Díky společnosti Epson jsme měli možnost vyzkoušet projektor střední cenové relace s mobilním plátnem téže značky nejen na současném DVB-T2/HEVC. Hlavním zdrojem signálu byl set-top box Technisat Digipal Isio HD.

Obraz přes projektor není jen rozměrnější, nebo spíše může být rozměrnější, než jakýkoli televizor, ale je především zcela odlišný, což snad každý zná z kina. I když doma zpravidla nedosahujeme nijak olbřímích úhlopříček, i při „prostých“ velikostech pod dva metry, jaké většinou dávalo zapůjčené mobilní plátno u autora článku, je to zcela jiný zážitek. Tam kde je u televizoru struktura a někdy až nepřirozené detaily narušující celkový dojem (nebo ho dělající poněkud nerealistickým), jsou u projektoru a dobrého plátna hladké přechody, pořad získá „kino nádech“ a celkový dojem jde často označit za „výrazně koukatelnější“. A to někdy i při takovém zdroji, který by se na televizoru už pomalu ani sledovat nedal. Vezměme to ale od začátku a řekněme si rovnou, že v domácích podmínkách autora, který navíc v této oblasti už spoustu let žádnou praxi nemá, se jednalo o úhlopříčku kolem 180 cm, pro zapůjčené plátno bylo udáváno maximálních 203 m.

Projektor Epson EH-TW7000

Projektor přijde na 31.990 Kč, lampa na 2900 Kč, a je proveden systémem 3LCD. Výrobcem je sice označován jako „4K PRO-UHD“, ve skutečnosti jde o fyzické rozlišení Full HD s technologií vylepšení obrazu zvanou „4K Enhancement“, která úhlopříčně posouvá jednotlivé obrazové body (vyjádření výrobce). V režimu 3D (aktivní, brýle nejsou v ceně) pak promítá přímo ve Full HD, tedy s 1920 x 1080 body.

Poměr stran obrazu je 16:9, světelný tok 3000 lumenů (ANSI) a tradiční lampa má udávanou životnost 5000 hodin v úsporném režimu. S ním jsem si ale většinou pohodlně vystačil a rozdíl u mě doma nebyl – oproti vyššímu výkonu třeba při přepnutí na obrazový režim Dynamický – až tak výrazný. Posun čočky je manuální (rozmezí: vertikální ± 60 %, horizontální ± 24 %), ostření taktéž a dělá se přes objektiv stejně, jako zoomování obrazu (1 – 1,62). Výsledkem může být úhlopříčka od televizních 102 cm (40″) až do 1270 cm (500″), projekční vzdálenosti jsou pro obraz s úhlopříčkou 254 cm (100″) udávány na 2,95 m až 4,77 m. Projektor má zabudovánu dvojici HDMI, konektor RJ-45 pro připojení do domácí sítě a také audio výstup. Wi-Fi lze dokoupit jako adaptér pro USB (vše je na zadní straně). Obvyklou dvouletou záruku doprovází tříletá na lampu (nebo 3000 h). Další údaje najdete přímo na stránce výrobku.

Kdeže před, před, předloňské sněhy jsou. Na tuhle volbu můžete u současných televizorů zapomenout. Nic z toho co se mi dostalo do ruky minimálně za posledních tři roky ji nemělo. A znát to na obrazu (u HDR10) bylo. Alespoň někdy.

Epson EH-TW7000 byl v eko režimu v podstatě neslyšitelný – 24 dB (A) – a bez potíží chladil (větrák), což zvládal například i při více než dvanácti hodinovém maratónu. Nerušil ani při tichých filmových pasážích. Co se týče provozu za normálního výkonu, kdy je udáváno 32 dB (A), byl zkoušen pouze krátce, dojem byl opět výtečný a projektor nijak nerušil, nebo jsem si toho vůbec nevšiml.

TW7000 má řadu zajímavých funkcí, jako například možnost přizpůsobit clonu obsahu (sport, film), regulovat míru efektu obsahu s HDR (to dnes u televizoru v podstatě nenajdete), a výborná je také seřizovací funkce zvaná Quick Corner, což je názorná korekce lichoběžníkového zkreslení (pokud je jí zapotřebí, což u mě bylo). Potěší rovněž spotřeba 280 W v úsporném režimu a 0,5 W při přepnutí do pohotovosti. Tolik ve stručnosti k této filmové krásce a pojďme k plátnu.

Projekční plocha Epson Silk Screen ELPSC26

Ta byla, vzhledem k typu (mobilní) a penězům, které za ni zaplatíte (dnes kolem 4000 Kč), naprosto parádní! U té zapůjčené bylo sice při roztažení v dolní a horní části (zejména černé okraje) pozorovatelné zaoblení směrem k divákovi, ale to bychom mohli přičíst nejspíše přemnoha zápůjčkám a přečastému rolování. Pokud byste chtěli využít její formát tak říkajíc do mrtě, na puštěném pořadu to trochu uvidíte, protože se to minimálně na jedné straně dotýkalo i malé části samotné projekční plochy (bílá, matná). Není ale nic snazšího si ji zmenšit stejně, jako obraz. V každém případě roztahovací mechanismus je naprosto dokonale navržen, což se dnes často říci nedá, a předchozí provoz na něm nebyl znát ani v tom nejmenším.

