Otočná televize? Proč ne. Po prohnutých a vysouvacích zobrazovačích přijdou letos na trh i první otočné televizory. Umožní pohodlné sledování videí natočených „na výšku“. Překvapivý trend ukázal největší světový veletrh spotřební elektroniky, IT a inovací CES 2020.

Od našeho zpravodaje v Las Vegas – Natáčení videa na výšku bylo ve slušné společnosti ještě nedávno považováno za něco téměř nemravného. S příchodem kvalitních fotoaparátů a schopnosti nahrávat video mobilním telefonem se však tento zlozvyk stal postupně takřka normou. Zatímco dřív vás příslušná video aplikace dokonce upozornila, že telefon máte přetočit do horizontální polohy, dnes už to neudělá žádná. Navíc se pro „na výšku“ natočená videa upravila i grafika některých sociálních sítí a vznikly dokonce i samostatné speciální sociální sítě (TikTok), kde je tento způsob natáčení normou.

Poslední, kdo zatím na zmíněný trend reaguje, jsou výrobci televizorů. Hned několik jich chystá na trh přístroje, které se při detekování videa na výšku natočí tak, aby vyplnilo celou plochu obrazovky. Funkce se hodí například i v případě, kdy je účelné zrcadlit na obrazovce celé ovládání mobilního telefonu, apod.

Otáčející se obrazovky se staly jednou z nejviditelnějších a nejpřekvapivějších inovací v oboru, kterou letošní CES 2020 v Las Vegas přinesl. Zda se novinka ujme nebo skončí v zapomnění stejně jako prohnuté televizory (Vzpomeňte na rok 2013, kdy s ohýbáním začal Samsung), po kterých zbyly alespoň prohnuté herní monitory, uvidíme možná už o letošních Vánocích.

Peleton v čele se Samsungem a jeho modelem The Sero zatím tvoří CHIQ Spin od Changhongu a model A200 Pro od TCL.

Stačí otočit mobilem

The Sero jehož název odkazuje na korejské slovo označující vertikální polohu má úhlopříčku 43 palců a samozřejmě využívá firemní technologii QLED. Při umístění do interiéru je nutné počítat se speciálním stojanem, který ideálně stojí na zemi. Okolo 4K televizoru musí být pochopitelně místo, aby se mohl otáčet. Tím, že je však kloub umístěn uprostřed obrazovky, nejde o nic prostorově náročného. Pokud je televizor vertikálně, celek vypadá jako digitální reklamní poutač. Když se otočí do přirozené polohy, vytvoří písmeno T.

Otočení obrazovky lze vyvolat manuálně stiskem příslušného tlačítka na dálkovém ovladači nebo jednoduchým natočením mobilního telefonu se spuštěnou příslušnou aplikací. Druhou možnost však využijí pouze uživatelé mobilů Galaxy S10 a novějších. Zrcadlení obsahu mobilu na velkou obrazovku lze díky NFC aktivovat pouhým dotykem telefonu a televizoru.
Stejně jako u většiny ostatních QLED modelů, vede i k The Sero pouze jeden kabel, který ústí do takzvaného One Connect Box se všemi potřebnými konektory.

Čínská značka Changhong představila dokonce dvě verze otočného televizoru. Jednu do moderního bytu s decentním a látkou potaženým soundbarem pro připevnění na zeď a na retro vlně se vezoucí „televizi / knihovnu“ pro postavení na zem.

Na rozdíl od Samsungu používá Changhong 4K OLED panely a televize nabídne ve dvou úhlopříčkách – 55 a 65 palců. Obě s podporou Dolby Atmos a AI pro vylepšení obrazu, ať už je to úprava jasu a barev podle detekovaného obsahu obrazu (ovoce má sytější barvu, ledovec naopak) nebo podle aktuálního osvětlení místnosti.

Changhong vybavil své chytré televizory AI kamerkou pro rozpoznávání nejen obličejů, což lze využít při propojení s dalšími funkcemi a aplikacemi.

Vzhledem k tomu, že kloub je umístěn zhruba ve dvou třetinách obrazovky, je nutné nechat více místa nad samotným televizorem, aby se měl kam otočit.

Prototyp otočného zobrazovače předvedla v Las Vegas i společnost TCL. Model s označení A200 Pro zatím stejně jako televizor od Changhongu nemá určenu cenu ani datum uvedení na trh. Otočení je podobně jako u Samsungu možné provést přímo mobilním telefonem. Verze představená na veletrhu reagovala efektně na pouhé zatřesení přístroje. O ozvučení OLED zobrazovače se stará samostatný systém od Onkya. Firma nabídne pro své televizory i blíže nespecifikovaný obsah od IMAXu.

Štítky