Programy šířené v mutliplexu 4 a Přechodové síti 13 bude možné naladit od středečního rána ve finální DVB-T2 síti 24 na kanálu 42.

Vypínání pozemního digitálního televizního vysílání komerčních televizí ve standardu DVB-T v Praze zahájí jako první celoplošný multiplex 4 a sesterská Přechodová síť 13. Jejich provozovatel, společnost Digital Broadcasting, je vypne již krátce po dnešní půlnoci, konkrétně v čase 00:10 hod. Serveru Televizníweb.cz to řekl Martin Roztočil, ředitel vnějších vztahů Digital Broadcasting. Finální multiplex 24 ve standardu DVB-T2 zahájí vysílání zítra, tedy ve středu 8. ledna, mezi čtvrtou a pátou hodinou ráno. Využije přitom původní vysílací kanál multiplexu 4, tedy kanál 42, na který jsou nastaveny i společné televizní antény. Diváci však kvůli změně sítě budou muset přeladit své přijímače.

Deset minut po dnešní půlnoci tak dojde k vypnutí multiplexu 4 ve standardu DVB-T na kanálu 42 z vysílačů Praha – Ládví, Praha – Novodvorská a Praha – Olšanská, a také Přechodové sítě 13 ve standardu DVB-T2 na kanálu 24 ze stejných vysílačů. Mezi čtvrtou a pátou hodinou ráno pak na této trojici vysílačů odstartuje na kanálu 42 finální multiplex 24 ve standardu DVB-T2. Jeho obsah bude totožný s obsahem multiplexu 4 či Přechodové sítě 13. Překvapivé je zařazení hlavního programu Novy, který dosud v multiplexu 4 nevysílal (ale v Přechodové síti 13 je dostupný a předpokládalo se, že se tak děje pouze dočasně). Nova Cinema v multiplexu 24 nebude.

Podrobnější informace o přechodu komerčních televizí na pozemní digitální televizní vysílání ve standardu DVB-T2 v Praze přineseme v zítřejším článku.

Štítky