Tentokráte nezkoušíme klasický set-top box s DVB-T2, ale multimediální přehrávač. Je dosti výkonný, slušně lokalizovaný, ale mimo jiné má problém s ovládací filosofií. Proč si ho koupit a proč nikoli?

Máte klasický set-top box nebo televizor pro příjem nového DVB-T2, ale nejste spokojeni s jeho multimediální kompatibilitou a aplikacemi, které jsou na něm k dispozici? Hledáte nějaké slušné příslušenství, které by vám výrazně rozšířilo obzory a přidalo třeba internetovou televizi nebo nějakou slušnou on-line videotéku (VoD)? Na trhu toho v tomto ohledu pro většinového zákazníka zrovna moc není a kdeže jsou ty doby, kdy jsme tu měli vynikající multimediální přehrávače Evolveo v rozumných rozměrech, s kvalitním provedením, výtečným chlazením a také formátovou kompatibilitou. Dnes jsou časy „androidí“ a také časy podivně drobných hraček s pasivním chlazením, které ale často náročnější provoz příliš nezvládají. To však není případ této Tesly. Ta se nijak nehřála ani po více než deseti hodinách provozu, a to přitom jde o jednoduchou uzavřenou plastovou krabičku zcela bez otvorů odvádějících teplý vzduch a s nizoučkými nožkami pod kterými proklouzne tak akorát vlas. Že by MediaBoxu X900 Pro (3289 Kč) více slušelo jiné provedení, je naprosto evidentní.

Tesla MediaBox X900 Pro s dálkovým ovladačem. Ten toho zvládá hodně, ale práce po vypnutí „myši“ je hodně špatná, místy až nulová, nebo kontraproduktivní.

Tesla MediaBox X900 Pro je na jednu stranu vybavena standardně, takže má externí zdroj a pasivní chlazení, na stranu druhou je tu dnes hodně neobvyklá výbava. Od drtivé většiny produkce s Androidem do 5000 Kč se liší zabudováním 4 GB paměti RAM, HDMI 2.1, USB 3.0, gigabitovou LAN, Wi-Fi 5 (Wi-Fi ac, tj. 802.11 ac, 2,4 i 5 GHz, včetně možnosti vytvořit „hotspot“) a také verzí operačního systému Android, což je 9.0. Ten rovněž není u u nás prodávaných přístrojů obvyklý, ať už jde o mobilní Android nebo „televizní“ Android TV.

Díky zabudovanému procesoru a grafice má Tesla MediaBox X900 Pro zvládat i rozlišení Ultra HD (8K), tj. 7680 x 4320 bodů, což jsme také vyzkoušeli. Dálkový ovladač s gyroskopem s funkcí AirMouse (nebo také FlyMouse), který dostanete v ceně by pak měl – co do obsluhy – zvládat vše potřebné. A i když je to někdy trochu náročnější, zhruba to platí. Tedy při patřičné trpělivosti a odolném rameni!

ČTĚTE TAKÉ:

Elegantní balení, chybně nastavené některé parametry

V malé designově dokonale provedené krabičce najdete přístroj, externí anténu Wi-Fi, napáječ, dálkový ovladač a kabel HDMI. Instalace hardwaru je dílem okamžiku a protože je kabel HDMI krátký a „dálka“ pracuje přes 2,4 GHz (RF) a nikoli přes infra či Bluetooth, dá se přehrávač s výhodou ukrýt třeba za televizor (komunikační USB člen zapotřebí není). Samotné rozchození přístroje s Androidem už tak triviální není i když v tomto případě bylo lepší, než jinde. Součástí instalace správně bylo i sladění plochy výstupu přes HDMI s napojeným televizorem, ale bohužel bez zobrazení skutečně zabírané plochy!!! Tím byla v případě autora plazma Panasonic VT20 s rozlišením Full HD, takže se přehrávač také jako Full HD na výstupu nastavil. Předpokládáme, že se při napojení na televizor s rozlišením 4K, který ale zrovna po ruce nebyl nastavení, stejně jako například Strong SRT 2401 na videovýstup ve 4K, což nám ale Tesla nedokázala potvrdit. Otázkou je, co udělá při napojení na televizor 8K…

