Nejzásadnější budou základní vysílače multiplexu 1 Trutnov – Černá hora a Votice – Mezivrata. Minutu před půlnocí skončí i 10 menších dokrývačů.

Diváků v Královéhradeckém, Pardubickém, Středočeském, Jihočeském kraji a kraji Vysočina se dotkne dnešní vypínání pozemního digitálního televizního vysílání České televize ve standardu DVB-T. Veřejnoprávní multiplex 1 ukončí vysílání na dvou základních vysílačích velkého výkonu, východočeské Černé hoře u Trutnova (kanál 40) a středočeských Mezivrat u Votic (kanál 53). Společně s nimi ukončí vysílání i 10 návazných dokrývačů, což se dotkne i Táborska na jihu Čech, Králík a okolí v Pardubickém kraji, Ledče nad Sázavou na Vysočině, ale o signál přijdou i diváci v Libereckém kraji, kteří přijímají Českou televizi ve standardu DVB-T z krkonošské Černé hory. Kavčí hory tak završí druhou fázi přechodu na nový standard pozemního digitálního televizního vysílání DVB-T2.

Komerční televize v DVB-T pokračují, ale jen dočasně

Signál programů ČT ve standardu DVB-T se odmlčí minutu před půlnocí. Komerční programy budou ve všech dotčených lokalitách ve vysílání DVB-T pokračovat, ale jen dočasně. Českou televizi diváci budou moci pozemní cestou naladit už výhradně v novém systému DVB-T2, k čemuž potřebují televizor s tunerem DVB-T2 a kodekem HEVC nebo set-top box DVB-T2/HEVC připojený ke starému televizoru. Domácnosti, které přijímají televizní signál přes společnou televizní anténu (STA), se musí ujistit, že správce domu nechal STA upravit pro příjem vysílání na novém kanálu. V případě základních vysílačů Trutnov – Černá hora a Votice – Mezivrata jde o kanál 26, některé návazné dokrývače ale používají pro DVB-T2 jiné kanály (viz tabulka níže).

V novém standardu ČT ve vypínaných lokalitách dosud vysílala formou Přechodové sítě 11, ta se nyní změní na finální multiplex 21. Vysílací kanály DVB-T2 se ovšem měnit nebudou, pouze dojde k formální úpravě – ČT přestane využívat oprávnění od Českého telekomunikačního úřadu pro kmitočty přechodové sítě, která byla dočasná s platností do konce června letošního roku, a začne tyto kmitočty využívat nově podle oprávnění platných do konce roku 2030. Všechny potřebné kmitočty již veřejnoprávní televize od ČTÚ obdržela (momentálně má přiděleno 32 ze zhruba 90 plánovaných kmitočtů pro finální multiplex 21 v celé České republice). Diváci po přechodu na příjem České televize ve standardu DVB-T2 pocítí jasnou změnu v kvalitě obrazu – všechny programy ČT totiž vysílají ve Full HD rozlišení.

Další krok? ČT vypne ještě v lednu DVB-T na Ústecku

Dnešní vypínání multiplexu 1 se může dotknout i diváků, jichž by se zdánlivě týkat nemělo. Například na Pardubicku, Liberecku nebo ve východní části Středočeského kraje. V těchto regionech míří řada venkovních antén na vysílač Černá hora, což diváci ani nemusí tušit. Pro některé tedy může být dnešní konec vysílání ČT ve standardu DVB-T nemilým překvapením. Pokud používají individuální anténu, stačí jim pořídit nový přijímač (ať již televizor nebo set-top box), horší to je v případě společných antén, jejichž úpravu musí zajistit profesionální servisní firma. Tyto úpravy mohou zabrat i několik hodin, nemluvě o tom, že anténářské firmy jsou v těchto dnech enormně vytížené a patrně nebudou schopny úpravy zajistit okamžitě. Pokud však daný dům již nechal upravit STA na příjem přechodových sítí DVB-T2, o signál České televize nepřijde.

V lednu čeká Českou televizi ještě třetí fáze přechodu na DVB-T2, a to vypínání signálu DVB-T v Ústeckém kraji. To se dotkne i řady diváků ze středních Čech, Libereckého kraje a dokonce i severní části Prahy, protože mnozí z nich přijímají signál ČT z ústeckého vysílače Buková hora. Přelaďování televizorů ale čeká všechny diváky České televize, kteří přijímají její programy pozemní cestou, ať již ve standardu DVB-T nebo DVB-T2. Ústecký kraj je totiž jedním ze dvou regionů České republiky, kde ČT změní i vysílací kanál nové sítě DVB-T2. Dobrou zprávou je, že nové vysílání DVB-T2 přejde na vypínaný kanál DVB-T, takže odpadne potřeba úprav či přelaďování společných antén. Samotné přijímače ale budou muset přeladit všechny domácnosti, které přijímají signál ČT pozemní cestou z některého z vysílačů či dokrývačů v Ústeckém kraji.

Štítky