Společnost TP Vision, výrobce televizorů Philips, nám vyšla vstříc a zapůjčila na vyzkoušení přístroj z řady 6000, která je, díky své výbavě v poměru k ceně, dosti žádaná.

PUS6504 se dodává v pěti úhlopříčkách stejně, jako vyšší model PUS6704, který je už s Ambilightem: 109 cm (43″), 127 cm (50″), 147 cm (58″), 165 cm (65″) a 178 cm (70″). Za současných 11.990 Kč (původní doporučená cena byla 10.999 Kč) pak dostanete stále hodně žádaných 127 cm a řada jako taková je rovněž vstupem do světa rozlišení Ultra HD (4K). Pod ní jsou už jen modely s Full HD, resp. HD Ready. A protože operační systém Android TV naopak začíná až nad ní (řada 7000), najdete v celé šestitisícovce firemní linuxový systém Saphi, kterému jsme se více věnovali u testu loňského modelu PUS6703.

Televizor má zabudovánu klasicky hodně lesklou obrazovku, obvyklou kompletní tunerovou sadu, včetně DVB-T2/HEVC a bohatou, a v této kategorii také atypickou, podporu přehrávání obsahu s vysokým dynamickým rozsahem HDR (High Dynamic Range). Nechybí certifikovaná Wi-Fi, byť pouze na 2,4 GHz, Wi-Fi Miracast pro sdílení obrazovky z mobilu a vynikající je pak spotřeba energie v pohotovostním režimu – < 0,3 W. Pokud chcete ušetřit i za provozu, můžete využít manuálního vypnutí obrazovky, takže jede pouze zvuk, což se hodí nejen pro rozhlasové stanice. Volba sice není tak snadno dostupná jako dříve, najdete ji na tlačítku Home, ale nabídka je tu upravitelná, takže si příslušnou ikonu můžete přesunout na lepší pozici.

K TÉMATU: Philips 55PUS6703 (2018) – máme tu první přístroj s novým uživatelským rozhraním Saphi

HbbTV v instalaci celkově povolíte nebo zakážete. Na kontextovém menu ho následně můžete zakázat i pro konkrétní kanál. Škoda, že tu není i vypnutí obrazovky…

Rychlá instalace, třídění kanálů jen přes „oblíbené“

Instalace je jednoduchá – dvě nožičky, čtyři šrouby a jasné pozice kam co přijde. Zprovoznění je taktéž poměrně rychlé. Nechybí obvyklý dotaz zda chcete využívat HbbTV, pro bezdrátovou Wi-Fi můžete použít i tlačítko WPS, nebo systém WPS PIN. Pozor si dejte na případné zapnutí probuzení po domácí síti, což pochopitelně vede k vyšší spotřebě v pohotovostním režimu. Někdy si ho ale také samovolně a bez upozornění zapíná aplikace Youtube.

Třídění naladěných kanálů nenajdete v menu nýbrž na tlačítku vyvolávajícím seznam kanálů. S ním tady ovšem byly problémy, protože se na něj dostanete až přes delší stlačení EPG. A to je navíc ještě umístěno až v pravém dolním rohu ovladače, takže je to pomalu na dvě ruce. Třídění využívá tzv. oblíbených kanálů a s výhodou může vybrat i souvislý blok stanic a označit je najednou.

Detail dodaného dálkového ovladače, který se trochu odlišuje od verze na stránkách výrobce. Vyvolání seznamu kanálů a EPG je zcela vpravo dole (TV Guide/List).

O ovládání jen stručně…

Překvapení nás čekalo na webových stránkách produktu, kde byl trochu jiný dálkový ovladač než ten, který jsme našli v krabici. Odlišnost spočívá v prohození jediného tlačítka, ale je to zásadní. To, co nám totiž na dodaném ovladači nejvíce vadilo, bylo naprosto nepochopitelné umístění velmi frekventovaného tlačítka EPG kombinovaného s vyvoláním seznamu naladěných kanálů List (delší podržení) do pravého dolního rohu. Na oficiální stránce s výrobkem (viz foto v úvodní galerii) je totiž umístěno doprostřed mezi postupnou volbu kanálů, takže je přece jen více po ruce.

Další informace a fotografie najdete u testu Philips 55PUS6703. Zde snad ještě jen zmínka, že v prostředí domovské nabídky (Home) můžete mazat a přesouvat volby či ikony aplikací podle svého, což je pochopitelně vynikající. Zde je to navíc i dosti potřebné, protože někdy nejsou uspořádány příliš logicky – viz třeba vypnutí obrazovky a ponechání pouze zvuku.

