UVNITŘ TABULKY – 7. ledna ukončí Česká televize vysílání veřejnoprávního multiplexu 1 ve standardu DVB-T z vysílačů Trutnov – Černá hora a Votice – Mezivrata.

Pouhý den před mediálně více protěžovaným vypínáním DVB-T vysílání komerčních televizí v Praze ukončí Česká televize vysílání v tomto standardu pro podstatnou část východních Čech a pomezí Středočeského a Jihočeského kraje. Veřejnoprávní multiplex 1 dostupný ve standardu DVB-T ukončí vysílání z trutnovského vysílače Černá hora a votických Mezivrat. Společně s těmito vysílači je minutu před půlnocí ze 7. na 8. ledna 2020 odmlčí i deset dokrývačů, které odebírají primární signál právě z Černé hory nebo Votic. O signál České televize ve standardu DVB-T tak nepřijdou pouze diváci v Královéhradeckém a části Středočeského kraje, ale také podstatná část domácností v Pardubickém kraji a také diváci na Táborsku a v Posázaví. Diváků satelitní, kabelové a IP televize se změna nijak nedotkne.

Pro Českou televizi půjde o druhou fázi přechodu na pozemní digitální televizní vysílání ve standardu DVB-T2. První proběhla 28. listopadu a dotkla se Prahy a velké části Středočeského kraje. Nyní kompletně vypne DVB-T vysílání již v třetím kraji (po Praze a Středočeském kraji půjde o kraj Královéhradecký). Ve všech vypínaných lokalitách ČT již delší dobu vysílá souběžně i novém standardu DVB-T2, takže diváci již mohli na nové vysílání přejít a pořídit si potřebné set-top boxy nebo nové televizory. Oba hlavní vysílače, na nichž bude 7. ledna končit DVB-T vysílání České televize, šíří signál ČT ve standardu DVB-T2 na kanálu, který se už nebude měnit. Jak přechodová síť 11, tak finální multiplex 21 vysílají na kanálu 26. Měnit se nebudou ani vysílací kanály DVB-T2 u vypínaných dokrývačů DVB-T.

Pokrytí vypínaných DVB-T vysílačů a dokrývačů České televize:

Změny ve východních Čechách

Nejzásadnějším krokem ve východních Čechách bude vypnutí DVB-T vysílání České televize na hlavním vysílači Trutnov – Černá hora (kanál 40). Signál z tohoto vysílače přijímají nejen diváci v Královéhradeckém kraji, ale často na něj mají natočeny antény i domácnosti v Pardubickém kraji. Využívají jej i někteří diváci v Libereckém a Středočeském kraji. Zejména pardubičtí a liberečtí koncesionáři by měli zpozornět, protože oficiální termín vypínání DVB-T vysílání České televize v jejich kraji je jiný a váže se na vysílače Krásné a Ještěd. Je proto dobré se ještě před 7. lednem ujistit, z kterého vysílače přijímáte pozemní signál ČT. Společně s trutnovskou Černou horou skončí vysílání veřejnoprávního multiplexu 1 také na dokrývačích Broumov – Hvězda (kanál 40), Hronov – Jírová hora (kanál 36), Králíky (kanál 43), Náchod – Vyhlídka (kanál 53), Náchod – Kladská (kanál 53) a Pec pod Sněžkou – hotel Horizont (kanál 53).

Ze dvou těchto dokrývačů ČT dosud nešíří své programy ve standardu DVB-T2. Jde o Králíky v Pardubickém kraji, kde dojde k přechodu na nový standard „střihem“, tedy nejprve bude 7. ledna minutu před půlnocí vypnuto vysílání DVB-T na kanálu 43, aby o půlnoci na tom samém kanálu odstartovalo vysílání ČT v novém standardu DVB-T2. Druhým případem je Pec pod Sněžkou. Diváky odkázané na tento dokrývač ČT moc nepotěší. Nejen že v této lokalitě nespustila přechodovou síť DVB-T2, ale ani nepožádala Český telekomunikační úřad o vydání kmitočtu pro finální síť nové generace. Tudíž v Peci pod Sněžkou se bude pouze vypínat DVB-T na kanálu 53, nikoli zapínat DVB-T2.

Změny na Voticku a Táborsku

Středočeský kraj přijde definitivně o signál České televize ve standardu DVB-T vypnutím hlavního vysílače Votice – Mezivrata (kanál 53). Jde o poslední ze tří vysílačů tzv. pražské jednofrekvenční sítě multiplexu 1. Předchozí dva, Praha – Žižkov a Praha – Cukrák, ukončily vysílání ČT na kanálu 53 již 28. listopadu. V noci ze 7. na 8. ledna 2020 ale ČT nevypne multiplex 1 pouze na votických Mezivratech, společně s nimi se odmlčí i dokrývače Sázava – Na Vlkaňáku (kanál 53), Tábor – Čelkovice (kanál 53) a Husinec – Na Vrážích (kanál 53). Částečně se tedy toto vypínání přelije i do Jihočeského kraje. Všechny tři vypínané dokrývače již šíří přechodovou síť ČT ve standardu DVB-T2 na kanálu 26, na kterém bude ČT pokračovat i ve finálním vysílání v novém standardu.

Během ledna ČT plánuje i třetí fázi přechodu na DVB-T2. Již 30. ledna vypne DVB-T vysílání v celém Ústeckém kraji, a to jak na hlavních vysílačích Ústí nad Labem – Buková hora a Chomutov – Jedlová hora, tak na všech dokrývačích. Zároveň se bude měnit vysílací kanál pro finální síť DVB-T2 veřejnoprávní televize. Z dočasného kanálu 50 se přestěhuje na kanál 33, který ČT krátce předtím přestane využívat pro svoje vysílání v končícím standardu DVB-T. Pro diváky se společnými televizními anténami to je dobrá zpráva, protože nebudou muset kvůli přelaďování DVB-T2 sítě ČT nechat upravovat kanálové vložky nebo přelaďovat zesilovače.

Štítky