm můžete posunout skokem o 10 minut.

 

Přebohaté možnosti nahrávání

Pro nahrávání je Technisat DigiPal T2/C DVR výborně vybaven. Použít lze vcelku libovolné rychlé médium (já testoval s rychlou USB flash Kingston), ale pokud si nejste jisti, stačí jít do menu a Nastavení záznamových médií a hned víte na čem jste. Set-top box si USB médium otestuje a vydá závěrečnou zprávu, a to druhé, mnoho set-top boxů nedělá. Po pravdě netuším, proč dělají to první, když ve finále majiteli přístroje nic neřeknou. V této souvislosti je zajímavé, že když jsem v počítači naformátovanou a čistou flash paměť zastrčil a nechal ji otestovat, napsal set-top box, že vhodná není. Nechal jsem ji tedy, ze zvědavosti, přeformátovat v set-top boxu (použil se ten samý souborový systém, v tomto případě FAT32) a ejhle! Najednou už bylo médium pro nahrávání vhodné.

Během nahrávání, které – jak je zvykem – může být buď přímé (tlačítko) nebo přes časovač (klidně i EPG), bohužel nelze přepnout na jiný kanál ani na tom samém multiplexu. Můžeme se tomu divit, protože jiné značky to zvládají, na druhou stranu to může být tím, že výrobce prostě důsledně dbá na to, aby nahrávání bylo bez problémů, celý výkon přístroje se na něj soustředil a bylo také s kompletními informacemi a jedna k jedné. Což se také v rámci zkoušek dělo (běžně nenahrávám, takže pokud je to u vašeho Technisatu jinak, dejte prosím vědět v diskusi).

V průběhu záznamu vidíte na displeji set-top boxu „rec“, na obrazovce TV se na chvíli objeví ikona nahrávání s informací o pořadu (pak zmizí, ale jde opět vyvolat) a takhle by to mělo vypadat. U jiných značek bohužel většinou neustále svítí ikona nahrávání a někdy dosti rozměrná, takže vysloveně ruší.

Jestliže přímé nahrávání (přes tlačítko) dojede k bodu, kdy má začít to z časovače, objeví se na obrazovce upozornění a vy si můžete vybrat, které má pokračovat. Jestliže se dva časovače při zadávání potkají (zkoušel jsem pouze časovače z EPG), set-top box ten druhý nepovolí.

V průběhu záznamu můžete pokládat záložky a poté se po nich pohybovat. Lze také vyvolat menu nastavení a pracovat s volbami, které nahrávání neovlivňují. Vstoupit můžete i do EPG, kde šel například nastavit další časovač, a to i tehdy, kdy jsem nahrával tzv. na přímo, tedy tlačítkem dálkového ovladače.

Co se týče schopnosti přístroje během nahrávání pracovat s multimédii z USB zdánlivě to nepřipadá v úvahu, protože rozhraní je tu pouze jedno a pro dvě musíte například k Technisat Isio HD. Výrobce ale uvádí „možnost nahrávání jednoho programu a přitom sledování již pořízené nahrávky na disku“, což také v praxi fungovalo. Pokud jde o možnost mít na nahrávacím médiu zároveň třeba nějaký seriálový díl či hudbu, ukázalo se, že to Technisat dovoluje a tak můžete při nahrávání sledovat i něco jiného. Otázkou však je, zda by to neovlivňovalo nahrávání (pokusy v tomto směru jsem nekonal). Pokud jde o nahrávání a současné sledování něčeho z média umístěného na lokální síti (LAN), tato funkce by tu měla být také, ale v tomto případě se mi vůbec nepodařilo síťová multimédia rozchodit. Tlačítko WWW je navíc u tohoto modelu nefunkční, takže to asi bude vyžadovat něco speciálního stejně, jako u internetových rádií.

Nahrávce, resp. nastavenému časovači, můžete upravit dobu zahájení i ukončení a také říci, kdy před tím má začít a kdy – poté – má skončit. Záznam probíhá bez ztráty kvality a nahrávka obsahovala i řadu dodatečných informací, jako například zvukové stopy či nejrůznější titulky (viz fotogalerie níže). V tomto ohledu lze tedy souhlasit s výrobcem, který mluví o kompletním přebrání všeho z příchozího datového toku. Nahrávce také můžete přímo v set-top boxu například vystřihnout vnitřní reklamu.

