UVNITŘ TABULKY – Vypínání celoplošných sítí DVB-T, přechodových multiplexů DVB-T2 a zapínání finálních sítí DVB-T2 v Praze vneslo určitý zmatek mezi diváky. Zrekapitulovali jsme proto co, kde a na jakém kanálu vysílá.

V Praze z vysílačů Praha-město (Žižkov), Praha – Cukrák, Praha – Ládví, Praha – Novodvorská a Praha – Olšanská proběhl v minulých dnech přechod na vysílání ve standardu DVB-T2/HEVC. Velké množství domů je vybaveno společnými televizními anténami (STA) a jejich přeladění odbornými firmami může být někde ukončeno až koncem ledna či v únoru. Po přeladění přijímačů/set-top boxů v bytech se může objevit až 89 programových pozic. To je značně nepřehledné i proto, že se v přehledu kanálů budou některé programy objevovat vícekrát. Navíc, k vypínání DVB-T nedošlo u regionálních multiplexů:

K TÉMATU: DVB-T v Praze tak úplně neskončilo, do 30. června budou ve starém standardu vysílat regionální multiplexy

Den „D“ pro DVB-T2 v Praze nastal 8. a 9. ledna

Pražskou vlnu vypínání DVB-T zahájil 8. ledna komerční multiplex 4 společnosti Digital Broadcasting. Pouze málo přijímačů se chová tak, jako Technisat DigiPAL ISIO HD, který změny v sítích 10. ledna zaznamenal při zapnutí pod Info na svém displeji. Jednak zjistil, které programy už nejsou k dispozici, ale také informoval o nových, které byly v daném rozvodu k dispozici.

Pět z nich (s označením |T2) bylo nových ve finální síti 24 operátora Digital Broadcasting, která nahradila původní multiplex 4 na shodném vysílacím kmitočtu 642 MHz, další dvě (s označením |T2) v přechodové síti 12 Českých Radiokomunikací. Jeden z nich se však týkal Regionální sítě 12 (CRA) vysílající do konce pololetí v DVB-T (Prima +1). DVB-T2 sítě tudíž nepřenesly jen obsah sítí původních, ale došlo i ke změnám v jejich obsahu.

V současné době pak může mít koncový uživatel-divák již zmíněných až 89 zaplněných pozic, mnohdy však některými programy vícekrát a některé mu zmizí počátkem února a ke konečnému stavu se dobere až začátkem letních prázdnin. Co si má dát do svých oblíbených seznamů?

Jak se v tom orientovat

Na rozdíl od listopadového přechodu programů ČT, které na finální kmitočty DVB-T2 v Praze (a Středočeském kraji) přešlo na stejných kmitočtech a se stejnými identifikátory programů, je situace komerčních služeb jiná. Jak jsme ukázali výše, i multiplex 4, byť na shodném kmitočtu, vyžadoval zásah diváka na jeho přijímači. Majitelé domů, případně výbory SVJ či družstev, by tak měli své obyvatele informovat o tom, že v jejich objektu došlo k nastavení koncového bodu veřejné telekomunikační sítě (STA) pro televizní a rozhlasové vysílání signálů, které jsou v místě příjmu k dispozici v přiměřené kvalitě (podle Zákona o provozování rozhlasového a televizního vysílání) na stávající vysílací standard DVB-T2. Pro lepší orientaci jsme sestavili tabulku, která je pro lepší čitelnost také v příloze ve formátu PDF. Je řazena podle vysílacích kmitočtů/TV kanálů. Pořadí programů je podle zobrazení na set-top boxu Strong SRT 82.

U názvů programů CRA zavedly označení „|P“, které upozorňuje na přechodné umístění daného programu. Avšak toto označení je jak v prodloužené době přechodové sítě PS12, tak i pro dočasné umístění těchto programů ve finální síti 22. Důvodem jsou termíny vypínání a zapínání v některých regionech, které by pro některé programy znamenaly ztrátu v případě, že některý multiplex se svým obsahem zahájí provoz později, než přechodová síť bude vypnuta. Programy, které jsou jen dočasně v dané síti (PS12 a finální síť 22) jsou v přehledné tabulce podbarveny zeleně a označeny „|P“. Tabulka dále uvádí i dnes již vypnuté kanály, samozřejmě bez původního obsahu a některé časové milníky. Za povšimnutí stojí například, že programy Novy jsou ve finální síti 24 označeny malými písmeny, zatímco v sítích CRA písmeny velkými. Pokud se na přijímači objeví program bez označení „|T2“, znamená to, že jde o vysílání v regionální síti a zde pro orientaci pomůže tabulka z předchozího článku o neukončeném DVB-T v Praze.

Jak být smart divák a chytře přelaďovat své přijímače?

Každé přeladění s sebou přináší i změny v pořadí oblíbených/preferovaných stanic. Aby jejich změn bylo co nejméně a pokud se některý oblíbený program z obrazovky neztratil, vyplatí se v Praze počkat až do února. V té době by všechny STA rozvody již měly být aktualizovány.

V domech, kde bylo úspěšně provedeno přeladění STA na nový standard televizního bezplatného vysílání i komerčních stanic, které začaly šířit programy na nových kanálech/vysílacích kmitočtech z pražského vysílače Praha-Město (Žižkov) nebo Praha (Cukrák), může být těchto stanic v rozvodu STA 80 a více, ale mnohé se opakují a některé skončí koncem ledna, případně koncem června. Pro nastavení oblíbeného seznamu celoplošných stanic na přijímači, nebo set-top boxu doporučujeme následující postup:

1) Ze všech stanic po automatickém ladění na přijímači, preferovat do konečného seznamu stanic jen ty, které mají koncovku „|T2“.

  • V případě, že uvidíte 2x stejný program s „|T2“ dejte do konečného seznamu oba (jeden z nich v únoru již nebude k dispozici).
  • Pokud přijímač umožňuje pod „info“ tlačítkem na dálkovém ovládání zobrazení kanálu/frekvence, tak zvolte vysílací kanál 40 nebo frekvenci 626 MHz a tak v únoru nebudete muset programy, které nebudou k dispozici mazat resp. znova přelaďovat přijímač.

2) Do konečného seznamu můžete přidat i programy regionálních sítí, které jsou v rozvodu STA přítomny. Ty vysílají do 30. 6. ve standardu DVB-T a nemají žádnou koncovku. Není vyloučeno, že od července alespoň jedna z nich bude pokračovat třeba s jiným obsahem.

V červenci je doporučeno znovu přeladit přijímače, protože některé programy (skupiny Prima) budou vysílat v HD rozlišení s jiným ID služby než doposud, a ne všechny přijímače budou schopny tuto změnu automaticky zaregistrovat.

Technické parametry digitálních sítí

Pro čtenáře, kteří se hlouběji zajímají o technologii, uvádíme v přehledné tabulce, podobně jako u regionálních multiplexů, technické parametry celoplošných sítí, které jsou a budou, kromě uvedených kmitočtů platné celostátně. Zatímco u DVB-T je rozlišení obrazu 720x576x25i, je běžné rozlišení v sítích DVB-T2 v současné době 960x540x50p (někdy nazývané qHD), u programů, kde je uvedeno HD je FULL HD 1920x1080x50p. I když ve vysílacím standardu se počítá s progresivním řádkováním, kvalitu též významně ovlivňuje zdrojový signál, který je ale ve všech studiích, pokud je mi známo, vyráběn s prokládaným řádkováním 25i. Další zvýšení distribuční kvality u některých programů je možno očekávat po 30. červnu.

Štítky