Plocha se roztahuje do stran a nastavit se dá na poměry 4:3, 16:9 a 16:10 (poznámka autora: „tu chci domů, protože pevnou mít nemohu…“). Regulovatelná je, díky tripodu, resp. centrální tyči, i výškově. Tripod sám je šikovně vymyšlen tak, aby dovolil přisunout plátno co nejblíže ke stěně (nečekejte pět centimetrů…). Pochopitelně při patřičné stabilitě, která tu byla vždy bezproblémová. Celá noha je také nedílnou součástí projekční plochy a tvoří s ní jeden celek, který se snadno skládá i rozkládá. Po projekci ho buď můžete nechat na stojato, nebo ho úplně složit a udělat z něj úhledný balíček šířce asi 17 cm a délce 108 cm. Vše vidíte ve fotogalerii výše.

Projekční plochu je dobré roztahovat oběma rukama, rozpětí rukou v případě muže, 179 cm vysokého (autora…) tak tak dostačovalo pro nejširší formát. Práce s Epson Silk Screen ELPSC26 byla po celou dobu testu naprosto bezproblémová a pohodlná, a to bylo v rámci vánočního a novoročního provozu rozkládáno a skládáno opravdu často.

TechniSat Digipal ISIO HD.

Na čem jsme zkoušeli

Do testu se zapojila řada zařízení. Vysílání DVB-T a zejména DVB-T2 jsme zkoušeli se set-top boxem Technisat Digipal Isio HD, síťová multimédia se serverem Synology DiskStation DS414j napojeným přes Wi-Fi směrovač (router) TP-Link Archer C9 pracujícím i s 5 GHz Wi-Fi ac. Video přes USB bylo nahráváno na rychlou kombinovanou flash paměť (USB 2.0/Micro USB 2.0) Kingston DataTraveler microDuo s kapacitou 32 GB a následně zasunuto buď do v té době zkoušeného set-top boxu s Android TV, RGB.vision ATV-598Max DVB-T2 (test v přípravě), nebo Blu-ray přehrávače Philips BDP 8000 (nejde o 4K BD). Přes něj také byly také zkoušeny BD disky, včetně například ze 4K remastrovaného Total Recall (2012). Pro DVD disky byl využit přehrávač Sony DVP-S7700.

Zvuk obstarávalo domácí kino typu 5.1 s A/V receiverem Pioneer. Do testování se zapojil i HDMI kabel Evolveo XXTremeCord HDMI 2.1 a notebook Acer Aspire S3.

Jak vidíte, vyzkoušeli jsme celou řadu zdrojů videa, navíc pak ještě pořady z on-line televizí a videopůjčoven, například HBO GO, Lepší.TV, Pohádky, Youtube a také mj. i pořady jdoucí přes HbbTV ze zmiňovaného Technisatu a hlavních českých televizních skupin.

Domovská nabídka.

Příjemné ovládání, příjemné provedení, příjemný obraz

Nebude překvapením, že při kvalitním zdroji je obraz výtečný (pochopitelně při nepřesvětlené místnosti), možná ale bude pro řadu potenciálních zájemců zajímavé, že i méně kvalitní zdroj, či dokonce výrazně méně kvalitní, dokáže tento projektor na plátně zklidnit a podat překvapivě dobře, a to včetně pohybové ostrosti. Prim hrálo vysílání ČT ve vysokém rozlišení (HD) a i když tady o nějaké extra kvalitě, resp. o extra vysokém datovém toku mluvit nemůžeme (4,3 až 5,8 Mb/s) například vánoční pohádky byly podávány citlivě a s velice dobrou pohybovou ostrostí a barevností se sklonem k přirozenosti. Kupodivu ale neurazily ani běžné SD kanály hlavních skupin šířené například v Přechodové síti 12 s 1,8 Mb/s. A tohle pro nás bylo překvapení o to větší. Schopnost zklidnit a zpříjemnit vysílání v horší kvalitě se ale potvrdila i při promítání videa přes USB, ze sítě nebo z běžného disku DVD. Prostý seriálový díl 600 MB na 43 minut záznamu dokázal projektor na plátně s úhlopříčkou nějakých 180 cm podat výrazně lépe, než na televizoru o půl metru kratším, kolem gigabajtu byla znát pomalu skoková změna kvality. Kupodivu potíže nebyly, nebo byly minimální (daleko nižší než jsme čekali), s pohybovou ostrostí, což se ukázalo i na standardních testovacích ukázkách pro televizory a set-top boxy. Kvalitní zdroj, jako klasický Blu-ray (Casino Royale) nebo klasický Blu-ray, ale remastrovaný ze 4K zdroje (Total Recall, 2012) a určený k promítání v běžném BD přehrávači pak představoval výtečnou kvalitu i na plátně. Vysvětlovat, že z takovéhoto promítání je dosti odlišný dojem než filmu na televizoru, jakkoli rozměrného, je asi zbytečné.

Ocenit je nutno nejen kvalitní reprodukci, ale i vynikající ovládání projektoru Epson EH-TW7000 s kolováním v menu a řadou tlačítek na těle, takže nemusíte sahat po dálkovém ovladači i když tady samozřejmě záleží na umístění projektoru. A také excelentně vymyšlené mobilní plátno Epson Silk Screen ELPSC26, které se snadno a rychle připravuje k činnosti a neméně rychle se složí. Pokud nemůžete mít doma pevnou instalaci, bude výbornou alternativou navíc s možností – opět lehce a svižně – přestavit poměr stran.