Tradiční novoroční předsevzetí týkající se zejména jídla a alkoholu se pomalu ale jistě začíná dotýkat také digitální pauzy. Kolik z nás by ji ale zvládlo doopravdy?

Průzkum na toto téma mezi dospělou českou populací (18–65 let) si od společnosti Ipsos nechal zpracovat T-Mobile a i když v tiskové zprávě neuvádí na jakém vzorku byl proveden, výsledkem je přibližně 85 % respondentů, kteří si myslí, že jim digitální technologie přerůstají přes hlavu.

Jistou závislost vidí, podle průzkumu, častěji jako problém ženy (v 89 % případů oproti 81 % u mužů) a lidé ve věkových skupinách 36–44 let a 56–65 let (86 %, resp. 90 % oproti průměrným 85 %). Na druhou stranu téměř čtvrtina dotázaných (24 %) o tomto tématu vůbec nepřemýšlí, 27 % si sice uvědomuje, že „něco je špatně“, ale své „hračky“ stejně neodloží a 10 % se bez technologií obejde v podstatě jen jednou ročně na dovolené. Celkově vzato se asi 61 % respondentů od moderních technologií nedokáže odpoutat a jedinou výjimku činí dovolená.

„V nejmladší skupině 18–26 let odkládá technologické hračky jednou týdně jen 13 % lidí, u lidí nad 54 let je to naopak 36 %,“ říká Martina Kemrová, manažerka firemní komunikace T-Mobile. Dalších 11 % lidí si pak off-line režim dopřeje jednou měsíčně, ale doopravdy si od nich dokáže odpočinout pouze 39 % respondentů.

Štítky