Klasické EPG bez obrazu, zdvojené HbbTV

O programové nabídce u značky Philips toho bylo na těchto stránkách už řečeno dost a dost. Můžete se po ní volně pohybovat a je bez obrazu a zvuku, ale vypisuje pořady pro podstatně více stanic než konkurence. Navíc se dá manuálně aktualizovat, což vidíte ve fotogalerii. Jestliže se necháte na pořad upozornit, televizor se dokonce i probudí z pohotovostního režimu a tak by to mělo být i když je samozřejmě škoda, že tu není alespoň zvuk.

Co se týče HbbTV, má tu být – stejně jako ve všech dalších televizorech letošní kolekce – implementováno jak v podobě verze 1.5, tak 2.0, a to vedle sebe. Pokud se objeví aplikace 1.5 a nižší převezme ji tato část, pokud 2.0 převezme ji druhá část. Takto to má značka vyřešeno jako jediná (alespoň co víme). Ostatní spoléhají na zabudování 2.0 a kompatibilitu s nižšími verzemi. Ostatně tu potvrzuje i sama organizace HbbTV.org, takže těžko říci, co k tomu TP Vision vedlo.

HbbTV na hlavních kanálech, resp. u hlavních televizních skupin pracovalo někdy dobře, jindy s výkyvy, ale to je dnes bohužel běžné a vidíme to u většiny zařízení a ta ostatní zřejmě mají štěstí. Navíc díky „nabušeným“ aplikacím vyžaduje HbbTV nejen silnější hardware, ale také rychlejší linky, a to je druhý problém současnosti a v některých časech to bylo znát i když na internetové lince bylo minimálně 10 Mb/s, často ale i přes patnáct.

Chytré funkce jsou tu, vedle zmiňovaného „červeného tlačítka“, v našich podmínkách zastoupeny především aplikací pro Youtube a sdílením obrazovky z mobilu přes Wi-Fi Miracast. To bylo naprosto bezproblémové jak se Sony Xperia XZ s Androidem 6.0, tak se Samsung Galaxy A9 (Android 9.0) a pracovalo lehce pod kvalitou zdroje.

„Našich“ aplikací tu moc není (sdílení obrazovky vám tomto může pomoci) a pokud chcete například HBO GO či Lepší.TV musíte až k řadě 7000. Snažili jsme se vyzkoušet například Banaxi, ale televizor oznámil, že už není dále k dispozici a zda chceme ikonu odstranit z domovské nabídky. Youtube však pracovalo bez potíží.

Multimédia s chybou, překvapivé HDR

Správce souborů je textový, přehledný a úsporný. Je také dobře ovladatelný a byl by ještě lepší, kdyby se v nabídkách dalo kolovat (na Home to jde, ale tady…). V případě USB paměti můžete přehrávat multimédia bez ohledu na jejich druh najednou, pokud pojedete přes lokální síť pak pouze po výběru kategorie.

U USB jsou externí titulky všemožně nastavitelné, výtečně jsou zvoleny jednotlivé velikosti a tomu lze jen zatleskat. V případě DLNA, tedy LAN, podpora externích titulků chybí i když na tlačítku kontextového menu možnosti jejich úprav kupodivu jsou.

Video dokáže při přerušení navázat na pozici, a to i při návratu z tuneru. Bohužel amatérská chyba (jak ji může vůbec někdo udělat?) vám v tomto okamžiku nejprve nabídne volbu přehrávat od začátku, takže pokud se uklepnete a zmáčknete OK, máte smůlu. Mít vysvíceno „pokračovat“ je naprosto logické a ergonomické, ostatně začátek se vždy hledá dobře.

Formátová kompatibilita na USB i DLNA byla obdobná a televizor si poradil například i s Full HD nahrávkou z britské BBC s datovým tokem kolem 8 Mb/s, HD Ready i Full HD videi s kompresí HEVC a mimo jiné také s klasickým XviD. U profesionálního Full HD záznamu s tokem přes 20 Mb/s už ale bylo vidět, že při bočním švenku nestíhal a bylo to vidět i na barevnosti. I tak je to více, než bychom při dané ceně čekali!

Jinak je kompatibilita vynikající jak u fotografií (JPG, BMP, PNG i 3D snímky MPO v podobě 2D JPG), tak u muziky. Tady vedle obvyklých MP3 a WAV zvládne například i FLAC HD a třeba i v podání 192 kHz!

Co se týče podání obsahu s vysokým dynamickým rozsahem HDR, naše testy zatím zvládají základní HDR10 a špičkové Dolby Vision. Bohužel to druhé jsme u tohoto přístroje nebyli schopni ověřit kvůli nemožnosti spustit ukázku (televizor ji nepodporoval). HDR10 však bylo vyvedeno s jasně patrnými detaily ať už ve stínech, tak na přesvětlené scéně. Možná s až příliš patrnými, ale to je vždy hodně subjektivní. V každém případě – a to platí i o podání Dolby Atmos, které důkladně prověřilo audio systém televizoru – je to překvapivé a patří to mezi dosti velké plusy tohoto přístroje.

