Přinášíme vám výběr toho NEJ z našich testů ze skoro už uplynulého roku. A některé kousky nejen stojí za to, ale jsou také dosti překvapivé.

Řada zájemců dala při právě probíhajícím odchodu od DVB-T před set-top boxem přednost nákupu nového televizoru. Není tedy divu, že výrobci hlásí třeba i dvojnásobně navýšené prodeje ve srovnání se stejným obdobím minulého roku. Televizor je bezesporu tou nejpohodlnější cestou, protože se obejdete bez druhého dálkového ovladače, dodatečného nastavování, atd., atd. Je to ale také výrazně dražší cesta, navíc – a to je nejhorší – za peníze které jste vydali, před pěti, osmi, deseti lety dnes koupíte jednodušší, nebo dokonce výrazně jednodušší přístroj, tedy pokud rovnou nechceme říci, že horší. Nákup kvalitního set-top boxu tak vůbec nemusí být špatným řešením a i na jeho NEJ zanedlouho dojde.

TOP 10 televizorů připravujeme bez ohledu na cenu i když to na druhou stranu neznamená, že by se do něj nemohl dostat levnější, nebo vysloveně levný přístroj. V Česku se naštěstí stále hodně dbá na poměr cena/výkon a tomu se pochopitelně přizpůsobujeme i my. Dbát si ale mělo i na nižší zaplevelování planety a tohle jde dnes bohužel ruku v ruce s cenou, protože marže jsou už někdy pomalu na stropu. Mimochodem úžasný Philips 55OLED903 (140 cm) se zvukem od Bowers & Wilkins klesl z 54.990 Kč na parádních 37.990 Kč, takže to někdy až tak katastrofální není.

S přáním „dbejte na planetu a kupujte kvalitu co vydrží“ vše nejlepší do Nového roku vám i vašim blízkým. A samozřejmě ještě jedna technická poznámka: Řazení výrobků v TOP 10 je abecední… 🙂

ČTĚTE TAKÉ:

 

Hisense H43B7500 (109 cm, 9990 Kč)

Ani loni tato značka nechyběla, dokonce ve dvojí podobě, navíc druhý zástupce tu zůstal i letos a tato B7500 u nás uspěla skoro na jedničku.

Hisense H43B7500 oproti svému konkurentovi TCL 43EP660 boduje zejména rozsáhlejší podporou obsahu s technologií HDR a dvojicí rozhraní USB. Firemní operační systém Vidaa U je ve verzi 3.0, tedy nejnovější a je opravdu svižný, což mimo jiné dokazuje práce s EPG.

Oba televizory jsou bez Wi-Fi na 5 GHz, což nepřekvapí. Který si vyberte, resp. na co budete klást důraz (do TOP 10 se dostalo i TCL), je na vás, protože v obou případech byla odvedena výborná práce. Tu v prvním případě trochu kazí slabší multimédia, resp. podpora ve videu, v druhém pak někdy pomalejší operace. Obrazově jsou si podobné s výtečným resamplováním z nižších rozlišení a výbornou pohybovou ostrostí nad rámec ceny. Pokud se vrátíme k Hisense, tak značka v případě H43B7500 dokazuje, že umí i v nízkých cenových relacích a v malých úhlopříčkách. Milovníky rozhlasu – ale nejen ty – potěší unikátním tlačítkem Audio Only, které operativně vypne obraz.

Hodnocení

  • PRO: výtečná cena, poměr cena/výkon, elegantní design, výtečné EPG bez přerušení zvuku a se stahováním pořadů pro všechny multiplexy, tlačítko pro přímé vypnutí obrazovky (běží jen zvuk), excelentní balení bez polystyrenu, HbbTV 2.0, Dolby Vision i HDR10+
  • PROTI: slabší multimédia (video)

 

Hisense H55U7A (140 cm, 13.990 Kč)

Už loni zastoupený model se doprodává za výše uvedenou výtečnou cenu a tak možná pro vás bude tím pravým. Navíc díky aplikaci internetové televize Lepši.TV můžete nově využít i HBO OD.