Po instalaci veďte v patrnosti, že některé parametry jsou jinde než by měly být a některé jsou také chybně zvolené. Například tlačítko uvedení do pohotovostního režimu (na přístroji žádné není – jen na DO) je nastaveno na vypnutí, takže start boxu je delší k čemuž se ještě dostaneme. Naprosto nepochopitelně je také po instalaci vypnut šetřič obrazovky a například volby pro úpravu parametrů obrazového výstupu, které by měly být v části Nastavení dostupné hned na první úrovni (ideálně ikona) jsou odhozeny do nic neříkající položky „Další nastavení“. A když jsme u základu. Nejrozměrnější tlačítko na domovské obrazovce zabírá Kodi, které sice může být výborné, ale pro minimálně 80 % lidí (spíše devadesát…) vůbec nebude.

Budiž!

Horší je, že přijít na to jak ho odstranit z domovské obrazovky (v „příručce“ to chybí stejně, jako řada dalších věcí) zabere nejspíše dlouhé zimní večery. Tlačítko kontextového menu, po kterém asi většina majitelů boxu půjde jako po prvním, někdy funguje, jindy nikoli (při testu paradoxně lépe pracovalo, pokud se vypnula „myš“). Na domovské obrazovce také občas sama od sebe – při pohybu kurzorem myši – naskočila záložka Nastavení a pokud jste přehrávač za provozu nechali chvíli v klidu a kurzor myši si „kecnul“ poněkud nešťastně, stalo se, že jste po zmáčknutí OK (šetři v domovské obrazovce většinou pracoval) rovnou spustili nějakou aplikaci.

Designéři rovněž měli myslet na to, že udělat rozměrné záložky domovské obrazovky (Home, aplikace, nastavení) je sice prima, ale pokud chcete volbu odmáčknout, musíte se v nich trefit přímo na výrazně menší ikonu.

Jelikož jde o externí zařízení, nabízí se otázka, zda jde využít tzv. společného ovládání přes HDMI (CEC). Tady si ho však neužijete a nikde v menu volba nebyla. Další „drobností“ je spotřeba o kterou byste se ale neměli zajímat až při instalaci, jako spíše při koupi. Ta se totiž vůbec neudává (!) a možná i proto, že přijímač nejde uvést do pohotovostního režimu!!! Po instalaci je příslušné tlačítko na dálkovém ovladači nastaveno na Vypnuto, pokud ho přepnete na „spánek“ bude třeba ho stláčet déle, což je ale k ničemu, protože se vám jen objeví menu v němž je opět… Vypnuto.

To je ale od výrobce pěkná kulišárna!

Tesla MediaBox X900 Pro si nerozuměla se zmiňovaným plazmovým Full HD televizorem Panasonic VT20. Potíž spočívala v nesouladu videovýstupu s pokrytím plochy obrazovky. I při jejím pregnantním nastavení (dokonce i při zmenšení na 92 %) ji buď některé aplikace ignorovaly (bylo jich poměrně dost), nebo se nastavení samovolně rozlaďovalo, nebo docházelo k obojímu (kdož ví?). Výsledkem byly volby a soubory jdoucí za roh a práce tak byla v některých chvílích dosti problematická. Na VT20 jsem napojoval už hodně přístrojů s Androidem, ale nepamatuji si, že by kdy byl takto výrazný problém. Vždy stačilo výstup nastavit jednou, maximálně dvakrát. Je ale možné, že jde o problém kusu i když co problémem kusu rozhodně není, je fungování ovladače po vypnutí „myšového“ kurzoru, šipky. Ale k tomu se ještě dostaneme a je to dosti tristní.