Za danou cenu, i když…

Přínosem je nepochybně stabilní operační systém Saphi u kterého nebylo pozorováno žádné mrznutí či zpomalení činnosti nebo dokonce samovolné vypínání. Až na občasné potíže s HbbTV, což je ovšem dnes oblast poněkud nevyzpytatelná, byla práce se televizorem bez větších obtíží i když bylo vidět, že pro nás využitelných aplikací tu není mnoho a Saphi se v tomto ohledu s konkurencí zatím měřit nemůže. Hodilo by se také například, kdyby domovská nabídka najela alespoň na poslední vybranou záložku, nebo se to alespoň dalo nastavit. V každém případě je tu však vynikající možnost upravit si nabídky podle svého. Trochu záhadné je pak na ovladači tlačítko „prý motýla“ umístěného mezi hlasitost a volbu kanálů. Pochopili bychom, kdyby se přes něj dalo rovnou vstoupit do nainstalovaných aplikací, volba je však označena jako „Vybrané aplikace“, zbytek nabídky je nelokalizován. V podstatě jde o jakési dublování části domovské nabídky (nebo seznamu aplikací) v němž ale nevidíme smysl. Mimochodem, kdyby tu tlačítko vůbec nebylo a bylo zde umístěno Home, bylo by to asi logičtější, takhle těžko odhadovat, co s ním měl autor za úmysl. Potíž jsme měli i s pochopením umístění tlačítka EPG/List a tohle asi bude pro řadu lidí představovat největší problém i když to lze částečně obejít zmiňovanou úpravou Home.

Největší výhoda televizoru Philips 50PUS6504 jednoznačně spočívá ve výbavě, a takovou abyste v této cenové relaci pohledali. Samozřejmě nemůžete očekávat nějaké extra vlastnosti a typicky u resamplování z nižších rozlišení a datových toků je to znát. Zvuk byl také v rámci očekávání, ale i tady platí, že kvalita přináší kvalitu a bylo to vidět nejen při zkoušení ukázky v Dolby Atmos. A vzhledem k ceně podal televizor překvapivě dobrý výkon i když se zesilovač subjektivně vzato zdá slabší, takže ho někdy bylo zapotřebí vytočit hodně nad 50 % pro získání běžné hladiny. Nic co bychom nečekali a nic co byste u takto levného přístroje neměli očekávat vy.

Obrazem je televizor určen pro méně náročné diváky, což v praxi znamená i to, že se ne zcela dobře vypořádává s nekvalitním a méně kvalitním obsahem a v tomto případě poměrně rychle vadne, což platí třeba i o pohybové ostrosti. Už ale například na HD kanálech České televize v DVB-T2 vidíte skokový rozdíl v obrazovém podání a pokud do televizoru pustíte například kvalitnější seriálový díl (typicky cca 800, 900 MB na 45 minut) rozdíl lehce uvidíte také. S horší kvalitou vstupu tak získáváte horší kvalitu výstupu (spíše ještě horší), protože tady žádné drahé „vylepšovací“ systémy nejsou, a ani tomu se divit nemůžeme, protože je to daň za nízkou cenu.

Otázkou asi největší je, zda zvolit tento televizor, resp. tuto řadu, nebo Philips 50PUS6704 nyní za v podstatě stejné peníze. Výbava je v podstatě totožná, ale zásadním rozdílem je Wi-Fi „n“ i na 5 GHz a také osvětlení pozadí Ambilight. Tyto dvě věci dělají z PUS6704 v našich očích naprosto jasného favorita. Nicméně jak tento televizor, tak ten testovaný je určen pro ty, kteří překousnou umístění tlačítka EPG/List a spíše vyvolávají stanice buď přes postupnou volbu nebo číslicemi.

Hodnocení

  • PRO: připraveno na budoucnost: spousta standardů HDR, včetně Dolby Vision, zvuk i v Dolby Atmos, výtečná spotřeba v pohotovostním režimu, upravitelné prostředí na nabídce Home, na danou cenu výborné HDR10 i Dolby Atmos, výborná formátová kompatibilita přes USB i LAN, ale…
  • PROTI: … při přerušení přehrávání videa je vysvícena volba přehrávat od začátku a na LAN nejsou podporovány externí titulky, problematické vyvolání seznamu kanálů, velmi nepohodlně umístěné tlačítko EPG/List