UVNITŘ TABULKA – Zatímco celoplošné sítě DVB-T v metropoli definitivně skončily, televizní vysílání v končícím standardu Pražanům nadále nabízí pět regionálních multiplexů.

Konec pozemní digitální televize ve standardu DVB-T v Praze není tak definitivní, jak by se mohlo se zpráv v médiích zdát. Ano, v metropoli přestaly vysílat všechny čtyři celoplošné programy s programy veřejnoprávní televize a hlavními komerčními kanály, televizní vysílání ve standardu DVB-T ale úplně nezmizelo. Diváci stále mohou naladit až pět vysílacích sítí, které šíří televizní programy v tomto formátu. Jde o regionální multiplexy, z nichž některé vysílají pouze v Praze, jiné jsou nadregionální či dokonce až celoplošné, jiné pouze lokální. Pražané mohou jejich prostřednictvím naladit 18 televizních stanic, z toho některé vícekrát a jednu jak ve standardním, tak vysokém rozlišení obrazu (HD).

Prima vysílá v DVB-T pro Prahu až do konce června

Z velkých vysílatelů je v pražském DVB-T nadále dostupná Prima, jejíž hlavní kanál vysílá v Regionální síti 12 na kanálu 47 z hlavního pražského vysílače Českých Radiokomunikací (CRA) na Žižkově. Ve stejné síti je od minulého týdne dostupná Prima +1, který vysílá totožný program jako hlavní kanál Primy, ale posunutý o jednu hodinu. V Regionální síti 8, kterou z vysílačů Žižkov a Cukrák provozují CRA na kanálu 51, brzy odstartuje nový zpravodajský kanál CNN Prima News. Ve stejném multiplexu je dostupný také čtvrtý kanál skupiny Barrandov, program Barrandov News, který však může v terestrickém vysílání brzy skončit, pokud nevstoupí do DVB-T2.

Regionální síť 8 také nabízí jako jediná ve standardu DVB-T jeden program v HD kvalitě. Jde o křesťanskou TV Noe, která je v tomto multiplexu dostupná hned dvakrát, a to jednou v HD a jednou v SD rozlišení. Podobně jako Barrandov News odpočítává v Regionální síti 8 poslední týdny a měsíce pozemního vysílání hudební kanál Óčko Expres, který s velkou pravděpodobností nebude pokračovat v DVB-T2 a stane se z něj výhradně kabelový a satelitní program. Hned ve čtyřech regionálních sítích DVB-T v Praze vysílá další hudební kanál Retro Music TV (v Regionální síti 4 na kanálu 46, Regionální síti 7 na kanálu 37, Regionální síti 8 na kanálu 51 a Regionální síti 12 na kanálu 47). Ve dvou sítích pak vysílá dokumentární kanál CS Mystery, donedávna známý pod názvem Kinosvět (Pražané ho naladí v Regionálních sítích 4 a 7).

Jedním z programů, které v metropoli pokračují ve vysílání DVB-T, je Praha TV

Pokračují i dva programy o přechodu na DVB-T2

Jak CRA, tak konkurenční operátor Progress Digital (sesterská firma Digital Broadcasting), provozují v regionálních sítích DVB-T dostupných (nejen) v Praze speciální programy zaměřené na přechod k DVB-T2. V Regionální síti 8 šíří CRA program „Nalaďte se na DVB-T2“, kde je hlavní postavou reportér Jan Tuna, který vystupuje v informačních spotech o televizním vysílání v novém standardu DVB-T2. V Regionální síti 7 zase Progress Digital provozuje program „Televize přes anténu“, kde se role popularizátora DVB-T2 zhostil herec Jan Čenský. Regionální multiplexy nešíří pouze televizní programy, v Regionální síti 4 na kanálu 46 mohou Pražané naladit i dvě rádia. Jde o Rádio Dechovka, které je jakousi rozhlasovou obdobou Šlágr TV, a Český Impuls, klon nejposlouchanějšího českého Rádia Impuls. V Regionální síti 7 je to Rádio Dálnice a hudební Rádio Čas a Rádio Čas Rock.

Ve standardu DVB-T lze v Praze nadále naladit i druhý kanál televize Šlágr (šíří ho CRA ve své Regionální síti 8) a motoristicky zaměřený sportovní kanál Sport 5. Metropolitní program na Prahu zaměřenou TV Praha naladíme v Regionální síti 4 a klimkovickou LTV PLUS v sedmé regionální síti. Vyloženě lokální zpravodajství pak nabízí TV13 provozovaná městskou částí Praha 13 z minivysílače v Nových Butovicích. Tamní Regionální síť 6 šíří právě jen tento program, avšak ve full HD rozlišení. Bohužel, ani DVB-T se nevyhýbají teleshoppingové kanály. Hned tři nabízí Regionální síť 7, a to Galerii, ABC TV a Klenot TV. Všechny tři programy si již zajistily pozice i ve finální DVB-T2 síti Digital Broadcasting, multiplexu 24, v němž od minulého týdne vysílají v Praze i Středočeském kraji.

Pokrytí nejmenší pražské Regionální sítě 6, která z Nových Butovic šíří program TV13 HD

Technické parametry a podrobný přehled obsahu pražských regionálních sítí

Pokrytí Prahy všemi pěti regionálními sítěmi je nerovnoměrné i přes poměrně slušné výkony některých vysílačů. Je samozřejmé, že 100 wattový vysílač z Butovic bude mít omezený dosah, ale ani RS7 není dosažitelná všude, jak jsme se o tom přesvědčili. Tabulka proto byla vytvořena na dvou místech s použitím set-top boxů Technisat DigiPal ISIO HD a Strong SRT 82. Jména programů jsou zobrazena přesně podle toho, jak byla vložena provozovatelem do datového toku a jak se zobrazují na obrazovce přijímače pro diváka, včetně odlišení malých a velkých písmen (to pomáhá např. odlišit programy Novy v sítích CRA a Digital Broadcasting v celoplošných multiplexech). Zajímavé je také použití různých nastavení multiplexů DVB-T, jak FEC, tak i ochranných intervalů. Od toho také závisí i celková přenosová rychlost. Čím jsou oba parametry nižší, tím je možno zvýšit přenosovou rychlost a naopak. Možno názorně vidět při srovnání RS4 a RS6.

Jaký bude osud regionálních sítí po 30. červnu?

Kmitočty Regionálních sítí RS4, RS7 a RS12 (v tabulce barevně odlišeny) jsou uváděny jako součást Ženevských kmitočtů a podle posledního rozhodnutí ČTÚ o správě kmitočtového spektra z prosince 2019 PV-P/10/12.2019-8 jsou volné k přídělu. RS8 samozřejmě pokračovat nemůže, neboť se nachází v opouštěném 700 MHz pásmu. Proto je možno doporučit, aby tři regionální sítě z pěti, které jsou v pásmu 600 MHz, byly zahrnuty do STA rozvodů – v budoucnu by totiž mohly sloužit jako rozvojové sítě, např. pro experimentální vysílání, nebo lokální programy. O jejich využití bude rozhodovat ČTÚ po ukončení celého přechodu na vysílací standard DVB-T2.

Článek vznikl za přispění Václava Udatného

Štítky