Tlačítek dálkového ovladače mnoho není, navíc se například kontextové menu chovalo nespolehlivě a po vypnutí kurzoru bylo často potíží ještě více.

Na první pohled slušný ovladač s gyroskopem, ale…

„Komfortní ovládání na televizní obrazovce vám umožní AirMouse, dálkové ovládání s gyroskopem, které kopíruje pohyb vaší ruky v prostoru. Ovladač podporuje přepnutí mezi režimem Airmouse a klasickým pohybem kurzoru na obrazovce televizoru.“ Tolik citace z webových stránek produktu, ale druhá část bohužel není pravda (šipková tlačítka byla často ignorována, nebo hůř) a praxe je trochu jiná. Na styl ovládání je třeba přijít a příručce ho nenajdete stejně, jako alespoň základní ovládací příkazy. Tedy abychom byli přesní – v pokusu o příručku.

Zásadním fíglem dodaného dálkového ovladače s funkcí AirMouse není nic jiného, než stlačení OK, přidržení a tažení patřičným směrem. Bez toho se například nepřihlásíte k HBO GO a také se nebudete moci pohybovat v celé řadě aplikací. Tedy pokud budete chtít jinam, než na právě zobrazené informace.

V prvním případě jde o „myšový“ kurzor (gyroskopická AirMouse), v druhém případě – po jeho vypnutí – jde o práci se šipkovými tlačítky s OK uprostřed. Jak vidíte z fotografie výše, mnoho tlačítek nemá a některá navíc často nepracují.

Nakonec jsem ovladač, který se dodává bez baterií (podívejte se na cenovku!) v podstatě zahodil a sáhl po výborné bezdrátové mini klávesnice s dotykovou destičkou Tesla TEA-0001. A protože u Media Boxu X900 Pro nebyl problém provozovat obě polohovací zařízení najednou, soužití bylo bez sebemenších problémů. Navíc jsou tu dvě rozhraní USB, takže vám po zasunutí komunikačního členu od Tesla TEA-0001 jedno zbude. A s výhodou to může být USB 3.0.

Domovská nabídka (domeček) měla tendenci sama o sobě (bez pokynu) zobrazovat část Nastavení, škoda také, že například při snaze o přechod na domovské menu musíte kurzor přesně zaměřit na ikonu domečku a zbytek dlaždice je neaktivní.

Vysoká aplikační kompatibilita u IPTV/VoD, časté potíže s ovládáním

Multimediální kompatibilitu nemá smysl u přehrávače s Androidem řešit, aplikace se skoro vždy nějaká najde. VLC i MX Player většinou pracovaly dobře, ten první je ale v současné době výhodnější i kvůli svému výbornému adresářovému přístupu a snadné práci se síťovým serverem. Alespoň u Synology DiskStation DS414j (UPnP) to platilo beze zbytku až na častou absenci externích titulků ve videu. Obě aplikace také bohužel měly natolik drobná písmena, že výpis souborů pomalu nebyl vidět ani na tři metry.

A stáhnutelné aplikace? Banaxi k mání, stejně jako Voyo, nebylo a k Horizon Go, FilmBoxu a O2 TV už nemáme přístup (aplikace ke stažení byly a nainstalovaly se). K ovládání bylo v drtivé většině případů zapotřebí „myšového“ kurzoru, po jeho vypnutí posun šipkami snad nikdy nepracoval, nebo pracoval jen částečně, a to i v okamžicích prostého pohybu po menu (s výjimkou domovského). Celkově vzato v aplikaci ovládání šipkami jednou fungovalo a po druhé nikoli, kurzor se sám ztrácel či přeskakoval na jinou nabídku, atd. Platilo to například u HBO GO, aplikací ČT či TV Joj. Musíte si zkrátka zvyknout na to, že se bez máchání paží (někdy i dvojího či trojího, pokud je kurzor/šipka v „blbé“ náladě), neobejdete.

A jaké aplikace (většinou zkoušeny IPTV/VoD) pracovaly?