Tenhle kousek se hodně povedl. Náročnějšímu divákovi přinese výborný zvuk i obraz s překvapivě kvalitním resamplováním a velice dobrou reakcí na pohyb či švenk kamery. Vše podtrhuje vynikající cenou (nyní doprodejová excelentní) a troufneme si říci, že kvalitou reprodukce může konkurovat i přístroji výrazně dražšímu. Možnosti k vylepšení najdeme například u jinak intuitivního ovládání (kolování v nijak krátkých menu) a u EPG v umístění tlačítka na dálkovém ovladači.

Za málo peněz dostanete excelentní výbavu, včetně přípravy pro montáž na zeď (!) a parádně dělané sdílení obrazovky. Pro někoho však může být mínusem absence klasického sluchátkového výstupu, ale vzhledem k tomu, že zabudované Bluetooth podporuje audio výstup to až takový problém nebude. Značka tak i u tohoto televizoru potvrzuje naše slova o „čínském Mercedesu“.

Hodnocení

  • PRO: výtečný poměr cena/výkon, výborný obraz i zvuk, parádní výbava, včetně držáků pro montáž na zeď, výborné EPG, HbbTV 2.0, Bluetooth audio, nové české aplikace, excelentní třídění kanálů, atd.
  • PROTI: bez možnosti kolovat v menu a výpisu souborů, televizor si v multimédiích nepamatuje nastavení titulků

 

LG 55UK7550 (140 cm, 14.990 Kč)

I když je výbava i multimediální kompatibilita podobná, jako u Full HD televizoru LG 43LK6100PLB rozdíly tu přece jen jsou. A netýkají se jen rozlišení obrazovky či zvuku, který je opět vcelku standardní a někdy až ploše televizní. Jsou především v obrazu.

Rychlý pohyb či švenk kamery už tomuto televizoru nedělá takový problém, při vyšším a vysokém datovém toku je dokonce pomalu výborný. Vedle toho také překvapivě dobře udrží obraz i při nižším toku či rozlišení i když tady už jsou znát jeho hranice. Pokud TV zajistíte kvalitnější signál, budete za danou cenu asi spokojeni i s barevným podáním, které je docela uměřené a nikoli přehnaně živé, jak jsme bohužel dnes často svědky.

Díky pohybovému ovladači je práce s televizorem výrazně lepší i když by si už výrobce mohl udělat v uživatelském rozhraní pořádek. Při příjmu DVB-T/T2 bylo vidět, že televizor dělá co může, aby ho podal co nejlépe, ale ne vždy se mu to daří, což je znát i při resamplování z nižšího a nízkého rozlišení. Za současnou excelentní cenu (pokles z 27.000 Kč), ale dostanete solidní přístroj s usazeným firmwarem, který v době testu nevykazoval žádné větší potíže i když pár námětů k vylepšení by se našlo.

Hodnocení

  • PRO: obrazovka IPS, excelentní výbava, výtečná práce se síťovými multimédii (DLNA), upravitelné prostředí např. na tlačítku Home či ve správci souborů, třídění i více naladěných kanálů současně, při zadání upozornění v EPG se probudí z pohotovostního režimu
  • PROTI: EPG s výpadkem zvuku a trochu pomalejší, chybí USB 3.0, přes Bluetooth nejdou napojit reproduktory

 

LG OLED55B8 (140 cm, 27.990 Kč) a LG OLED65B8 (165 cm, 39.990 Kč)

Současná částka, kterou za obě úhlopříčky zaplatíte je až neskutečná, tak vůbec neváhejte! Za danou cenu nabízejí oba televizory naprosto ojedinělou kombinaci poměr cena/výkon, což ale platilo už dříve. Je s podivem, že se stále ještě doprodávají, když už tu byly i loni!

Řada funkčních českých aplikací, svižné operace s minimální pauzou v EPG, a to i při prvním spuštění po zapnutí (to bývá u WebOS problém), a dobrý až výborný zvuk. Překvapivě dobré bylo také resamplování z málo kvalitních zdrojů a částečně to platilo i o SD kanálech na DVB-T2, které byly podávány solidně a bylo vidět, že televizor dělá co je v jeho silách i když to místy zvládal trochu proměnlivě. Občas tak bylo u starších pohádek typicky na ČT 1 HD vidět, že se potkalo resamplování ve studiu s resamplování v televizoru.