Fyzický záznam vypadá na médiu podobně, jako u jiných set-top boxů Technisatu. Do kořenového adresáře se bez ladu a skladu zapíše vše, co nahrajete, včetně pomocných souborů a je škoda, že se Technisat neuchýlil k automatickému adresářovému systému zvlášť pro každý záznam. Nicméně se to dá často obejít přes tzv. „časovač sérií“, tedy nahrávání všech dílů v rámci aktuálně vysílané seriálové řady. V tomto případě se už možnost buď umístit nahrávku do „rootu“, nebo pro ni vytvořit speciální adresář, objevila. Jeho název pak zadáte přes softwarovou klávesnici.

Samotná nahrávka si převezme jméno z EPG a pojmenuje se česky. Máme tu tak například „4.000.Příběhy předmětů, Pod chebským sluncem.ts“ nebo „2.000.Všechnopárty.ts“. Je také volně přehratelná například VLC Playerem v počítači. Pokud by nahrávka u média s FAT32 vytvořila soubor větší než 1 GB ukončí se nahrávání tohoto bloku a automaticky se vytvoří další. Segmentace tak vypadala například „0.000.Dřevěná Marika.ts“, „0.001.Dřevěná Marika.ts“, „0.002.Dřevěná Marika.ts“, atd. Takto se v tomto případě nahrálo celkem deset souborů, devátý (jak vidíte, začínalo se nulou), neměl kapacitu 1 GB, nýbrž 260 MB. Poté se záznam sám ukončil i když na flash paměti bylo ještě dostatečné množství místa. Zřejmě jde o klasické omezení tohoto druhu nahrávání na max. 3, 4 hodiny.

Po přeformátovaní záznamového média na NTFS byla opět prověřena rychlost a tentokráte set-top box neměl proti naformátování v počítači námitek. Následné opět přímé (manuální)¨nahrávání, tedy přes tlačítko dálkového ovladače, vytvořilo jediný soubor nazvaný „0.000.Zázračná planeta_ Příběh života, Námluvy.ts“ o velikosti – na disku počítače – 10,7 GB. Pak se nahrávání opět automaticky ukončilo. Zaznamenána ještě byla část dalšího filmu, která se už ale do pojmenování souboru nevešla.

Dokoupitelný dálkový ovladač pro zjednodušený režim určený pro děti a seniory.

Jaký je? Výtečný a ještě dlouho výtečný bude

Technisat DigiPal T2/C DVR nepřináší nic převratně nového. Jde jen o drobnou inovaci (zprovozněný tuner pro kabelový příjem DVB-C), která byla dělána kvůli německému trhu. To ale vůbec nevadí a není to ani nic proti ničemu. Přijímač totiž nabízí vysoce nadstandardní nahrávání jaké u konkurence v podstatě neuvidíte nemluvě o tom, že jsou tu často mnohem lepší vlastnosti a funkce. Například rodičovská kontrola je ve srovnání s drtivou většinou set-top boxů na domácím trhu daleko propracovanější, smířit se ovšem musíte s jistou specifičností nejen v ovládání a třeba pro spuštění internetových rádií abyste si vzali k ruce podrobný návod. Vše ale odpuštěno (české externí titulky by se ale konečně hodily…)! Mimochodem Technisat je také jeden z mála výrobců, který pro tuner DVB-T2 udává kompatibilitu nejen s kodekem, kompresí H.265/HEVC, ale i s H.264 (Slovensko, Rakousko).

Hodnocení

  • PRO: cena/výkon, propracované funkce a možnosti nastavení, včetně otestování média pro nahrávání (zobrazí se výsledek), vynikající rodičovská kontrola, excelentní nahrávání, základní editace záznamu, někdy výborné ovládání, ale…
  • PROTI: …jindy dosti specifické, náročné zprovoznění internetových rádií (např.), chybí šetřič obrazovky zejména v režimu rozhlasu, video přes USB bez externích titulků

Štítky