OLED se ještě na trhu ani pevně neusadil a výrobci už přichází s jeho teoretickým nástupcem. Televize s technologií micro LED nabídnou nejen prakticky neomezené rozměry, ale i stejnou kvalitu obrazu. Na veletrhu CES 2020 v Las Vegas je světu představili nejdůležitější hráči v oboru.

Od našeho zpravodaje v Las Vegas – CES, jako největší světový veletrh spotřební elektroniky a IT kdysi býval v první řadě monumentální přehlídkou novinek z oblasti televizorů. Obrazovky dominovaly výstavišti a uzmuly si i nejvíce z pozornosti odborných novinářů ještě v roce 2010, kdy se na trhu snažilo prosadit 3D. Z dnešního pohledu lze následné fiasko 3D technologie v oblasti domácí zábavy spojit i s postupným ústupem televizorů ze slávy. Inovace se ve spotřební elektronice přesunuly především do oblasti mobilních zařízení, a to se pochopitelně odrazilo i na světových výstavištích. Ať už mluvíme o veletrhu IFA v Berlíně nebo právě probíhajícím CES v Las Vegas. Letos to vypadá, že se karta znovu obrací. Může za to nástup obřích nástěnných televizorů systému microLED.

Přes celou stěnu

MicroLED je technologie podobná OLED (ta na trh vstoupila díky Sony v roce 2008), ale místo organických diod využívá diody anorganické. Když si vzpomenete na obří velkoplošné obrazovky, kde „pixely“ svou velikostí připomínaly spíše běžné žárovky, tak to je přesně ono. Výrobci jen „trošku“ zmenšili velikost jednotlivých diod a mezer mezi nimi. Jeden pixel typicky tvoří „soudiodí“ tří diod – červené, zelené a modré (RGB).

Celkové rozlišení každé microLED televize bude dáno její úhlopříčkou, kterou si bude moci zákazník sám navolit. Samsung, který s technologií přišel předloni jako první, počítá s tím, že systém bude do budoucna modulární. Obrazovku si pospojujete z panelů o přibližné velikosti 30 x 30 cm (přesné údaje zatím nebyly zveřejněny a stejně tak to je s rozlišením modulů). Jako první na trh dorazil The Wall s úhlopříčkou 146 palců a rozlišením 8K. Letos pak Samsung chystá 82palcovou verzi.

Relativně menší úhlopříčky jsou pro všechny výrobce klíčové. Není přeci jen pravděpodobné, že většina zákazníků bude ochotna a schopna si v bytě vymezit pro televizi celou jednu stěnu. Aby se však mohly začít prodávat právě i rozměrově menší zobrazovače, musí být dokončen vývoj technologie, kterou sami výrobci v některých aspektech označují za složitější než OLED. Aktuálně se o pokrok pokouší kromě Samsungu například Apple, LG a čínské TCL. Gigant z Palo Alto se podle nepotvrzených zpráv chystá microLED nasadit i místo OLEDu i do svých telefonů a hodinek.

Jen pro představu, na 4K obrazovku (tedy s rozlišením 3 840 x 2 160 pixelů) je potřeba 25 milionů diod. Jejich zmenšení s sebou přitom přineslo zcela protichůdné požadavky. Čím jsou diody menší, tím méně svítí, aby svítily více, potřebují více energie, tím pochopitelně roste spotřeba a je nutné řešit i odvod vznikajícího tepla. To jsou jen některé ze základních problémů, se kterými se producenti microLED zobrazovačů utkávají.

Reálně na trhu je zatím pouze The Wall od Samsungu. Největší microLED „televizi“ však má na svém kontě aktuálně společnost LG. Obří vlna s úhlopříčku 292 palců není na prodej. Vidět ji mohou jen návštěvníci v Las Vegas, když pod ní musí projít, pokud se chtějí dostat na stánek firmy. K domácímu využití má blíže zatím bezejmenný 150palcový prototyp, který společnost bez dalších podrobností opatřila jednoduchým nápisem microLED.

LG se chce letos soustředit především na prodej vlastních OLED panelů, které od ní konkurence kupuje. Jak na CESu uvedl šéf společnosti Jeong Ho-young, chce jich letos prodat šest milionů. To je dvakrát více než loni.

Zatím tedy aspoň mini LED

Než se tedy dočkáme prvního cenově dostupného nástupce OLEDu, čekají nás zajímavé inovace v táboře QLED (ULED u HiSense). Výrobci jako TCL a zmíněný HiSense totiž přišly s podsvětlovací technologií mini-LED. Zatímco OLED dosahuje dokonalého kontrastu tím, že bod / diodu, který má být černý prostě zhasne, u LCD technologie (kam QLED patří) toto možné není. Výrobci tedy v průběhu času přišli s celou řadou způsobů lokálního stmívání.

Nejnovějším pokusem je právě mini LED, kdy podsvětlovací vrstvu mohou tvořit i miliony diod. HiSense se tak může pochlubit více než dvěma desítkami milionů „stmívacích zón“ (ale u systému TCL a modelu X10 je jich 15 360 stmívatelných v 768 zónách, jak sdělila TCL na nedávné tiskové konferenci, pozn. red.). V praxi to vypadá tak, jak vidíte na přiložených obrázcích. Čím více diod (stmívacích zón), tím vyššího kontrastu lze dosáhnout, protože tím je i menší bude nežádoucí únik světla do tmavých částí obrazu.