  • CZradio – fungovala, ale byly problémy s jejím ukončením. Aplikace se nedá regulérně ukončit například příkazem Exit a hrála i po odchodu do domovské nabídky a vymazání ze seznamu spuštěných programů. Nakonec přestala hrát až po tvrdém vypnutí přehrávače. Bohužel také nemá žádný vlastní šetřič obrazovky, což ji taktéž pro použití v televizoru deklasuje.
  • ČT iVysílání – fungovala, občas byly potíže s velikostí obrazu, který i po předchozím seřízení přesahoval do stran.
  • ČT24 – funkčnost bez potíží.
  • digi2GO – nová aplikace Digi TV pro televizory s Androidem většinou pracovala, posun s „myšovým“ kurzorem po programu byl ale náročný, ovládání bez myši bylo funkční jen částečně, protože se jednak kurzor ztrácel a jednak samovolně přeskakoval na jiné stanice. Jednou – po pauze na pořadu – do aplikace prošel hlas ze živého TV vysílání, kterého jsme se už nezbavili. A dokonce ani po odskoku do domovské nabídky a také po následném vymazání digi2GO ze seznamu spuštěných aplikací. Pomohlo až úplné vypnutí přehrávače.
  • HBO GO – funkční, po vypnutí „myšového“ kurzoru se vůbec nedalo ovládat.
  • Lepší.TV – funkční i když byly problémy s tlačítkem Back (Zpět) a aplikace často odmítala odskočit na vyšší úroveň (například v Kodi ale Back vůbec nepracovalo). Kvůli absenci barevných tlačítek na dodaném dálkovém ovladači bylo nutné k ovládání využít „myšový“ kurzor. Posouvání po TV programu bylo náročnější, což platí i u dalších IPTV, a vyžadovalo značné soustředění. Bohužel po vypnutí myši šipková tlačítka pracovala sporadicky, na druhou stranu tu je vlastní šetřič obrazovky.
  • Mall.TV – funkční, potíže s ovládáním.
  • Markíza – funkční .
  • Prima Play (volný přístup) – zdála se být funkční i přes hlášení o aktivních právech root, což vidíte ve fotogalerii výše. I po opakovaném vyladění plochy video výstupu vůči obrazovce aplikace často ujížděla za roh, takže část nabídky zůstávala mimo obrazovku televizoru.
  • Seznam.cz TV – funkční, jen občasné potíže s ovládáním.
  • Skylink Live TV – funkční, ale po Pause na obrazovce neustále visela příslušná ikona a časová osa a byla tu opět vidět špatná funkce tlačítka Back (Zpět), které při přehrávání pořadu vyskočilo přímo do hlavního menu, tedy třeba o dvě úrovně výše. Na druhou stranu aplikace správně vyplňovala plochu televizoru.
  • TV Joj – funkční.
  • Youtube – funkční, jako aplikace ale nebyla součástí Media Boxu. Šlo ji ale snadno nainstalovat z Google Store. Jinak obvyklé problémy s ovládáním bez kurzoru (šipky) myši.

Nadějný, ovšem někde na půli cesty

Řekněme si rovnou, že Tesla MediaBox X900 Pro je hezká hračička. Představuje ale také pěkně promarněnou šanci, která značce příliš dobré jméno nedělá. Jednak za to může filosofie návrhářů a jednak nedotaženost boxu daleko za hranice rozumného. I když v drtivé většině případů byla sladěnost hardwaru a softwaru, resp. o. s., dobrá, dvakrát se stalo, že přehrávač nešel vypnout a bylo ho třeba vytáhnout ze síťové zásuvky. O jiných chybách a chybkách už většinou byla řeč, včetně občasné nutnosti mačkat některá tlačítka vícekrát, či absence pohotovostního režimu. To je bohužel smutný příběh a přehrávač je prostě nutné vždy vypínat, přičemž následný start trvá asi 34 s, což ale není tak tragické (plus nějaké tři, čtyři sekundy, jestliže jste připojení přes Wi-Fi). Zajímavé je, že se po vypnutí kontrolka nevypne, ale Android se startuje vždy.

