Servisní firmy se obávaly vypínání sítí DVB-T i přechodových multiplexů DVB-T2 ve stejný den. Neměly by tak dostatek času na úpravu kanálových vložek nebo zesilovačů na kanály finálních sítí DVB-T2.

O tři týdny déle, než původně předpokládaly, vypnou České Radiokomunikace (CRA) v Praze svoji Přechodovou síť 12 s nejsledovanějšími programy komerčních televizí v novém standardu DVB-T2. Podle původního plánu měl tento dočasný multiplex ukončit vysílání ve stejný den jako celoplošné multiplexy 2 a 3, které šíří stejné programy jako Přechodová síť 12, ovšem ve standardu DVB-T. Přechodový multiplex pak měly okamžitě nahradit dvě nové finální sítě DVB-T2, pokračovatelky multiplexů 2 a 3 v novém vysílacím standardu. Protože však tyto nové sítě využijí jiné vysílací kanály než vypínané multiplexy 2, 3 a 12, divákům v Praze a části středních Čech by z obrazovky zmizela podstatná část komerčních programů a těm, co využívají společné televizní antény, by nenaskočily ani po přeladění televizoru.

„Pro mnoho diváků by to znamenalo výpadek příjmu, protože servisní firmy by nebyly schopny tak rychle přeladit společné antény na nové kanály,“ upozornil již dříve anténář Jakub Melín ze společnosti DVB servis. CRA se proto rozhodly posunout termín vypnutí Přechodové sítě 12 až na konec ledna, zatímco multiplexy 2 a 3 ve standardu DVB-T ukončí vysílání pro Prahu v původním termínu 8. ledna 2020 (a pro střední Čechy 15. ledna 2020). Zároveň od 9. ledna 2020 začnou z pražských vysílačů Žižkov a Cukrák vysílat i obě finální sítě DVB-T2, které mají nahradit Přechodovou síť 12 – multiplexy 22 a 23. Po dobu tří týdnů tak budou CRA šířit ze žižkovského vysílače a Cukráku hned tři sítě DVB-T2. Aby to nebylo tak jednoduché, dvě tyto sítě budou mít naprosto shodný obsah.

Programy, které budou od 9. ledna 2020 v Praze šířit multiplexy 12 a 22 ve standardu DVB-T2

Nova bude v pražském DVB-T2 dočasně čtyřikrát

Přechodová síť 12 a finální multiplex 22 budou obsahově naprosto totožné. Důvod? Rozhodnutí televize Nova přejít ve finálních sítích DVB-T2 do multiplexu 23, který bude pokračovatelem multiplexu 3 vysílajícího ve standardu DVB-T. Protože však v některých regionech bude multiplex 3 přecházet na DVB-T2 později než multiplex 2, a tudíž tam později odstartuje i finální síť 23 ve standardu DVB-T2, vypnutím multiplexu 2 a Přechodové sítě 12 zároveň by zde došlo k úplnému výpadku terestrického signálu dvou hlavních programů Novy (alespoň tedy z vysílačů CRA). Operátor se proto rozhodl šířit ve finální síti 22 až do konce druhé televizní digitalizace, tedy do 30. června příštího roku, stejný obsah jako v končící Přechodové síti 12. Oproti tomu finální síť 23 bude od svého vzniku 9. ledna 2020 obsahovat jen vybrané televizní programy, které si zvolily pro své šíření právě tento multiplex.

Konkrétně v Praze tak bude možné mezi 8. a 31. lednem 2020 přijímat programy Nova a Nova Cinema hned ve třech sítích DVB-T2: Přechodovém multiplexu 12 a finálních sítích 22 a 23. Jeden den dokonce ve čtyřech: oba programy totiž šíří také Přechodová síť 13 provozovaná společností Digital Broadcasting, která ukončí vysílání 9. ledna 2020, kdy se změní na finální multiplex 24. Hned třikrát budou v pražské nabídce DVB-T2 dočasně dostupné i programy skupiny Barrandov, křesťanská TV Noe, TV Seznam i oba programy lidovkové TV Šlágr. Podle odhadů servisních firem bude nutné jenom v Praze během posledních tří lednových týdnů přeladit na 20 tisíc společných televizních antén, aby diváci mohli po 31. lednu 2020 přijímat programy komerčních televizí, které vysílaly v multiplexech 2 a 3.

Pražský vysílač Cukrák bude dočasně šířit čtyři celoplošné sítě DVB-T2. Jednu pro ČT a čtyři pro komerční televize. (Foto: Jan Potůček, Televizníweb.cz)

Co všechno se bude vypínat a zapínat v lednu?

Leden bude obecně dost složitý měsíc na změny v pozemním digitálním televizním vysílání. Den před vypínáním komerčních televizí v Praze (7. ledna 2020) ukončí Česká televize vysílání DVB-T ze středočeského vysílače Votice – Mezivrata a zároveň i na několika dokrývačích na Táborsku. Ve stejný den se multiplex 1 odmlčí také na krkonošské Černé hoře, odkud jej přijímají diváci v Královéhradeckém, ale často také v Pardubickém či Středočeském a Libereckém kraji. Den po vypínání multiplexů 2 a 3 v Praze ukončí vysílání v metropoli a také ve středních Čechách multiplex 4 a jeho přechodová síť 23 (obě sítě nahradí finální multiplex 24 ve standardu DVB-T2). Týden poté, 15. ledna 2020, skončí vysílání multiplexů 2 a 3 z dalšího pražského a středočeského vysílače Cukrák.

Na 30. ledna 2020 je naplánované vypnutí DVB-T vysílání České televize v Ústeckém kraji a ve stejný den má na hlavních severočeských vysílačích Buková hora a Jedlová hora skončit i veřejnoprávní Přechodová síť 11, jež šíří programy ČT ve standardu DVB-T2 na dočasném kanálu 50. Finální multiplex 21, v němž bude ČT pokračovat ve vysílání DVB-T2, odstartuje hned poté na kanálu 33, který do té doby ČT využívala pro vysílání DVB-T. Ovšem vůbec prvním vysílačem, nebo spíše dokrývačem DVB-T, který ukončí vysílání v Ústeckém kraji, bude již 9. ledna 2020 litoměřický vysílač multiplexu 4, který přebírá primární signál z pražského Ládví (zde ukončí multiplex 4 vysílání rovněž 9. ledna 2020). Leden tedy nebude z hlediska informování diváků v Praze i regionech vůbec jednoduchý.

Štítky