Výborně si televizor rozuměl (testováno bylo 140 cm) se streamovaným obsahem, ať už placeným například přes HBO GO či Voyo, nebo neplaceným třeba přes HbbTV. Oba přístroje jsou až na panel shodné a představují dobrou práci za nyní ještě parádnější cenu.

Hodnocení

  • PRO: cena/výkon, výtečně se chovající šetřič obrazovky OLED, který projde nejen do aplikací, ale třeba i do HbbTV, „magický“ ovladač v ceně, dobré HDR, chytře vymyšlený podstavec, výtečná spolupráce s aplikací LG TV Plus, řada domácích aplikací
  • PROTI: při dané ceně nic

 

Philips 55OLED903 (140 cm, 37.990)

Pokud hledáte televizor, který bude znít jako slušné domácí kino ani letos nevíme o lepším. Dodat bezdrátové „zadky“, zabudovaný zesilovač typu 5.1 a pro mnohé by to byla značka „ideál“.

Zvuk z této OLED krásky je naprosto excelentní a detailní a při dobrém zdroji ho skoro až fyzicky cítíte. V celém rozsahu hlasitosti není znát žádné zkreslení, žádné podivné basové mručení, drnčení a dunění tak obvyklé u jiných přístrojů. Nejvíce pochopitelně vynikne při dobrém zdroji, nebo alespoň ucházejícím. Příjemně v tomto směru překvapilo například HbbTV České televize s některými novými pořady.

V této souvislosti je rozhodně škoda, že akusticky transparentní tkanina dánské společnosti Kvadrat, použitá na přední reproduktory není odnímatelná. Televizor by konečně získal nějaký šmrnc a alespoň trochu by se vzhledem vymykal, což by si dokonalý zvuk od B&W stoprocentně zasloužil. Philips 55OLED903 je ale rozhodně skvost i tak. Bohužel to nedává nijak najevo, takže se o tom skoro neví a nejspíše ani moc vědět nebude. Ale protože za to nemohou kvality televizoru, nýbrž jeho výrobce, řekněme si jen: „dobře mu tak!“ Líto je jen úžasné práce Bowers & Wilkins. Firma totiž dokázala, že dokáže nemožné.

Hodnocení

  • PRO: naprosto excelentní zvuk od B&W, který při dobrém zdroji skoro až cítíte, výtečný obraz, excelentní Ambilight, samostatné tlačítko pro vyvolání menu nastavení, stabilně se chovající systém s minimem problémů, ale…
  • PROTI: …stále nedotažené ovládání, včetně příliš zjednodušeného „tyčinkového“ ovladače, hodně lesklá obrazovka, nepodporuje Wi-Fi Miracast a Bluetooth Audio, nulové možnosti PiP

 

Philips 55PUS9104 Georg Jensen (140 cm, 29.990 Kč)

Tahle dánská nádhera potěší oko i mysl. Zabudována je obrazovka s rozlišením Ultra HD (4K), výtečný obrazový procesor P5 a vše je provedeno z vysoce leštěné oceli a skla. Kvalita provedení je až neskutečná, cena před koncem roku velmi výrazně nižší!

Trocha kritiky tu samozřejmě je a vidíte ji i níže. Zde zmíním zejména dlouholetý problém značky, totiž primitivní práce se zdvojenými tunery (funkce přichází skoro vniveč) a neschopnost zavést Bluetooth Audio. Za zmínku stojí neobvyklý problém (na Philips), totiž naprosto neuspořádaná nápověda, která jednou dělá to a po druhé zase ono. A přitom dříve bývala naprosto bezproblémová! Důležitější je však stabilita systému a sladěnost s hardwarem (o to šlo u Androidu vždy nejvíce) a s ní nebyl během testu jediný problém.

