AKTUALIZOVÁNO – Předsedovi Rady ČTÚ hrozilo odvolání kvůli podmínkám aukce kmitočtů v pásmu 700 MHz, ministerstvo průmyslu a obchodu je chtělo změnit po proběhlé veřejné konzultaci. Kabinet ho přesto odvolal.

Vláda bude muset zvolit nového předsedu Rady Českého telekomunikačního úřadu. Dosavadní šéf Jaromír Novák dnes ráno rezignoval kvůli kritice ministerstva průmyslu a obchodu směřované na podmínky aukce kmitočtů v pásmu 700 MHz. Resort neměl během loňské veřejné konzultace zásadnější připomínky, letos v lednu ale ministr a vicepremiér Karel Havlíček vznesl požadavek na úpravu podmínek aukce, aby byla atraktivnější pro zahraniční investory a vedla ke vzniku čtvrtého plnohodnotného mobilního operátora. Předseda Rady ČTÚ Jaromír Novák změny odmítal, protože by to podle něj vedlo k mnohaměsíčnímu odkladu aukce.

Problematikou se na dnešním zasedání zabývala vláda. Zúčastnit se měl i Novák, ten však podle svých slov nedostal na jednání pozvánku a rozhodl se tedy na svou funkci rezignovat. Hrozilo totiž, že jej kabinet na návrh ministra Havlíčka odvolá. Což se nakonec také stalo, protože Novák podal rezignaci k 31. lednu, ale vláda jej odvolala s okamžitou platností a na jeho místo zvolila čerstvou radní ČTÚ Hanu Továrkovou, která je členkou Rady ČTÚ teprve od listopadu loňského roku. Novák rezignoval nejen na funkci předsedy Rady ČTÚ, ale i na členství v Radě, které mu mělo vypršet až v roce 2022.

Kmitočty v pásmu 700 MHz nyní využívá pozemní digitální televizní vysílání ve standardu DVB-T a kvůli jejich uvolňování se přechází na modernější standard DVB-T2. Pásmo bude uvolněné k 30. červnu letošního roku, dražit se mělo v prvním letošním pololetí. Zájem o účast v tendru projevili všichni tři velcí mobilní operátoři a dále i společnosti Nordic Telecom či Sazka.

Štítky