Dokrývač na Suchém vrchu nenabízel souběžné vysílání ČT ve standardech DVB-T a DVB-T2, diváci tak budou muset nový veřejnoprávní multiplex naladit až nyní.

Diváky pozemního vysílání České televize v Králíkách ve severovýchodním cípu Pardubického kraje čeká dnes v noci nebo zítra nad ránem přelaďování televizních přijímačů. Tamní dokrývač veřejnoprávního multiplexu 1 na Suchém vrchu totiž minutu před dnešní půlnocí ukončí vysílání ve standardu DVB-T na kanálu 43 a od půlnoci bude na tom samém kanálu dostupné vysílání finální veřejnoprávní sítě DVB-T2 označované jako multiplex 21. Tu však naladí už jen ti diváci, kteří si stačili zakoupit televizor s tunerem DVB-T2 a kodekem HEVC, nebo mají televizor vybavený těmito technickými specifikacemi. Žádné přechodné vysílání v novém standardu DVB-T2 neměli diváci v Králíkách k dispozici.

K TÉMATU: Česká televize dnes vypne vysílače a dokrývače DVB-T v pěti krajích. Nejvíce na východu Čech

„Původně stanovené datum pro oblast Králíků, 30. dubna 2020, bylo nahrazeno dřívějším termínem 7. ledna 2020 a oblast Králíků tak byla připojena k druhé vlně přechodu,“ informovala již dříve Česká televize. Dokrývač na Suchém vrchu totiž přijímá primární signál z vysílače Trutnov – Černá hora, na němž Česká televize ukončí vysílání DVB-T rovněž dnes minutu před půlnocí. Kdyby chtěla ČT zachovat vysílání multiplexu 1 pro Králíky, musela by dokrývač přeladit na příjem jiného signálu. Původně také nepočítala s tím, že by dokrývač Králíky – Suchý vrch měl pokračovat i po přechodu na DVB-T2, ale po měření intenzity a kvality televizního signálu se rozhodla tamní dokrývač zachovat i v nové éře pozemního vysílání.

Pokrytí dokrývače Králíky – Suchý vrch (Zdroj: ČT)

 

Štítky