Po stránce vnějšího designu takovéto provedení dnes v podstatě neuvidíte. Obrazovka je rozumně tlustá a nožičky jsou navrženy tak, že pod panel bez potíží zastrčíte ruku. Žádná šílenost à la Philips 55OLED803 se tady nekoná a u Jensena by se odpovědný designér TP Vision mohl přiučit základním návykům.

Díky za zážitek, dámy a pánové z dánského studia…

Hodnocení

  • PRO: excelentní kombinace cena/výkon, výtečný obraz i resamplování z nízké kvality (včetně TV vysílání), excelentní vnější design, výborné balení a excelentní zpracování, možnost operativního vypnutí obrazovky a přepnutí na jiný druh zvukového výstup, nízká spotřeba v pohotovostním režimu, při zadání upomínky na pořad se televizor probudí z pohotovostního režimu, ale…
  • PROTI: …EPG stále chybí obraz a zvuk, primitivně provedená obsluha zdvojených tunerů, chybí Bluetooth Audio, z domovské nabídky se nedostanete tlačítkem Zpět (Back), omezená práce s titulky v multimédiích (u zabudované aplikace), v domovské nabídce chybí nápověda pro úpravu prostředí, zvláštní řešení nápovědy jako takové

 

Samsung Evolution Kit SEK-4500 (2019, 7990 Kč)

Tenhle výrobek rozhodně zasluhuje ocenění! Korejský výrobce se o své starší špičkové modely stará a další generace hardwarovo – softwarového rozšíření vám ze staršího (a kompatibilního) Samsungu udělá přístroj prakticky nový. Vyplatí se? Rozhodně!

Řešení je rychlé a za provozu bylo i spolehlivé. Na druhou stranu ale také vidíte, jak moc se ovládání televizorů Samsung v posledních letech změnilo a většinou bohužel k horšímu. Zmizelo kolování v nabídkách, zmizela samostatná barevná tlačítka či třeba číselná klávesnice. Ať se na mě Samsung nezlobí, ale původní ovládání u televizoru UE55HU8500TXXH bylo lepší i když „dálka“ nebyla tak elegantní. Současný kompaktní dálkový ovladač tak nebudou mít rádi zejména ti, kteří k přepínání kanálů používají číselnou klávesnici a také ti, kteří hodně využívají HbbTV.

Před Samsung Evolution Kit SEK-4500, celkově vzato klobouk dolů, protože tohle je ve světě televizorů ojedinělé. Pro vás, jako pro možné majitele kompatibilních TV, to znamená podívat se na zadní stranu televizoru na jeho štítek. Tedy pokud tušíte, že pochází někdy z let 2012 až 2015. A pokud se vám nezdá cena SEK-4500, řekneme jen jedno: kombinace cena/výkon je tu vzhledem k cenám původních výrobků na vynikající úrovni.

Hodnocení

  • PRO: vynikající kombinace cena/výkon, zpřístupní nejen budoucí DVB-T2/HEVC, ale také nejnovější verzi o. s. a aplikací, výtečná výbava i funkce, bezproblémová instalace…
  • PROTI: …pokud pochopíte, jak na ni, příručka nepostihuje všechny možnosti instalace, oproti původnímu řešení chybí kolování v nabídkách

 

Samsung QE43LS03 The Frame (109 cm, 24.990 Kč)

Značka nepochybně masová vyrobila televizor za který by se nemuselo stydět ani Loewe nemluvě o jeho balení! The Frame je unikát a jednoznačně sem patří.

Vnější design je vymyšlen excelentně a provedení je pozoruhodné. Bohužel obrazovka je lesklá a zvláště tomuto přístroji by slušel klasický mat, který se už bohužel nedělá. To také limituje umístění televizoru zejména při použití v režimu Umění. Na obraz nebo fotografii se hodně špatně dívá, když se vám leskne.

I když tu nějaké mínusy jsou, o osud tohoto televizoru – nebo spíše konceptu – nemáme naprosto žádné obavy. Zatímco v zahraničí se nejlépe prodává testovaná velikost, v Česku jde pro změnu nejlépe na odbyt 55″. Našinci tak zjevně nejde ani tak o režim Umění, jakkoli je pozoruhodný, nýbrž o tuhle nádhernou a velmi kvalitně provedenou designovku za dobré peníze. Sice až vám někdy v daleké, předaleké budoucnosti (doufáme) odejde, budete muset vyměnit držák na zdi, ale co. Televizor je nádherný kousek výborně zpracovaného hardwaru jaký jsme už nějakou dobu neviděli a tak se to vyplatí. Takhle má – dámy a pánové – vypadat kvalitně provedený a nepochybně špičkový LCD televizor roku 2020.