Pokud se ptáte, zda je přehrávač použitelný, odpověď bude šalamounská: „je a není“. Záleží jak se cítíte, jak pevné máte nervy a jak moc dbáte na detaily a dotaženost. Možná až si ale vyzkoušíte pohyb gyroskopickým ovladačem (přes kurzor myši) v televizním programu například u digi2GO, Skylinku nebo Lepší.TV, pak vaše nadšení ochladne stejně, jako autorovo. I když ten, díky řadě jiných pochybení, ochladl už před tím.

Pro koho není tato Tesla naprosto jistě vhodná, jsou majitelé plazmových a OLED televizorů. Pokud tedy nemají nějaké vlastní (vnitřní) hlídání spouštění šetřiče obrazovky bez ohledu na aplikaci, či vnější videosignál. Media Box X900 to bohužel – i po povolení v nastavení Google Android – spolehlivé nemá a nezvládal to někdy dokonce ani v základní nabídce (domeček)! Po instalaci je navíc šetřič v Androidu vypnut, což je další zvláštnost. Například u VLC se však většinou spustil, a to i při pause v přehrávání, naopak do HBO GO, či třeba digi2GO šetřič obrazovky vůbec neprošel stejně, jako do pozastaveného pořadu na iVysílání České televize. To může být pro televizor tragické nemluvě o nějakých hrách apod.

Je sice pravda, že Tesla MediaBox X900 Pro je jeden z mála přehrávačů na trhu, které zvládnou přehrát videa s rozlišením Ultra HD (8K), ale ruku na srdce. Potřebujete to? Budete je vůbec přehrávat? Kolik pořadů je na trhu dnes a kolik jich bude za rok, za dva, za tří? O tomhle to vůbec není. Je to o tom, že tu máte výkonný multimediální přehrávač s unikátními vlastnostmi a excelentní výbavou, který sice nebyl, nejen co do ovládání, dotažen, ale výrobce dokonce ani nezajistil něco tak prostého jako je práce s kurzorovými šipkami. Ovládací filosofie typu „všechno zvládne ukazatel myši, kurzorové šipky nejsou potřeba“ je prapodivná a pochybená a Tesla bohužel naprosto nepochopila funkci ovladače s gyroskopem. Je sice hezké, že mácháním ruky pohybujete snadno kurzorem, i když je někdy zaměření poměrně náročné, ale AirMouse má být funkční i po vypnutí gyroskopu. Respektive mají být funkční jeho šipková tlačítka, kterými pochopitelně můžete dnešní aplikace IPTV/VoD po většinu času řídit podstatně pohodlněji a snadněji. I z tohoto důvodu doporučujeme, pokud vás MediaBox X900 Pro i přes naše výtky zaujal, dokoupit bezdrátovou mini klávesnici s dotykovou destičkou Tesla TEA-0001. Ani s ní někdy ovládání nebude ideální (to zdaleka ne!), ale v řadě případů si alespoň ušetříte rameno. To si pak můžete huntovat při něčem smysluplnějším. Třeba na squashi nebo na tenisu.

Hodnocení

  • PRO: vynikající výbava, včetně Wi-Fi 5 (!) a USB 3.0, výbava/cena, výborná kompatibilita aplikací, včetně ČT a Prima Play, prakticky se nehřeje, v základu dostanete ovladač s funkcí AirMouse, ale…
  • PROTI: …pracuje pouze v jednom režimu (kurzor myši), řada drobných chyb a chybek, není pohotovostní režim, v „příručce“ (spíše v pokusu o příručku…) chybí jakékoli vysvětlení základních ovládacích funkcí, problémy s ovládání a odebíráním aplikace na domácí obrazovce (jejich přidávání je v pořádku), potíže s tlačítkem Back (Zpět), v ceně nejsou baterie do ovladače (!)