Hodnocení

  • PRO: excelentní design, provedení i zpracování, kvalitní materiály, výměnné rámečky, systém One Invisible Connection, rychlé EPG, cena/výkon, parádní resamplování z nižších rozlišení, výtečná pohybová ostrost i obraz, ale…
  • PROTI: …při bohužel lesklé obrazovce, čekání na Pause při přehrávání videa (jen při použití softwarového ovládání), dvě chybně označené funkce tlačítek, HbbTV není po instalaci povoleno, náročnější třídění stanic

 

Sony KD-85ZG9 (216 cm, 419.990 Kč)

Pozvání k vyzkoušení velmi drahého a také velmi rozměrného televizoru (216 cm) s rozlišením 7680 x 4320 bodů, tedy Ultra HD (8K), jednoduše nešlo odolat. A výsledek byl podstatně lepší, než bychom čekali!

Řada ZG9 prodávaná od června 2019 patří mezi modely označované jako Master Series a je tedy vrcholem LCD nabídky tohoto japonského výrobce. Podsvícení LED diodami je plošné s regulací jednotlivých zón podle potřeby. Zkoušení v prodejně sice bylo krátké, ale první dojem byl rozhodně pozitivní a svými obrazovými kvalitami velmi mile překvapil. A protože šlo o „náš první 8K televizor“, čekali jsem podstatně, ale podstatně horší obraz.

Tou hlavní zprávou je však to, že jeho kvality byly u DVB-T/T2 a také u ČT HD i přes relativně nízký vysílací tok překvapivě vysoké. U ČT HD byla také hodně znát vylepšená infografika i když loga kanálů měla stále zjevné rezervy. A i když – jak vidíte – jsme televizor nezkoušeli v tradičních domácích podmínkách (nejde tedy o test), doporučit ho můžeme i tak.

Hodnocení – nehodnoceno, první pohled

  • PRO:
  • PROTI:

 

TCL 43EP660 (109 cm, 7990 Kč)

Televizor sice tu a tam vykazoval drobné potíže, ale chod operačního systému byl stabilní. Mezi mínusy nepochybně můžeme započítat i někdy pomalejší operace, ale nebylo to ale nic tragického a nejspíše je to jen cena za velmi levný přístroj.

Použitá verze Android TV 9.0 nabízí obdobné možnosti jako osmička (změny jsou kdesi uvnitř), která přišla se zásadním vylepšením ovládání, totiž s úpravou, resp. možností odstranění drtivou většiny vodorovných nabídek na domovském tlačítku. Implementace tohoto o. s. do tohoto konkrétního přístroje představuje solidně odvedenou práci nemluvě o tom, že Philips a Sony jsou ještě u osmičky (pokud ne u sedmičky…).

Ovládání je velmi slušné a dálkový ovladač je jeden z nejlepších jaké jsme kdy u televizoru viděli. Tady TCL boduje i proti dalším masovým značkám. Firma také odvedla velmi dobrou práci při rozdělení menu nastavení tím, že důsledně dbala na oddělení obrazových a zvukových funkcí televizoru od úprav samotného Androidu (nastavení Googlu). V každém případě jde o jeden z nejlépe ovladatelných televizorů s Androidem a také jeden z nejnadějnějších. Celkově vzato je to velké překvapení roku 2019.

Hodnocení

  • PRO: výtečná cena, poměr cena/výkon, solidní HDR10, elegantní design, Android TV 9, excelentní dálkový ovladač s parádním rozložením, HbbTV 2.0, stabilní chod a dobrá sladěnost hardwaru s firmwarem
  • PROTI: pouze jedno USB, někdy pomalejší operace, chybí nápověda pro editaci nabídky Home